Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš a Faltýnek si dávají na čas. Žádost o vydání za Čapí hnízdo ještě neviděli

Autor: Jakub Veinlich - 
24. srpna 2017
05:52

Už za týden má sněmovní mandátový a imunitní výbor jednat o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Názor výboru je doporučující pro jednání všech poslanců. Oba politici požádali, aby mohli nahlédnout do žádosti policie. Státní zastupitelství s tím problém nemá. Jenže ani jeden z politiků zatím do dokumentů, které leží na výboru, nenahlédnul. 

Policie chce stíhat oba poslance kvůli možným machinacím při získání dotací na farmu Čapím hnízdo. Bývalý ministr financí a vicepremiér Babiš a šéf poslaneckého klubu Faltýnek žádali, aby mohli před jednáním mandátového a imunitního výboru do žádosti policie nahlédnout. Státní zástupci jim to povolili.

„Mandátový a imunitní výbor v pondělí obdržel datovou schránkou odpověď Městského státního zastupitelství v Praze, které nemá námitek, aby se poslanci Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek seznámili s obsahem žádosti policejního orgánu o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k jejich trestnímu stíhání,“ řekla novinářům šéfka výboru Miroslava Němcová (ODS). Pro Blesk.cz dodala, že podobná žádost není nic neobvyklého.

„Poslední takový případ byl zhruba před dvěma měsíci, který se týkal žádosti policie o vydání k trestnímu stíhání pana poslance Novotného z ČSSD a pana poslance Borky z KSČM, což bylo v případu dotací ROP Severozápad,“ připomněla Němcová.

Kdy se oba politici přijdou s žádostí seznámit, to je plně na nich. Babiš si zatím kvůli výjezdům v rámci předvolební kampaně nenašel čas na to, aby se ve Sněmovně zastavil. A pro Blesk.cz řekl, že zatím nedostal žádnou výzvu ze sekretariátu výboru.

„Jakmile mne vyzvou, seznámím se s dokumenty a předám je advokátovi k posouzení a pak se mohu kvalifikovaněji vyjádřit,“ řekl šéf hnutí ANO.

Faltýnek je v těchto dnech mimo Českou republiku a tak do žádosti nahlédne až po návratu. „Mám dovolenou, podívám se tam začátkem příštího týdne,“ napsal redakci v SMS zprávě šéf poslaneckého klubu Babišova hnutí.

Podle sněmovních pravidel musejí přijít oba politici osobně na sekretariát výboru. A nesmějí dokument nikam odnášet ani si jej kopírovat. „My jsme je na tuto skutečnost v písemném vyrozumění upozorňovali. Jednání mandátového a imunitního výboru je ze zákona neveřejné a neveřejné jsou tedy i všechny dokumenty, kterými se zabýváme. Oba politici mohou přijít v doprovodu svých advokátů, ale musí být přítomni osobně,“ popsala pro Blesk.cz šéfka výboru Němcová.

O osudu obou politiků bude jednat mandátový a imunitní výbor na své schůzi 30. srpna. Jak Babiš, tak Faltýnek zřejmě na jednání dorazí. Není to ale jejich povinností. Němcová ale předpokládá, že dorazí, aby mohli v případě potřeby reagovat na dotazy členů výboru.

VIDEO: Andrej Babiš se na Čapím hnízdě před pár týdny oženil

Video  První rozhovor novomanželů Babišových: O vynuceném francouzáku a předmanželské smlouvě!  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

O policejní žádosti k vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání pak bude Poslanecká sněmovna jednat na nejbližší schůzi, která začíná 5. září. A nemusí to být jediné hlasování o čelních představitelích hnutí ANO, pokud je Sněmovna vydá. „Policie bude muset znovu žádat o jejich vydání, pokud znovu nabudou imunitu z těch nových voleb,“ řekla k trochu paradoxní situaci Němcová.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Omasta ( 25. srpna 2017 00:54 )

To máte pravdu. Poohlížel jsem se, koho bych volil. Ale to jsou jen slabí hašteřiví zloději, kteří všichni táhnou na opačnou stranu, takže by to bylo ještě horší než ČSSD s Babišem v současnosti

Omasta ( 25. srpna 2017 00:49 )

Milí voliči, musím se vám k něčemu přiznat: "To Čapí hnízdo je na hraně." Tehdy ty dotace tak vyzvedávali všichni a navíc jsme tam udělali chybu s převodama peněz, prošvihli termíny, takže ty události nejdou chronologicky po sobě. No a policie zkouší, jestli by se jim nepodařilo na tom nějak vystavět obžalobu. To víte, že kdyby to bylo úplně čisté, že by si policie nedovolila předstírat stíhání. Ale i tak to dopadne s největší pravděpodobností tak, že policie po volbách řekne: "Pardon, my jsme se spletli.". Sypu si popel na hlavu: "Taková mizerie. Já bojovník proti korupci a mám nesrovnalosti ve svém vlastním podnikání. I když smlouvy sepisovali zaměstnanci, beru to jakože chybu jsem udělal já, nesu zodpovědnost. Když se jedná o podezření z podvodu, tak to musí policie prošetřit padni komu padni. Ale nestihnou mě už do voleb ani obviniť, ani očistiť, tak že já jdu do voleb s tím, že kdyby to provinění nedejbože se nakonec ukázalo pravdivé, tak si to odsedím po čtyřletém volebním období. Ale prvně vám pomůžu očistit tento stát od Chovanců, Sobotků a Fialů. A všech těch kmotrů, co jsou na ně navázaní.

adamice ( 24. srpna 2017 07:12 )

Je to celé fraška. I kdyby Babiš jen dýchal, bylo by to také špatně. Socani a spol. se jen tak lehce svých koryt nevzdají.

ivanak ( 24. srpna 2017 07:09 )

A koho by si tam tak představoval sám kritik pokrok?Kalouska,Fialu,Bělobrádka,nebo Filipa,či dokonce Sobotku?Nezastávám se Babiše,ani jsem ho nevolila,ale dost dobře si neumím představit,kdo by nám měl vlastně vládnout?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa