Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Marksová lomila v debatě Blesku rukama. Stanjura se vysmál Babišovi, že neumí s počítačem

  • Autor: Jakub Veinlich,Klára Brunclíková,Zuzana Štíchová - 
    6. 9. 2017
    21:00

    První debata projektu „Blesk volební souboj 2017“ přinesla také několik potyček mezi pozvanými politiky. Poslanci se školili například z toho, na jakém úřadu může občan žádat o jakou dávku. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) při tomto tématu dokonce lomila rukama a to ve chvíli, kdy odpovídala její kolegyně z hnutí ANO Radka Maxová. Zástupce ODS Zbyněk Stanjura zase školil místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Bartoška z KDU-ČSL z počtů a vysmál se Andreji Babišovi, že neumí na počítači. Podívejte se na nejzajímavější momenty první předvolební debaty na téma Peněženka. 

  • 1.Spor o důchody

    Aby se člověk mohl mít v důchodu relativně dobře, má si pořídit děti, zaznělo také v Blesk volebním souboji 2017. Jenže politici se nedokázali dohodnout ani na věku, kdy občané mají do penze odcházet. Současná vláda sice věk zastropovala na 65 letech, každých pět let se ale po politické analýze může hranice měnit. Podle ministryně Marksové chtělo ANO stanovit věk pro odchod do důchodu na 70 let.

    Dostalo se i na důchodovou reformu. „Já mám pocit, že KDU-ČSL snad ani nebyla ve vládě, se vším teď nesouhlasí. Reformu nechtěli rušit. Pak jste zvedli ruku pro rušení reformy úplně bez problémů,“ spílala Markéta Adamová z TOP 09 místopředsedovi KDU-ČSL Janu Bartoškovi.

    „Vy jste vzdali práci na důchodové reformě,“ vrátil Adamové obratem Bartošek s tím, že šéf TOP 09 Miroslav Kalousek prásknul dveřmi asi po dvou setkáních politiků k tomuto tématu. 

    Podle Zbyňka Stanjury je prý načase říkat lidem pravdu. Tedy, že si přes sociální pojištění nespoří na důchod.  

  • 2.Debata o EET

    Vášnivou debatu hned v několika momentech přinesla také diskuse o elektronické evidenci tržeb. Většina politiků na dotazy moderátorek připustila, že by chtěla po volbách buď EET zrušit, anebo alespoň přijmout změny a různé výjimky, a to včetně hnutí ANO, jehož exministr financí Andrej Babiš je duchovním otcem EET.

    Zbyněk Stanjura z ODS ale poslankyni Radce Maxové (ANO) připomněl, že je to právě Andrej Babiš, který nutí trhovce používat moderní technologie, přitom neumí ani psát na počítači, jak prozradila nedávno jeho mluvčí. 

     

  • 3.Daně a jejich výběr

    V programech jednotlivých politických stran najdete návrhy na změnu daní poměrně často. Politici chtějí nalákat voliče na progresivní zdanění firem, různé daňové sazby u DPH, ale i nižší zdanění rodin v případě, že mají dvě děti a více.

    Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová připomněla, že právě její strana chtěla už několikrát prosadit úlevu pro podnikatele ve formě Jednotného inkasního místa. Tedy jedné organizace, kde by se platily daně, zdravotní i sociální pojištění a další náležitosti. Živnostníkům se tak měla snížit administrativní zátěž a také chodit mnohem méně kontrol.

    „Akorát se to té Topce nepovedlo nějak udělat,“ vysmála se Adamové ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD. „No vy jste to zrušili, hned jak jste začali vládnout,“ vrátila ministryni Adamová. 

     

    Průzkum agentury Phoenix Research Průzkum agentury Phoenix Research | Blesk Zprávy

     

  • 4.Otcovská dovolená

    Novinku otcovské prosadila současná vláda, i když se u ní strany v rámci koalice dost pohádaly. A podobně to vypadalo i v Blesk volebním souboji 2017.

    Z žen by otcovskou dovolenou ponechala jen ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Poslankyně Radka Maxová by tuto možnost pro otce zrušila. „Mám s tímto institutem problém, zvláště když je to týden a v podstatě to nenaplní tu funkci, o které jsme se bavili,“ řekla poslankyně.

    Vášně ale vzbudilo prohlášení Zbyňka Stanjury z ODS, který by také otcovskou dovolenou zrušil. „Je docela úsměvné, že týden dovolené buduje vztah otce k dítěti,“ uvedl. Co jeho slova způsobila? Podívejte se:

  • 5.Zvyšování daní

    Volby vyhrávají většinou ty strany, které slíbí snížení daní. V určité obdobě to platí i v těchto volbách do Poslanecké sněmovny, které nás čekají 20. a 21. října. Tentokrát se politici v Blesk volebním souboji 2017 školili z toho, kolik stát měsíčně na daních vybere. Zbyněk Stanjura (ODS) učil svého kolegu Jana Bartoška (KDU-ČSL) dokonce počítat. 

  • 6.Kam jít pro dávky

    Politici také komentovali příběh seniora Petra, který prodává časopis Nový prostor. S důchodem sám nevyžije a z rodiny už se nemá na koho spolehnout. Důchod má 6300, za nájem ale platí čtyři tisíce. Na přídavky na bydlení přitom kvůli nájemní smlouvě nemá nárok.

    Pomoc Blesk.cz proto hledal u politiků. Ministryně práce a sociálních věcí lomila rukama. To ve chvíli, když její kolegyně – poslankyně hnutí ANO Radka Maxová – říkala, ať si dojde Petr pro dávky na úřad práce. 

    Video  Maxová z ANO mluvila, Marksová z ČSSD lomila rukama. Proč?  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

     

    Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

Doporučujeme
hejhej ( 7. září 2017 16:28 )

Všechny předvolební debaty jsou k ničemu. Nebudu volit Kalouska a jeho stranu, kteří za celou dobu, co jsou v politice neudělali pro lidi nic, stejně jako ODS s užvaněným Fialou a hloupým Stanjutou, KDUČSL,která se prezentovala ve volebním období podrazy a ČSSD, která svoji kampaň postavila na štvaní proti panu Babišovi , nezaplatila dosud dluh rodině právníka, podíleli se na prodeji bytů a OKD pod cenou a tahají k nám muslimy a prý odmítají kvóty. Za celé 4 bylo nejlepší ANO a nejlepší ministr financí Babiš. Volím ANO!!!

havran2 ( 7. září 2017 07:07 )

Stanjura a Fiala, to jsou mistři světa ! ! !

naze ( 7. září 2017 05:42 )

Babiš je ze všech politiků nejlepší ministr financí, protože všem přistřihl křidélka a sebral peníze, používají na něj to největší svinstvo.Potřebují se ho zbavit,aby mohli dál krást. Volím to nejlepší: Babiše a Zemana.

kryssa ( 6. září 2017 21:34 )

Ty jsi nějak zlej. A jak si myslíš že si ho musí podat. Jako zmlátit pendrekem nebo ho pochválit tak jako to udělala s Kalousem nebo Sobotkou nebo Kočárníkem nebo s dalšími zloději hrajícími si na politiky. Jsi chudák. Já osobně tě lituji.

stenly29 ( 6. září 2017 21:19 )

Babiš je nemorální grázl. Policie si ho musí podat jinak to nevidím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa