Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaorálek v dopise vyhlásil válku. Nepřítelem je mu možná i váš šéf

Autor: zst - 
12. srpna 2017
14:55

S dopisy voličům, které využil před minulými parlamentními volbami jako marketingový tah Andrej Babiš, jako by se roztrhl pytel. Z kraje týdne se stejným nápadem prezentoval podporovatel Starostů, podnikatel Dalibor Dědek. A na stejnou strunu hraje teď i lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten ale výrazně přitvrdil a píše o vyhlášení války, války levné práci.

„Vážení spoluobčané, vyhlašuji válku levné práci,“ začíná Zaorálkův dopis, který jako by z oka vypadl Andreji Babišovi (ANO) a Daliboru Dědkovi (kandiduje za STAN). Oba totiž sáhli k podobnému kroku. Prvním byl Babiš, jenž to udělal už před čtyřmi lety, tedy před minulými sněmovními volbami.

Zaorálek se snaží coby lídr ČSSD nastolit pro jeho stranu pozitivní téma, a tím je zvyšování mezd. Na to totiž, ruku na srdce, slyší téměř každý. Tedy snad kromě šéfů podniků, kteří je pak svým podřízeným vyplácejí.

„Naší zemi se ekonomicky daří, [...] stále máme mzdy na třiceti procentech mezd v Německu. Levná práce Českou republiku poškozuje. Razantní zvyšování mezd bude proto absolutní prioritou naší strany do nejbližších let,“ píše Zaorálek a předák odborů Josef Středula se může tetelit - heslo konec levné práce totiž razí i on.

„Kde byl poslední čtyři roky L. Zaorálek? Ve vládě. A pro zvýšení mezd nehnul ani prstem. My máme skutečný plán: díky nižším daním růst mezd o sedm procent,“ rýpl si na to konto předseda ODS Petr Fiala.

Lubomír Zaorálek vyhlašuje v inzertním dopise válku... levné práci. Lubomír Zaorálek vyhlašuje v inzertním dopise válku... levné práci. | Archiv Blesku

„Hezký den přeji, jmenuji se Dalibor Dědek a těším se do práce.“ Tak začíná dopis, kterým miliardář z Jablotronu „vytapetoval“ v minulých dnech vydání části českých deníků. Někde se roztáhl na celou stranu, stejně jako Zaorálek například v Právu, jinde mu stačila půlka. Nová tvář hnutí Starostů a nezávislých se rozhodla udělat to samé, co před posledními sněmovními volbami úspěšně vyzkoušel jiný miliardář. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Nevydržel jsem přemlouvání lidí z mého okolí. A nedokázal bych vysvětlit vnukům, že jsem jenom remcal a nic neudělal. Proto formuji skupinu lidí, kteří jsou schopní, odvážní, mají čistý štít a jsou nezávislí. Lidí, kteří už něco v životě postavili, vyřešili, vytvořili a pomohli lidem. A to slušnou cestou,“ napsal Dědek ve svém otevřeném dopise.

Zpět do roku 2013

Když se střihem přeneseme zpět před parlamentní volby 2013, kdy bylo nováčkem hnutí miliardáře Andreje Babiše, najdeme v médiích (Babiš v červenu 2013 koupil Mafru, vydavatele Lidových novin a Mladé fronty - pozn. red.) předchůdce těchto inzerátů.

„Vážená paní, vážený pane, dovolte mi, abych požádal o chvilku Vašeho času. Možná jste o mně už slyšeli. Jmenuji se Andrej Babiš. Za dvacet let jsem v České republice od úplné nuly, bez privatizace a bez korupce vybudoval největší tuzemskou soukromou firmu, která zde zaměstnává více než dvacet tisíc lidí. Tuto firmu budujeme pro další generace. Se stejnou vizí by se měla dělat i politika,“ napsal pozdější vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Svůj dopis (přečíst si ho můžete zde) šířil v médiích a na webu v září 2013, krátce před sněmovními volbami.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

VIDEO: O předvolební strategii mluvil Lubomír Zaorálek také ve Studiu Blesk

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ivoadler ( 12. srpna 2017 17:13 )

Dnes jsem se dozvěděl strašnou zprávu. Zeman hodlá po volbách pověřit sestavením vlády předsedu vítězné strany!!! No to je nehoráznost! Sestavením vlády může být pověřen jen ten, kdo vyhovuje zaběhnutým stranickým strukturám. Tak se to praktikuje už od dob Václava Havla. Pro mně je naopak pověřit sestavením vlády někoho jiného než předsedu vítězné strany největší sviňárna. Tak se dělá z výsledku voleb kovbojka. Zeman se snaží být předvídatelný - pověřím toho, kdo vyhraje. Taky mu trvalo, než se k tomu propracoval. Ale je to krok k větší demokratičnosti systému a předvídatelnosti vývoje.

hajne ( 12. srpna 2017 16:42 )

Zaorálku nedělej ze slušných lidí blbce lidi tě nežerou,ale na tebe ser.. .Co jsi za 4 roky dokázal jedině lhát to ti jde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa