Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

ODS „klofla“ před volbami Dejdara, herec se prý bojí komunistů. ANO má Vondráčkovou

Autor: Jakub Veinlich - 
2. září 2017
09:20

Do horké fáze předvolební kampaně se už tradičně zapojují i známé tváře. Některé strany už jména prozradily – jiné prý o možné podpoře stále vyjednávají. ODS na talkshow s Petrem Fialou doprovází po jižní Moravě herec a moderátor Martin Dejdar. Už v březnu se k podpoře hnutí ANO, ale i prezidenta Miloše Zemana přihlásila zpěvačka Helena Vondráčková s manželem. Podle odborníka ale vliv známých osobností na voliče těsně před volbami slábne.

Po vzoru knihy od A do Z, která vznikla řazením slov podle abecedy, která mají vystihnout život a pocity šéfa ODS, vyráží Petr Fiala s kůži na trh. Slova jako Alkohol, Bond, Demokracie, Hospoda nebo Láska a Ženy bude lidem po svém, stejně jako v knize, vysvětlovat v rámci talkshow při deseti zastávkách na jižní Moravě. Diskuse prý budou nepolitické a bez prvoplánové agitky. A od „A do Z“ se prý lidem vyzpovídá i herec Martin Dejdar. Právě toho lídr jihomoravské kandidátky a předseda ODS Petr Fiala přemluvil, aby mu pomohl zapůsobit na voliče. Do voleb tak vstupují i známé tváře. Opět.

Rok 1998: Bílá na Staroměstském náměstí zorganizovala koncert na podporu Václava Klause. To byla ještě s Petrem Kratochvílem (po její levici). Zpíval i Karel Gott (vlevo). Rok 1998: Bílá na Staroměstském náměstí zorganizovala koncert na podporu Václava Klause. To byla ještě s Petrem Kratochvílem (po její levici). Zpíval i Karel Gott (vlevo). | archiv Lucie Bílé a abl

„Vážím si ho jako vynikajícího herce, který hrál mj. v řadě filmů a seriálů se závažnými společenskými tématy, vzpomeňme třeba jen Zdivočelou zemi. Vážím si ho ale i jako člověka s pevnými názory,“ nešetří superlativy na adresu Dejdara šéf ODS Petr Fiala. Společně se po jižní Moravě rozjedou 12. září.

Podle našich informací Dejdar s Fialou o spolupráci nejdříve nějakou dobu diskutovali. Nakonec ale herec kývnul a před volbami tak vznikne nový tandem. Bavič popsal Blesk.cz své důvody - tím hlavním je pýr strach z návratu komunistů k moci. 

Petr Fiala jede se svou knihou Od A do Z v předvolební kampani na talkshow po jižní Moravě. Moderovat bude Martin Dejdar. Petr Fiala jede se svou knihou Od A do Z v předvolební kampani na talkshow po jižní Moravě. Moderovat bude Martin Dejdar. | ODS

Blesk.cz: Proč jste se pro podporu rozhodl?

Jsem velmi zklamaný z toho, co se v naší zemi odehrává. Skoro po 30 letech od revoluce hrozí, že se do vlády opět dostanou komunisti. To je pro mě děsivá představa. A pokud mohu přispět alespoň trochu k tomu, že se to nestane, jdu do toho. Jediný, kdo tomu může zabránit, je silná pravice. A tu pro mě v současné chvíli představuje ODS pod vedením Petra Fialy.

Blesk.cz: Budete volit ODS?

Samozřejmě. Jako při všech předešlých volbách. Nemohl bych podporovat někoho, koho sám volit nebudu.

Blesk.cz: Nevadí Vám spojovat se s politickou stranou?

Jsem volič, nejsem straník, a podporuji demokratickou pravicovou stranu. Říkáte-li tomu spojovat se s někým, je to vaše věc. Jak jsem řekl, není mi lhostejné, co se v naší zemi děje, jak je zpochybňována demokracie, jak se z politiky vytrácí obsah, starost o občany a slušnost, a jak mnozí podléhají laciným marketingovým trikům. 

Vondráčková volí ANO

Silného spojence z řad českých celebrit, kromě jiných, má také hnutí ANO. Už v březnu ho veřejně podpořila zpěvačka Helena Vondráčkova a její manžel a manažer v jedné osobě Martin Michal. Jsou prý nejen hlasem pro ANO, ale podporu má od nich v nadcházející prezidentské volbě také Miloš Zeman, kterému Vondráčková zpívala také na plese.

„Tak aby bylo jasno. Před volbama máme rozhodnuto. Volíme Zemana a ANO. Pokud se toto naše rozhodnutí někomu příčí, může si nás zcela svobodně vymazat z přátel,“ napsal na svém facebookovém profilu manžel Vondráčkové a pokračoval v kritice premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. „Ale Sobotka je pro nás skutečně naprosto nepřijatelný. Navíc by to měly být svobodné volby,“ napsal Michal na jaře.

Blesk.cz se ho proto zeptal, zda jeho názor i názor Heleny Vondráčkové stále platí. A odpověď byla jednoznačná. „ANO, na tom se nic ani s odstupem těch měsíců nemění,“ řekl Michal.

Ostatní zatím vyjednávají

I když volební kampaň s koncem prázdnin vstoupila do horké fáze – ostatní strany se zatím s esy českého showbyznysu vytasit nechystají. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš a dvojka pražské kandidátky v Praze Blesk.cz řekl, že stranu podporují různí lidé, žádná známá tvář ale v dohlednu prý zatím není. „O nikom takovém nevím,“ dodal.

ČSSD v minulosti hojně podporoval například zpěvák – ikona 80. let – Michal David. Poté, co ale v červenci zpíval na svatbě šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, s ním sociální demokraté, podle našich informací, už nepočítají.

„Stojíme o to, aby nás podpořily významné a zajímavé osobnosti a v kampani se tím právě zabýváme. Konkrétní jména teď ale ještě sdělovat nechci,“ řekl Blesk.cz celostátní lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.  

Na podporu známých osobností si v minulosti nemohla stěžovat pravicová TOP 09. Samotní podporovatelé, známí i neznámí, se k podpoře strany mohou hlásit na webu volímtopku.cz. Z celebrit tu tak visí fotografie i vzkaz například herce Oldřicha Navrátila, režiséra Antonína Procházky, připojila se i režisérka Monika Le Fay nebo dirigent Varhan Orchestrovič Bauer. K TOP 09 už se ale přihlásil před loňskými krajskými a senátními volbami.

Přímo do voleb pak strana Miroslava Kalouska získala dokumentaristku Olgu Sommerovou, která kandiduje v Praze. „Další konkrétní jména před zahájením horké fáze kampaně zveřejňovat ještě nebudeme,“ řekli Blesk.cz svorně předseda strany Miroslav Kalousek i její mluvčí Jakub Hnát.

Celebrity už příliš netáhnou

Podle politologa Jana Kubáčka přibývá voličů, kteří se rozhodují na poslední chvíli, a část podle emocí, které v nich zanechá kampaň. „Každý třetí volič tápe a rozhoduje se v posledních dvou dnech před volbami,“ popsal politolog rozhodování voličů.

Spíš než známé celebrity ale podle Kubáčka táhnou v poslední době více regionální osobnosti z řad úspěšných podnikatelů nebo lékařů. „Rozhodování podle celebrit už slábne. To jsou většinou takoví univerzální podporovatelé, protože už podpořili tolik politiků a tolik politických stran, že to má často spíš komerční základ. Obecně poklesla váha u sportovců, podobně jako u zpěváků a herců,“ varoval politiky Kubáček.

Přemluv bábu

Známé osobnosti patří k finále předvolebních kampaní už od 90. let. Průkopnicí je asi zpěvačka Lucie Bílá, která v kampani na poslední chvíli v roce 1998 podpořila ODS a na pražském Staroměstském náměstí uspořádala koncert na podporu Václava Klause. Už poněkolikáté za ODS kandiduje skokan na lyžích Jakub Janda, v pražském zastupitelstvu kdysi nejsilnější vládní stranu zastupoval zpěvák Jan Kalousek, v Senátu pak dnešní ředitel vinohradského divadla a herec Tomáš Töpfer.

Stejnou partaj si v minulosti vybral také hokejový fenomén Jaromír Jágr – při posledních volbách před čtyřmi lety ho ale na svou stranu přetáhl Andrej Babiš. Veřejně se k Babišovi hlásil také zpěvák Karel Gott, kterému někdejší ministr financí pokřtil i desku, s Babišem si rozumí i zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo anebo moderátor Václav Tittelbach.

Babiš je velkým obdivovatelem a sponzorem Karla Gotta. Babiš je velkým obdivovatelem a sponzorem Karla Gotta. | Blesk - Roman Souček

Ani TOP 09 se nenechala v minulosti zahanbit a veřejně ji podpořil například zpěvák Dan Bárta, který má s bývalou mluvčí strany Alžbětou Plívovou jen několik týdnů staré dítě. Topku v roce 2010 podpořili ale také videem „Přemluv bábu“ například herci Martha Issová nebo Jiří Mádl.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Horká kampaň bude vrcholit těsně před 20. říjnem, kdy nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Vítěze pak budeme znát o den později. Tedy 21. října. 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mirkazam ( 20. října 2017 13:18 )

Dejdar se u mě mě naprosto shodil...

oshona ( 19. října 2017 10:15 )

Dejdar je křivák, o tom žádná, ale co že najednou nekritizujete Helenu? Najednou vám nevadí, hlavně že se hrdě hlásí k ANO a Zemanovi.

ppadys13 ( 4. září 2017 10:29 )

 Dejdar je naprostý blb.

gabreta ( 4. září 2017 09:33 )

Nevím, proč se Bárt Dejdar bojí komoušů, když bydlí v Americe. Že by tam měli vyhrát volby zrovna oni?

jiri.k ( 2. září 2017 21:10 )

To si tedy moc dobře nevybrali, myslim, že je dost předejdarovánp a navíc je o něm známo, že je to vyčůránek, kterej bydlí v Americe. Spíš si s ním uškodí. Ale největší slizoun novodobých celosvětových dějin je stbureš. To bezkonkurenčně největší zloděj a podvodník, proti kterýmu jsou všichni ostatní zloději a tuneláři jenom ubohý paběrkové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa