Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Není hanba jít do politiky.“ Miliardář Dědek je novým esem Starostů

Autor: val - 
1. srpna 2017
11:48

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které jde do podzimních voleb nakonec samostatně, v úterý představilo své nové želízko v ohni. Je jím jablonecký podnikatel Dalibor Dědek, zakladatel společnosti Jablotron. Ten zatím vystupuje jako jakýsi nestor platformy pro shánění kvalitních nezávislých osobností na kandidátky STAN, případně je i sám ochoten jít do voleb. 

„V politice jsou i slušní lidé a já jsem tady proto, abych ukázal, že není žádná hanba jít do politiky,“ prohlásil Dědek na úterní tiskové konferenci.

Úspěšný podnikatel, zakladatel společnosti Jablotron, se rozhodl spojit s hnutím STAN kvůli vzájemným sympatiím. Už dříve se prý na něj obrátily jiné strany s žádostí o podporu, ale prý jen „chtěly moji mordu do billboardů“, jak Dědek říká.

Před posledními sněmovními volbami například sám podpořil Babišovo hnutí ANO. I nyní s odstupem chválí tehdejšího šéfa Agrofertu za odvahu jít do politiky a kvituje i řadu kroků jeho hnutí. 

Teprve teď, po přepuštění části Jablotronu spolumajitelům, si ale prý uvědomil, že „se začíná řadit do kategorie těch, kteří pouze remcají, ale nic s tím nedělají“. Sám si proto našel Starosty a nezávislé, které hodlá podpořit i finančně – konkrétní částku ale specifikovat nechtěl. 

Cílí na 20 procent pro Starosty

Chce pro ně vybudovat jakousi platformu nezávislých osobností, které mají za hnutí po předčasném rozpadu koalice s lidovci kandidovat do voleb. V každém kraji by rád našel alespoň jednu takovou osobnost. Případně je ochoten kandidovat i sám. „Mým cílem je, aby hnutí STAN získalo v nadcházejících volbách 20 procent,“ řekl. Hnutí bude podporovat i finančně.

„Formujeme skupinu lidí, kteří jsou schopní, mají čistý štít a jsou nezávislí – to znamená, že chceme lidi z různých oborů či podnikatele, kteří nežijí ze státních zakázek nebo dotací,“ uvedl a odkázal na stránku www.hledameslusny.cz, kam může veřejnost zasílat vlastní návrhy na kandidáty. 

Dědek vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT a na začátku 90. let založil společnost Jablotron, specializující se na vývoj zabezpečovací a komunikační techniky. Podle časopisu Forbes je Dědek aktuálně 37. nejbohatším Čechem s majetkem bezmála 5 miliard korun. V roce 2015 mu prezident Zeman udělil medaili Za zásluhy. 

Starostové měli jít původně do voleb v koalici s KDU-ČSL. Lidovci se ale na poslední chvíli zalekli nízkých preferencí a nabídli zástupcům STAN místo rovnocenné spolupráce pouze možnost figurovat na lidoveckých kandidátkách. To Starostové odmítli. V úterý odpoledne bude vedení lidovců schvalovat nové kandidátky.  

VIDEO: Vysoké cíle má i nový volební lídr Starostů Jan Farský. Mluvil o nich ve studiu Blesku

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 2. srpna 2017 07:23 )

Přeju mu jen to nejlepší a doufám, že se o něj budou zajímat jako o Babiše.

hejhej ( 1. srpna 2017 19:16 )

flesch2z: Však STAN jsou pro migranty, stejně jako Drahoš - kandidát na prezitenta, kterého tato pidi strana podporuje.

hejhej ( 1. srpna 2017 14:07 )

Dědek má zajistit STAN vstup do PS ????? Strana, kterou zastupuje ukňouraný Gazdík, posledně přilepený na TOP09, letos se hodlal přilepit na KDUČSL a prezentují se jenom nesmyslnými názory. Gazdík, který spolu s Horáčkem , Štěpánovou a ostatními pitomci zneuctili význam 28. října nemá v politice co pohledávat. NEZAPOMÍNÁME !!!!!

kurna1 ( 1. srpna 2017 13:55 )

 Ten čumí jako péro z gauče

barracuda.sro ( 1. srpna 2017 12:14 )

„V politice jsou i slušní lidé a já jsem tady proto, abych ukázal, že není žádná hanba jít do politiky,“ prohlásil Dědek na úterní tiskové konferenci. Řekni konkrétní jméno !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa