Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pro učitele 45 tisíc a nová vojenská škola, lákají voliče Starostové

Autor: val - 
7. srpna 2017
12:15

Navýšení platů učitelům, vyšší investice do obrany, které by se mohly promítnout i v založení nové vojenské školy, nebo zjednodušení právního prostředí. Takové jsou některé body z volebního programu hnutí Starostů a nezávislých (STAN), které v pondělí představili v Poslanecké sněmovně.

„Uvědomujeme si výrazný deficit, kterým rezort obrany trpí, a proto ho chceme začít racionálně snižovat,“ poukázal volební lídr STAN Jan Farský na dlouhodobé neplnění závazku vůči NATO přispívat dvě procenta HDP. 

Podle Farského přitom tyto finance nemusí automaticky směřovat k nákupu zbraní a výstroje, ale můžou se nasměrovat i do školství a vědy. Dovede si například představit, že se za ně postaví nová vojenská škola, která by vedle vojáků produkovala i zaměstnance pro civilní povolání. 

Zavedení povinné vojenské služby Starostové nepodporují, rádi by však zavedli kurzy krizové připravenosti, v jejichž rámci by se například děti ve škole učily první pomoc a jiné reakce pro případ krizových situací. „To neznamená, že strašíme nějakým novým nebezpečím, které se na nás hrne,“ upozornil lídr středočeské kandidátky Vít Rakušan, že půjde o záležitosti, kterou jsou využitelné v běžném životě. 

Video  Porod v době voleb: Kandidát do Sněmovny Rakušan už o jedno dítě přišel.  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Na úřednících chtějí ušetřit

Rakušan je coby bývalý kantor garantem STAN pro oblast školství. V jejím rámci chce založit národní radu pro vzdělání, která by řešila otázky školství. Moderoval by ji premiér a zastoupeni by byli odborníci i soukromý sektor. Je podle něj zapotřebí učitelům také výrazně přidat, a to až na 45 tisíc korun měsíčně. 

Starostové se chtějí také zaměřit na zjednodušení právního řádu a zrychlení rozhodovacích procesů soudů a správních orgánů, zjednodušení státní správy pomocí elektronizace a propojenosti úřadů.

Na dotaz, kde Starostové vezmou na své plány peníze, odpověděla poslankyně Věra Kovářová, že právě například snížením nákladů na úředníky, když se rozšíří využívání eGovernmentu. Farský podotkl, že stát funguje „neuvěřitelně neefektivně“. Chtějí třeba také kontrolovat, jak lidé nakládají se sociálními dávkami. 

Program má podle Farského 50 stránek a do 22. srpna je možné k němu uplatňovat připomínky. Dva dny nato se bude schvalovat na programové konferenci. „Z mého pohledu je program z 95 procent hotov,“ prohlásil Farský. 

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mart33 ( 7. srpna 2017 15:34 )

A proč jen gumárenská škola? Co kdyby tak všichni rovnou fasovali uniformy?

hejhej ( 7. srpna 2017 14:16 )

Sliby, sliby a opět předvolební nesplnitelné sliby. Gazdík je mínistr financí, že slibuje a ho.no ekonomice tomu rozumí. Učitelé jenom učí, kdysi vedli kroužky a snažili se dětem dát co nejvíce. Na druhou stranu není se čemu divit, že o profesi učitele není zájem, děti nemají chování, jsou drzé - vychováni " demokraticky" - mohou všechno. Pár facek by to spravilo, ale Šabatová a ostatní pitomci by to nepovolili.Gazdík by měl jít učit - vykonávat svoji profesi a ne cpát do politiky, kde působí jako politický prostitut.

petr11 ( 7. srpna 2017 13:36 )

....jsou to blázni

arne100 ( 7. srpna 2017 13:32 )

Kde na to ty prolhaní a zkorumpovaní starostové vezmou peníze.Farský Gazdík to je ale dvojka prolhanců.MOTE máte pravdu ty se moc nenadřou a když se dívám u nás v Jablonci tak jdou každou chvilku do divadla či do kina se žáky takže se nic nenaučí a podle toho také vypadá celé školství.

mote ( 7. srpna 2017 13:22 )

45 tisíc učitelům? Za co? Jedna základní škola na chebsku: učitel odučí 4 hod. denně-20 hod. týdně-80 hod. měsíčně. T.j.cca 562,- Kč /hod. K tomu různé odměny a min.jednoho asistenta. Učivo každý rok opakuje-tak min.příprava.Tak teda za co???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa