Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zodpovědnost není odpovědnost: KDU a STAN se přou o motto kampaně

Autor: Václav Lang - 
5. srpna 2017
11:35

Rozluka lidovců s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) je dokonána. V úterý obě strany představily své další a klíčové kroky pro nadcházející volební kampaň. Zajímavé je, že si obě zvolily za své motto „zodpovědnost“, respektive „odpovědnost“. Šéfové stran se však dušují, že nejde o totéž.

Obě strany už – zdá se – mají osudný rozchod za sebou. V úterý jej stvrdily představením svých nových, teď už samostatných předvolebních postupů.

Starostové a nezávislí napřed v úterý na dopolední tiskové konferenci představili svůj nový koncept nabírání lídrů kandidátek – spolu s protagonistou tohoto „projektu“, podnikatelem Daliborem Dědkem, kterého se do svých řad pokoušela zlanařit už dříve řada jiných stran.

Některé kandidátky STAN už sice mají jasné – a schválené – obrysy, nicméně předseda hnutí Petr Gazdík tvrdí, že jsou někteří kandidáti připraveni vzdát se pozice ve prospěch silných osobností.

Odvaha převzít odpovědnost. Heslo Starostů a nezávislých Odvaha převzít odpovědnost. Heslo Starostů a nezávislých | ČTK

Lidovci pak na vlastní tiskové konferenci ve středu večer představili svoje doplněné samostatné kandidátky, které předtím schválil celostátní výbor. Jsou na nich všichni stávající poslanci KDU-ČSL, z nichž devět zastává pozici lídrů ve svých krajích, v pěti dalších povedou kandidátky nováčci. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek rovněž řekl, že kandidátní listiny ještě mohou doplnit některé výraznější osobnosti.

Odpovědnost vs. zodpovědnost

Lidovcům i Starostům zůstala po rozchodu další společná věc, kterou je motto volební kampaně. Starostové se už minulý týden začali prezentovat heslem Odvaha převzít odpovědnost. Lidovci v úterý vyrukovali se strohým a rázným: Zodpovědně.

Lidovci v úterý představili vizuály kampaně. Lidovci v úterý představili vizuály kampaně. | ČTK

„Odpovědnost je podle mě stav, kdy máte něco na starost a musíte se s tím vyrovnat co nejlépe – což starostové umějí. A zodpovědnost je vlastnost, díky které to dokážete, jste zodpovědný, nebo nezodpovědný,“ vysvětlil Petr Gazdík pro Blesk.cz.

„Ale nechci se pouštět do lingvistických hrátek, jsem matematik. My tím již dříve představeným heslem chceme zkrátka vyjádřit, že jsme si odpovědnosti vůči voličům i této zemi vědomi,“ uzavřel.

„Slovo zodpovědně vychází z toho, co dlouhodobě prezentujeme, konzervativní politiku, to znamená zodpovědná solidarita. Ta zodpovědnost ukazuje, že usilujeme o něco více, než náš vlastní politický trikot, ale že nám jde skutečně o celou naši společnost," ozřejmil v úterý slogan lidovců Pavel Bělobrádek.

VIDEO: Předčasně rozpadlé koalici KDU-ČSL a STAN měl k úspěchu dopomoci klip od Filipa Renče

Když spácháte trestný čin, tak jste za něj odpovědný. Ale my jsme zodpovědní, to znamená, že se snažíme být těmi, kteří myslí na budoucnost a chrání, co je dědictvím našich otců," dodal na vysvětlenou.

Odborník: Lidem je to jedno

Podle předsedy Institutu politického marketingu Karla Komínka je ale voličům jedno, které z těchto dvou slov se v kampani objeví. „Ta dvě slova jsou 100procentně zaměnitelná a většina populace je bude vnímat jako synonyma,“ uvedl pro Blesk.cz s tím, že jen velmi malá část voličů je během kampaní schopna přiřadit konkrétní slogan ke konkrétní straně.

Pokud nejsou zaměnitelné vizuály, což v tomto případě nejsou, tak by to nemělo vést k záměně stran. Ale je to poměrně kuriózní situace, něco takového se ještě nestalo,“ uzavřel.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 7. srpna 2017 07:48 )

Dva paraziti se zakousli do sebe. Jen tak dál pakáži, snad lidem svitne a tito korytáři půjdou do (_!_)e

Nezadat ( 5. srpna 2017 14:22 )

moiaza ( 5. srpna 2017 14:21 )

 Mě žádné sliby, plakáty a jiná kampaň vůbec nezajímá. Pro mě jsou lidovci i STANíci nevolitelní i kdyby měli napsáno cokoliv. Přou se o nesmysly a všem jde jen o jedno. Dostat se k plnému korytu. A to za každou cenu. Bělobrádek je obyčejný Idáš, který skočí kolem krku i ďáblovi, jen když bude u vesel. STANíci jsou totéž. Hlavně koryta. Tu verbež nevolím! Samozřejmě že ani loupeživé modré straky. Ty už se těší, že své zlodějny budou dál nerušeně a beztrestně provádět.

Nezadat ( 5. srpna 2017 14:10 )

Jste příliš hodnej na ty sviině.

hejhej ( 5. srpna 2017 14:10 )

Bláboly na bilberdech nemohou oslovit lucidní voliče. STAN ani KDUČSL neudělaly nic pro občany. Obě strany spolu s ODS, TOP09 a ČSSD jsou trapné ubohými sliby a nevolitelní - nezapomínáme ( církevní restituce, vítači násilníckých muslimů, poklonkování sudeťákům, zneuctění st.svátku 28. října , šaškárna v pořadu u Krause apod)!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa