Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš a Kalousek se „porvou“ o volební hlasy migrantů. Ti kdysi potopili Paroubka

6. září 2017
06:15

Už podruhé za sebou. I tentokrát lidé žijící v zahraničí budou stejně jako v roce 2013 vybírat své zástupce do Poslanecké sněmovny ze středočeských kandidátů. Právě jejich hlasy přitom mohou dost zamíchat s konečnými výsledky voleb. Stejně jako v roce 2010, kdy nakonec Jiří Paroubek těsně prohrál. 

„Myslím si, že na krajany strany moc nemyslí,“ řekl Blesk.cz politolog Karlovy univerzity Milan Znoj. A přitom právě hlasy ze zahraničí můžou úplně zamíchat výsledkem voleb. Podobně jako v roce 2010 – kdy Češi v zahraničí vybírali mezi kandidáty z Jihočeského kraje.

„Podle výsledků domácích to vypadlo, že Jiří Paroubek vyhraje, jenže když se k výsledkům přičetly i hlasy ze zahraničí, bylo najednou vše jinak,“ zavzpomínal na napínavé hlasování Znoj.

Ze zahraničí přitom hlasuje stále víc a víc lidí. Zatímco v roce 2006 při volbách do Poslanecké sněmovny úřady přičetli pro kandidáty 6 702 platných hlasů, v roce 2010 už jich bylo 8 172 a v roce 2013 odevzdalo platný hlas v zahraničí už 10 529 Čechů.

Strany na krajany nemyslí

Jenže strany ani letos podle Znoje na stále větší zájem krajanů o volby nemyslely. V programu o nich není ani zmínka.

„Žádné velké téma, které se strany snaží prosadit, nemyslí na krajany žijící v zahraničí. Myslím si, že jsou pro ně nějak mimo pozornost,“ dodal Znoj pro Blesk.cz.

Podle politologa navíc mají největší šanci v zahraničí bodovat především proevropské strany. A to prý jak zleva – tedy hlavně dál na Západě, tak i z pravého spektra.

„Do zahraničí jezdí mladší lidé – nestěhují se tam teď tolik důchodci, a ti, kteří tam už jsou, tak mají řádný důchod, nebo ještě pracují a určitě nepobírají dávky. Šanci mají tedy na Západě sociální demokraté, ale především může zabodovat TOP 09,“ odhaduje Znoj, který ovšem upozornil, že žádná přesná studie politického zaměření českých krajanů v zahraničí neexistuje.

Zástupce ze středočeského kraje volili čeští emigranti i v předčasných volbách v roce 2013. Letos budou vybírat ze samých velkých osobností. Ve Středočeském kraji totiž proti sobě kandidují například šéf hnutí ANO Andrej Babiš a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Z menších stran jsou to pak za ODS Jan Skopeček, za Starosty a nezávislé jde do voleb jako lídr Vít Rakušan, za lidovce pak poslanec Ivan Gabal a za KSČM se o hlasy jako lídr uchází Stanislav Grospič.

Letošní volby do Poslanecké sněmovny nás čekají 20. a 21. října. Volit mohou Češi v zahraničí na zastupitelských úřadech. Termín doručení nebo předání písemné žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem je přitom už jen do 10. září.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
gabreta ( 6. září 2017 16:10 )

Nepleť se pár hlasama. Ti šmejdi si jich můžou vytvořit tolik, kolik jich budou potřebovat!!!

jana999 ( 6. září 2017 07:57 )

bingo, taky si myslím, že naše volby budou zmanipulovány, proto belobrádek hermann jezdí k těm sudetákům

andorea ( 6. září 2017 07:00 )

Volební hlas v zahraničí by měli mít jen ti, které do ciziny vyslal český stát. Nikdo jiný. Nevím, proč by o ČR měl rozhodovat někdo, kdo se sám rozhodl z vlasti odejít.

gabreta ( 6. září 2017 06:54 )

Nějak mi to u nás začíná připomínat manipulaci s korespondenčníma hlasama v Rakouskou, při prezidentských volbách!! To bylo tak okaté, že je anuloval i Rakouský soud!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa