Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek a Jurečka „vyměkli“. Babišovo ANO už pro ně opět není úplné tabu

Autor: Jakub Veinlich - 
25. srpna 2017
05:37

Ještě nedávno to vypadalo, že po volbách může vzniknout situace všichni proti Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Většina politiků se zaklínala, že by v případě úspěchu usedli ve vládě pouze bez bývalého vicepremiéra a ministra financí. Teď ale například zástupci KDU-ČSL a sociálních demokratů obracejí. Může tedy i po volbách pokračovat například stávající vládní koalice? 

Při vládní krizi si šel Andrej Babiš s Lubomírem Zaorálkem po krku. Babiš označil šéfa diplomacie za možného kandidáta na premiéra, pokud by odstoupil z čela vlády Bohuslav Sobotka. Zaorálek to tehdy označil za past a pro Blesk.cz dokonce uvedl, že na něj bývalý ministr financí činil nevybíravý nátlak.

„Tak to zkuste, mě odvolejte a pak poznáte, pak vám ukážu, co ta má média dovedou,“ popsal Zaorálek údajné Babišovy výhrůžky v rozhovoru pro Studio Blesk, které měly padnout při jedné z ranních schůzek u Babiše v ministerské kanceláři.

Teď ovšem Zaorálek jako volební lídr ČSSD mírně otáčí kormidlo. V rozhovoru pro Týden nevyloučil možnou spolupráci s hnutím ANO. Pokud bude ale Babiš obviněn, tak prý bez něj.

„Třeba. Ano. Pokud na to bude mít hnutí ANO výsledky, tak by mělo reagovat na situaci, pokud se takto vyvine,“ zmínila Zaorálek pro Týden. Policie teď přitom žádá Poslaneckou sněmovnu, aby Babiše zbavila imunity a on tak mohl čelit trestnímu stíhání kvůli euromilionům na farmu Čapí hnízdo.

Podobně obracejí i lidovci. Právě oni a ČSSD, které na jaře tlačili Babišův odchod z vlády kvůli uniklým nahrávkám, na kterých se baví s bývalým novinářem MF Dnes a ladí tu načasování publikování některých článků na své soupeře.

„Pokud Andrej Babiš nevysvětlí věrohodně otázku nahrávek s panem Přibilem, nevysvětlí otázku svých dluhopisů,… a nevysvětlí i kauzu s Čapím hnízdem, tak v ten okamžik pro mě osobně je nepřijatelné v té vládě s Andrejem Babišem sedět. Ale jsem připraven se u toho stolu případně bavit s ostatními kolegy z hnutí ANO o jejich programových prioritách,“ připustil možnou povolební spolupráci s hnutím Andreje Babiše ve vysílání ČRo místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Jurečka tuto variantu zmínil podle svých slov proto, že chce vládu bez komunistů. Jenže bez hnutí ANO zřejmě podle průzkumů silná vláda sestavit nepůjde, propočítal si.

S Babišem do vlády nechce ani šéf ODS Petr Fiala. Občanští demokraté nechtějí podle svých slov ve vládě sedět ani s tím, kdo nebude chtít zrušit napříkald EET. 

Politolog: Smyslem politických stran je dostat se k moci

Podle politologa Milana Znoje z Karlovy univerzity politici odmítali spolupráci s Babišem logicky v době vládní krize, kdy pomalu navíc začínala také předvolební kampaň. Politická logika je ale podle něj neúprosná. Bez ANO, pokud skutečně uspěje tak silně, jak průzkumy ukazují, vládu sestavit nepůjde. A to si podle Znoje už všichni začali uvědomovat.

„Nikdo nebude chtít druhé volby, bude hrozit menšinová vláda ANO s nějakou podporou, kterou by si třeba vyjednal Babiš. A smyslem politických stran je být ve vládě. Dostat se k moci a rozhodovat,“ řekl Blesk.cz politolog Znoj s tím, že horká fáze kampaně prý vždy silné výroky o koalicích spíš utlumí.

Ve stranických sekretariátech tak politici počítají a dělají si odhady, jaké šance by mohly mít po volbách na to, aby se podílely na vládě. A zatímco se ještě nedávno někteří kasali, že po případném volebním úspěchu nechtějí sedět ve vládě s Andrejem Babišem, dnes už to v některých případech neplatí.

Průzkumy ANO favorizují

Během léta agentury příliš volební průzkumy nezveřejňují, ale podle červnového měření společnosti Phoenix Research by hnutí ANO získalo ve volbách 24,8 % hlasů, ČSSD 13,5 %. V průzkumech se tehdy ještě objevovala koalice lidovců a Starostů s 10,4 %, komunisté by oslovili 10,2 % voličů a do Sněmovny by se dostali také pravicové strany ODS s 8,1 % hlasů a TOP 09 s necelými šesti procenty.

STEM v červnu uvedl, že by ANO získalo 32,8 procenta hlasů, ČSSD 11,4 %. Komunistům 12,7 %, ODS pak 9,6 %, samotným Lldovcům 7,4 % hlasů a do Sněmovny by se dostala ještě také TOP 09, kterou by podle STEM volilo 5,5 % voličů.

Zajímavé je, že by stávající koalice získala podle tohoto průzkumu 138 poslanců.

Andrej Babiš popsal ve Studiu Blesk fungování současné vládní koalice. Když byl vicepremiérem, tak s ním prý premiér Bohuslav Sobotka přiliš nemluvil.

Podle třetího průzkum agentury MEDIAN by hnutí ANO v červnu volilo 27,5 % lidí. Druzí by skončili komunisté s 15,5 % hlasů, následovala by ČSSD se 14 %, ODS by dostala 10 % hlasů, rozpadlá koalice Lidovců a STAN 9 % a poslední stranou, která by se dostala do Sněmovny, by byla v červnu TOP 09 s podporou 7,5 % voličů.

O koalicích se začne vyjednávat hned po zavření volebních místností - tedy v sobotu 21. října po 14. hodině.

Vše o letošních volbách do Poslanecké sněmovny se dozvíte zde.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
gabreta ( 25. srpna 2017 14:28 )

Bručet si bude brum, brum, ale v premiérským křesle!!

arne100 ( 25. srpna 2017 13:18 )

Tady je vidět že to Zdenekk má v hlavě vymaštěné.Co slovo to kravina.Nic jiného se od to vymaštěnce nedá čekat.K němu se hodí akorát kamarád Kalousek nebo ten vymaštěnec Fiala s těmi jeho zloději v ODS.

taha ( 25. srpna 2017 12:20 )

 Zdenekk Zdenekk Ty jsi ala vuuuuul asi máš trauma z dětstvi do teď se pomočuješ a na Blesku si honiš triko chudáku.Tak šup šup do světa,tam na takového inteligenta čekaji ,sbohem a už se nevracej

taha ( 25. srpna 2017 10:22 )

 Zdenekk co to tady kecaš za voloviny.nato abys emigroval nemaš koule.kde by ses mel jako tady chytráku.zrovna na Tebe nekde čekaji haha.mozna tak v Africe

zadnice ( 25. srpna 2017 09:50 )

Babiš bude dobrý premiér, ne jako Sobotka. S ČSSD a KDU by toteda "chytil"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa