Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemanovy cesty, Babiš i další pod drobnohledem. Kdo bude protestovat, skončí u soudu

Autor: Jakub Veinlich - 
29. srpna 2017
06:05

V pondělí odstartovala vedle předvolební kampaně do Poslanecké sněmovny i kampaň prezidentská. Termín voleb vyšel oficiálně ve Sbírce zákonů. Na férovost politického klání letos poprvé dohlíží Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Jeho předseda Vojtěch Weis v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že úřad prověří výjezdy prezidenta Miloše Zemana do krajů, zabývá se knihou Andreje Babiše a že zahájil už první správní řízení kvůli volbám. 

Blesk.cz: Váš úřad se zabývá předvolební kampaní Andreje Babiše. Respektive jeho knihou O čem sním, když náhodou spím, kterou v kampani rozdává. Jak je toto šetření daleko?

Je to záležitost, která je předmětem různých podnětů našemu úřadu a v momentě, kdy ty podněty mohou směřovat k tomu, že bychom v dané věci mohli teoreticky zahajovat správní řízení, tak se k tomu z podstaty věci nemohu vyjádřit, protože bych nějakým způsobem zaprvé destruoval to správní řízení a navíc poškozoval profesní postavení našeho úřadu. Je to ale věc, kterou se úřad zabývá, a neznamená to, že bude zahájeno správní řízení, ani že nebude zahájeno. Úřad si v tuto chvíli shromažďuje další údaje a zabýváme se tím.

Blesk.cz: To prověřování je tedy na základě podnětů třetích osob a nevychází přímo z vašeho úřadu?

Ano, obdrželi jsme několik podnětů a v této chvíli se jimi stále zabýváme a nemůžeme ještě stále říct, zda správní řízení zahájeno bude, nebo nebude.

Blesk.cz: A kdy předpokládáte, že budete vědět víc?

Domnívám se, že během týdne, 14 dnů bychom si v tom měli udělat jasno.

Blesk.cz: V souvislosti se zahájením předvolební kampaně se už ale objevují zprávy, že některé politické strany nesplňují podmínky zákona.

V současné chvíli jsme ve fázi, kdy byly odeslány dva dokumenty o zahájení správního řízení s konkrétním subjektem. Jedním je subjekt, který se účastní volební kampaně, druhým je subjekt, který se účastní volební kampaně, aniž by se u nás u úřadu registroval, jako třetí osoba. (Podle informací Rozhlas.cz je tím prověřovaným subjektem olomoucký hejtman Ladislav Oklešťek (ANO) za neoznačenou kampaň „Hejtuj hejtmana,“ druhým pak Česká asociace satelitních operátorů za reklamu s kresleným premiérem Bohuslavem Sobotkou v buldozeru, jak před sebou hrne peníze – asociace se přitom neúčastní voleb a hrozí jí pokuta až 100 tisíc korun, pozn. red).

Blesk.cz: Jsou ještě nějaké další problémy u politických stran a hnutí?

Ano, my samozřejmě kontrolujeme nejen předvolební kampaň, ale také hospodaření politických stran a hnutí jako takové. To znamená i například vedení transparentních účtů a tam se domnívám, že je v případě mnoha a mnoha politických stran a politických hnutí velký problém, a budeme zahajovat několik desítek správních řízení z důvodu toho, že politické strany a hnutí si neplní jednu ze základních povinností, tedy že si podle novely zákona nezřídily transparentní účet. Na tento problém měly strany přitom reagovat od 1. 1. letošního roku a mnohé to neudělaly, i když jsme je k tomu vyzývali na našich webových stránkách. Politických subjektů je přitom kolem 210 a velká většina z nich stále na naši výzvu ani přes urgenci nezareagovala.

Blesk.cz: I z vašeho úřadu zaznívají v poslední době hlasy, že prezident Miloš Zeman svými cestami do regionů vede volební kampaň, Hrad to ale odmítá, tak jak to tedy podle Vás je?

Prezidentská kampaň začíná momentem, kdy termín voleb vyjde ve Sbírce zákonů (to se stalo v pondělí 28. 8.), to znamená, že 28. je to konkrétní datum, od kterého by měla probíhat kampaň, která nás jako úřad z pohledu zákona nad hospodařením a dodržování limitů zajímá. Úřad tu ale určitě není od toho, aby panu prezidentovi říkal, co má a co nemá dělat. Pan prezident si je určitě vědomý kroků, které dělá a nedělá, nicméně máme nějaké nastavené parametry, na kterých budeme stavět, a budeme je posuzovat pro kteréhokoliv z kandidátů na prezidenta, a to bez ohledu na to, v jaké pozici se v současnosti nachází. Jsem tu od toho, abychom nastavili nějaké pravidla.

Blesk.cz: To znamená, že pokud se po 28. srpnu bude prezident Miloš Zeman na svých výjezdech dál setkávat a diskutovat s lidmi – potenciálními voliči – je to pro vás kampaň, nebo není?

Z toho našeho pohledu se tím budeme zabývat a budeme vyhodnocovat ty jednotlivé kroky, tak abychom byli schopni konstatovat, jakým způsobem k tomu konkrétnímu setkání pan prezident přistoupil, co tam bylo činěno, jestli tam byl prezentován jako kandidát v rámci prezidentský voleb a tak dále. Není to žádná černobílá záležitost.

I pro nás je to ale něco nového. Vznikli jsme teprve nedávno – de jure od ledna, se zaměstnanci fungujeme v podstatě naplno od července. Naše rozhodnutí vždy bude vycházet z toho, jakým způsobem jednotliví členové úřadu a jeho zaměstnanci k těm dílčím zjištěním přišli, a následné rozhodnutí, v případě, že by bylo rozporováno těmi účastníky, tak to samozřejmě posoudí nezávislý soud, který nám k tomu poskytne nějaké vodítko. I pro ten soud to totiž bude také nová praxe.

Blesk.cz: Vy jste se s prezidentem Milošem Zemanem domlouvali na schůzce, abyste si vzájemně vysvětlili, co je a co není v jeho případě kampaň – tak, aby bylo na samém začátku toho období jasno?

Já se domnívám, že on i jeho aparát si je plně vědom toho, jak je nastavená právní úprava, a já toto nepředpokládám a ani jsem o to nebyl požádaný. Sám tuto schůzku ani nebudu iniciovat, protože bych ji nepovažoval za vhodnou ve vztahu k potenciálním dalším kandidátům. 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa