Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V každé lékárně stejný doplatek? Politici se ostře pohádali o léky na předpis

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková - 
14. září 2017
05:00

Jak zabránit tomu, aby se pacienti prohýbali při nákupu léků na předpis? A jak je ochránit před dohodami lékařů a farmaceutických firem? O tom tvrdě diskutovali politici ve Volebním souboji 2017, který přinesly Blesk Zprávy s názvem Na zdraví!

V předvolební debatě Blesku se strhla velká diskuse kolem otázky, zda by lékař měl psát na recept místo konkrétního léku jen účinnou látku. Tedy tak, aby se pacient v lékárně sám mohl rozhodnout, kolik zaplatí na doplatku. Zástupci pravice a levice shodu nenašli.

„Je to věc lékařů, kteří určí způsob léčby. To těžko může rozhodovat pacient,“ vyrukovala proti této myšlence poslankyně Soňa Marková (KSČM) s tím, že lepším řešením by bylo zavedení pevných doplatků. Stejných doplatkových cen ve všech lékárnách v republice.

„Léčivé přípravky hrazené veřejným zdravotním pojištěním by neměly být klasickým zbožím, jako je houska na krámě, tak si myslím, že stát by se měl zasadit o to, aby léky s pevnými doplatky nebo úplně bez doplatků existovaly,“ řekla Marková.

Proti tomu se ale ostře ohradil bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „V současné době rozhoduje o léčbě pacient poté, co jsou mu lékařem vysvětleny všechny způsoby léčby,“ osočil se na Markovou. Se změnami v předepisování receptů byl ale také opatrný.

„Léky nejsou rohlíky“

„To je věc, která se musí domluvit s pacientem, to je jeho rozhodnutí. Já mu to vysvětlím. Jsem schopný mu vysvětlit, co je to originál, co je to kopie toho léku a on si pak může vybrat a zahrnout do toho své cenové aspekty,“ vysvětlil postoj občanských demokratů.

Zastáncem pevných doplatků na léky je i TOP 09, jak upozornil kandidát do Sněmovny a účastník debaty Jiří Skalický. To zarazilo prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, který měl v debatě Blesku místo nezávislého experta na zdravotnictví.

„Překvapilo mě, že pravicová TOP 09 nevěří v tržní mechanismus a chce zavést jednotné doplatky za léky, přičemž je jasné, že ty doplatky nebudou ty nejnižší doplatky, ony to nebudou ani ty nejvyšší, ale bude to někde uprostřed. V konečném důsledku pacienti nebudou ti, kteří na tom vydělají, vydělají na tom pouze lékárníci,“ rozhorlil se. Jiří Skalický to ale nenechal bez komentáře: „Léky nejsou rohlíky, takže tady ten tržní mechanismus je lehce pokřivený výraz.“

Podle Adama Vojtěcha (ANO) nejsou pacienti v Česku dostatečně informováni o postupech, které je u lékaře čekají. „My jsme pro to, aby byly zveřejněny doporučené klinické postupy, aby pacient věděl, co s ním lékař bude dělat a měl tyto informace. Dneska mám stále pocit, že lékař rozhodne a pacient poslouchá a nemá informace i o kvalitě poskytovatelů, aby se mohl rozhodnout, kde a jak bude péči využívat,“ okomentoval vztah lékaře a pacienta ve volebním souboji.

Politici řešili v debatě Blesku také prevenci zdravotních problémů. Podle průzkumu, který pro Blesk připravila agentura Phoenix Research, totiž Češi navštěvují lékaře kvůli prevenci nejčastěji jen jednou za tři až čtyři roky. „Můžeme lidi adresně zvát, můžeme jim to připomenout,“ navrhl Vít Ulrychl z KDU-ČSL s tím, že pojišťovny by pacientům, kteří chodí na preventivní prohlídky, mohly nabídnout různé výhody.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM VOLEBNÍCH PREFERENCÍ 2017 ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VIDEO: Podívejte se na záznam celé debaty

Video  Politici pro Blesk: Kde ještě zakázat kouření? A za co (ne)platit u lékaře?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ondra.dos ( 14. září 2017 19:04 )

České zdravotnictví je na dobré úrovni. Bohužel stejně jako školství jej trápí podfinancování, což má za následek nízké platy a útěk našich absolventů do zahraničí. Návrat k větší finanční spoluúčasti za přímé využívání zdravotnických služeb a zavedení nadstandardů jsou možnosti, jak tyto finance pro zdravotnictví získat nedaňovou cestou.

aleksandra ( 14. září 2017 15:00 )

Většina z nás by se asi měla shodnout na tom, že do zdravotnictví je potřeba nasypat peníze, potřebujeme tu udržet lékaře a potřebujeme investovat do moderního vybavení. Jako rozumný návrh se mi zdá zavedení dobrovolného připojištění na nadstandardy ve zdravotnictví. Nadstandardy fungují i tak, takže by se jednalo jen o právní úpravu a zavedení nějakého systému. Souhlasím se Skalickým.

agfor ( 14. září 2017 12:56 )

Hlavně ať jsou ty doplatky co nejvyšší, aby na léky lidi neměli a Češi konečně vychcípaj. Pak si sem Milka Merkel bude moci nastěhovat chirurgů a inženýrů, co bude chtít. Stejně jí o nic jiného nejde.

zednik ( 14. září 2017 08:51 )

... o léčbě rozhoduje pacient poté, co jsou mu lékařem vysvětleny všechny způsoby léčby.... Kam pan Svododa chodí k lékaři, že ten mu tam věnuje tolik svého "vzácného" času? . Že by nějaký nadstandard ?

lunatic ( 14. září 2017 05:22 )

Demokracie je přeci svoboda v možnosti se rozhodnout,no a jednou z variant,které tudíž přichází do úvahy je zvolit dobrovolnou smrt,než se vystavovat léčení "odborníků",kteří za svá studia neplatili,protože to,co je levné,logicky nebývá kvalitní-všimněte si,že již vůbec nepopisuji to,co je zcela zdarma - pojedete autem z autosalonu,které je zdarma - raději přesednete alespoň do Velorexu ...tolik logika

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa