Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Česku chybí 1000 lékařů, kdo nás vyléčí? Blesk nabídne další volební souboj

Autor: Jakub Kopřiva - 
12. září 2017
06:25

Nejsou lidi! Račte se uzdravit někde jinde. To není černý humor, ale realita řady českých nemocnic. V zemi chybí 1000 lékařů a nepočítaně sester i dalšího personálu! I to bude téma středečního souboje zástupců politických stran s největším volebním potenciálem ve studiu Blesku.

„Nejhorší je situace na interních odděleních. Dříve mohl začínajícího lékaře kontrolovat jeho zkušenější kolega a pak ještě primář. To je dneska nemyslitelné. Doktoři jsou přepracovaní, a když je doba dovolených, tak v některých nemocnicích musejí celá oddělení zavřít,“ řekl Blesku mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Nedostatek lékařů se projevuje i na čekacích lhůtách. Odborné vyšetření za několik týdnů, náhrada kyčle i za rok.

Doktoři mizí

Podle prezidenta komory Milana Kubka (49) je současný stav devastující. Jako východisko vidí navýšení platů lékařů, aby neměli důvod odcházet do zahraničí. „Zjišťovali jsme to u lidí, kteří dva roky po ukončení studia v Česku nikam nenastoupili. Takhle jich odešlo asi 1000 a vrátilo se jich jen 9. Většina lékařů, co odejde, je pro nás ztracená,“ řekl mluvčí Sojka.

Chybějící doktoři v Česku Chybějící doktoři v Česku | Archiv CNC

S černými prognózami nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví. „Problémem není ani tak nedostatek lékařů, ale spíše jejich nerovnoměrné rozložení v rámci specializací i regionů,“ uvedla pro Blesk mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Připouští ale, že na úbytek lékařů se snaží ministerstvo reagovat.

„Jedním z opatření je prosazení novely zákona o postgraduálním vzdělávání lékařů. Ta by měla pomoci omezit odchody mladých lékařů za rychlejším získáváním atestací do ciziny. Ministerstvo také spustilo program na podporu praktických lékařů v odlehlých oblastech a soustavně prosazuje zvyšování platů,“ dodala.

Praktici stárnou, odchází sestřičky

Ubývá i praktických lékařů. V některých regionech je jejich dostupnost už kritická. Průměrně na jednoho praktika v Česku připadá 1500 pacientů, v pohraničí je to ale i 2200 lidí. Problém je také se stárnutím lékařů. Téměř třetina praktiků je starších 60 let a mnohdy nemohou zavřít své ordinace, jelikož za ně není náhrada.

V nemocnicích chybí až tři tisíce zdravotních sester. Hlavním problémem jsou platy, kdy sestřičky odchází za lepším výdělkem do zahraničí. Jen v Německu berou 3x více než v Česku.

Fakta o zdravotnictví v Česku Fakta o zdravotnictví v Česku | Archiv CNC

Kdo bude diskutovat

O nedostatku lékařů a dalších problémech ve zdravotnictví budou ve středu 13. září diskutovat hosté předvolebního studia Blesku. Debatu můžete sledovat živě od 14:00 na Blesk.cz a Facebooku.

  • Adam Vojtěch (30, ANO) – Právník, známý však také z pěvecké soutěže SuperStar. Poradce Andreje Babiše pro zdravotnictví je trojkou hnutí ANO v Jihočeském kraji.
  • Soňa Marková (54, KSČM) – Poslankyně a místopředsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Původní profesí učitelka je dvojkou KSČM v Královéhradeckém kraji.
  • Lenka Teska Arnoštová (42, ČSSD) – Náměstkyně ministra zdravotnictví pro legislativu. Advokátka, odborná asistentka na 1. lékařské fakultě UK v Praze. Trojka pražské kandidátky ČSSD.
  • Bohuslav Svoboda (73, ODS) – Poslanec a aktivní lékař – gynekolog a porodník. Exprimátor Prahy a někdejší prezident České lékařské komory je na 4. místě kandidátky ODS v Praze.
  • Jiří Skalický (61, TOP 09) – Poslanec a odborník na farmacii, primář klinické biochemie a diagnostiky v Pardubické krajské nemocnici. Lídr Topky v Pardubickém kraji.
  • Vít Ulrych (44, KDU-ČSL) – Onkolog působící v pardubické nemocnici či ambulanci ve Svitavách. Předseda pardubické KDU-ČSL a dvojka na kandidátce v Pardubickém kraji.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

EXKLUZIVNÍ PRŮZKUM VOLEBNÍCH PREFERENCÍ 2017 ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VIDEO: Podívejte se na záznam první debaty, tématem byly peníze

Video Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
levandulova ( 12. září 2017 09:57 )

Aha, takze byt lekarem je vic poslani, ney povolani a tak muye trit bidu s nouyi, ano? Delat náročnou zodpovědnou praci za smesne peníze..Prumerny plat lekare, ktery zde novinari uvadeji, to je velmi zavadejici číslo. Vis, jak se pocita prumer? Za prve se do platu všech tech chudaku v nemocnici zapocitavaji platy prednostu a primaru, které prumer velmi pozmeni, dále se do nej zapocitavaji přesčasy. A ted pocitej se mnou: tabulkovy plat okolo 26tis hrubého (zakladni prac.doba, jakou nejspis delas i ty, tedy 40h tydne) plus služby (ano, hodiny navíc, za které ti zaplati, nicmene ty prijdes o volny cas na rodinu a odpocinek, jsi sedreny a mas to befelem) - tak ty ti plat navysi podle toho, jak moc musíš slouzit i na dvojnásobek, ale za DVOJNASOBNY počet odpracovanych hodin. Tedy ano, 40tis hrubeho za dva uvazky, no neber to. Hodinova mzda lekare je skutecne na urovni kdejakého stredoskolaka. Ale nevadi, je to prece poslani. By me zajímalo, kdo z vas, co tady kricite, ze lekari mají furt malo, by to za ty prachy delal. Atestace, musite se neustale ucit, zavisi na vas zivoty...pekne si cenite této práce, moc pekne. Vsude na svete jsou vice na vysi, aby dokazali tuto praci ocenit, jen v zaprdenem cesku je zdravotnictvi porad "sluzba lidu z dobroty srdce". Kouzelna definice našeho zdravotnictvi, co jsem nekde cetla, zni: Platíme si Trabanta a jezdime v Mercedesu. Tak to presne je. 7% HDP na zdravotnictvi je malo, spoluucast nulova..Aby vy jste měli luxusni služby, je potřeba, aby to někdo zaplatil. A tim nekym je cesky lekar.

salto ( 12. září 2017 09:45 )

Snad bude mezi těmi co nás kulturně obohatí dost lékařů

bizon_pepa ( 12. září 2017 09:11 )

To jsi otevřel zajímavou otázku. Proc myslis, ze byt lékařem je posláni? Jaka dalsi povoláni by jeste mela byt posláním a proc? Dekuji za odpoved.

vaber ( 12. září 2017 08:25 )

 zrušit povnné zdravotní pojištění a platit doktorům na dřevo a bude vše vyřešeno ,ta bezedná studna do které podají miliardy by se zavřela. Člověk se narodí i umře bez doktorů.

hejhej ( 12. září 2017 08:05 )

Naše zdravotnictví bylo příkladné. A nyní ? Doktoři mají pořád málo. Mají stejné platy v korunách jako lékaři v EU, jak ostatní zaměstnanci v ČR. Medicina je více poslání, než povolání - ale nyní jsou na 1.místě peníze a pak pacient, bohužel.Lékaři se nestydí brát tisíce i od důchodců. Máme zbytečně, na tak malou zemi, mnoho nemocnic.Rezervy jsou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa