Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliardář Dědek kopíruje miliardáře Babiše. Před voliči se chválí dopisem

Autor: val - 
8. srpna 2017
11:55

„Hezký den přeji, jmenuji se Dalibor Dědek a těším se do práce.“ Tak začíná dopis, kterým miliardář z Jablotronu „vytapetoval“ úterní vydání části českých deníků. Někde se roztáhl na celou stranu, jinde mu stačila půlka. Nová tvář hnutí Starostů a nezávislých se rozhodla udělat to samé, co před posledními sněmovními volbami úspěšně vyzkoušel jiný miliardář. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Nevydržel jsem přemlouvání lidí z mého okolí. A nedokázal bych vysvětlit vnukům, že jsem jenom remcal a nic neudělal. Proto formuji skupinu lidí, kteří jsou schopní, odvážní, mají čistý štít a jsou nezávislí. Lidí, kteří už něco v životě postavili, vyřešili, vytvořili a pomohli lidem. A to slušnou cestou,“ napsal Dědek ve svém otevřeném dopise. A teď se vraťme o čtyři roky zpět.

„Vážená paní, vážený pane, dovolte mi, abych požádal o chvilku Vašeho času. Možná jste o mně už slyšeli. Jmenuji se Andrej Babiš. Za dvacet let jsem v České republice od úplné nuly, bez privatizace a bez korupce vybudoval největší tuzemskou soukromou firmu, která zde zaměstnává více než dvacet tisíc lidí. Tuto firmu budujeme pro další generace. Se stejnou vizí by se měla dělat i politika.“

Autorem těchto řádek je pozdější vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Svůj dopis (přečíst si ho můžete zde) šířil v médiích a na webu v září 2013, krátce před sněmovními volbami.

Na rozdíl od Dědka, který tímto prostřednictvím lanaří nové lidi na kandidátky, tehdy Babiš hlavně spílal poměrům v politice.

„Češi jsou šikovný a perspektivní národ, dvacet let je ale řídí neschopní politici, kteří před volbami pouze slibují. Vzali si nás jako rukojmí svých soukromých ambicí. Zapomněli, že stát patří občanům, sami ze sebe přitom udělali slovutné občany, kteří si užívají své imunity a všemožně se vyhýbají tomu, aby veřejně vystavili svá majetková přiznání. To musíme změnit,“ psal tehdy.

Andrej Babiš se na konci července oženil s matkou svých dvou dětí Monikou. Připomeňte si jejich veselku:

Dědek: „Mým cílem je, aby hnutí ANO...”

Stejně jako Babiš se Dědek v dopisu zmíňuje o svých podnikatelských úspěších. „Vybudoval jsem firmu Jablotron, která vyrostla z nuly, nikdy nevydělávala na státu, nečerpá žádné dotace, poctivě platí daně a značnou část z toho, co vydělá, věnuje ve prospěch ostatních,“ tvrdí. 

Fotogalerie Svatba Andreje Babiše a Moniky 242 fotografií

Závěrem vysvětluje, proč se v letošních volbách rozhodl přidat na stranu hnutí Starostové a nezávislí. V první fázi má zaštítit jakousi náborovou kampaň, kdy pro kandidátky hledají výrazné osobnosti. Kandidovat je připraven i sám Dědek. 

Právě paralela s Babišem je Starostům kvůli Dědkovi často vyčítána. Už proto, že Dědek dříve Babišovo ANO podporoval a ani při své první tiskové konferenci se mu nevymezil – spíš uznal jisté zásluhy tohoto hnutí a jeho šéfa. A přidal kritické přeřeknutí: „Mým cílem je, aby hnutí ANO...teda hnutí STAN získalo v nadcházejících volbách 20 procent.“

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 8. srpna 2017 13:26 )

Předvolební kampaň = šaškárna. STAN je politická prostitutka, vždy se na někoho nalepí, ale nic v PS nedokázali jenom žvanit. Kdo by je proboha volil ????? Gazdík, představitel ubohé strany STAN je vítač násilnickým migrantů a negramotů," proslavil " se pouze šaškárnou u Krause a zneuctěním státního svátku spolu s dalšími pitomci.

lunatic ( 8. srpna 2017 12:46 )

Je velmi dobré,že máme tu demokracii,v níž si každý může psát to,co on sám vyhodnotí,jako veledůležité - jinak by leckdy člověku hrozila hospitalizace na psychiatrii-ta v lepším případě,anebo i uranové doly

lunatic ( 8. srpna 2017 12:44 )

Když však budete zdráv,tak tím je "odpálkujete"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa