Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Gazdík šel od válu. Starosty do voleb povede poslanec Farský

Autor: Mii - 
27. července 2017
11:17

Celostátním lídrem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) do podzimních sněmovních voleb bude poslanec Jan Farský. Hnutí jej zvolilo po rozpadu koalice s lidovci. Farský by měl být také v čele pražské kandidátky. STAN půjde do voleb s heslem Odvaha převzít odpovědnost a chtělo by získat minimálně sedm procent hlasů. Na kampaň zatím počítá s 26 miliony korun, ale další peníze by mělo získat od podporovatelů. Novinářům to ve čtvrtek ve Sněmovně řekli představitelé STAN.

Předseda hnutí Petr Gazdík by rád kandidoval ve Zlínském kraji, pokud ho podpoří tamní sněm. Pozice volebního lídra se vzdal, aby měl více času na práci uvnitř hnutí. Současné nejužší vedení podle něj i přes krach koalice s lidovci získalo důvěru. Předsedou uskupení chce Gazdík zůstat a zůstává, řekl Farský. 

„V těžkých časech je nutné vyměnit si role, je třeba, abych se věnoval hnutí zevnitř. Věci týkající se celostátní kampaně bude mít na starosti celostátní lídr,“ dodal Gazdík. Logické podle něj je i to, aby lídr celé kampaně kandidoval v hlavním městě. Původní koaliční kandidátku s lidovci měl v Praze vést Gazdík před ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL).

VIDEO: Co si o rozbití koalice mezi STAN a lidovci myslí hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL)?

Hlavními tématy kampaně Starostů budou mezinárodní zakotvení Česka, vzdělání, rychlá elektronická i fyzická komunikace, dosažitelná spravedlnost a navrácení státu občanům, uvedl Farský. Představoval by si volební zisk lepší než sedm procent, za velký úspěch by považoval víc než desetinu platných hlasů.

Logo a slogan v novém

V novém logu Starostů nadále zůstává žlutá, červená, zelená a modrá barva, nově ale v podobě čtyř čtverců, které jsou uspořádány do jednoho většího. „Samostatná kandidatura znamená velkou výzvu, nás to nutí, abychom se semkli, nové logo je semknutější,“ uvedl Gazdík. Kromě členů hnutí se podle něj semknou kolem kampaně i další významné osobnosti, které nabízejí podporu, vstup na kandidátky i finanční dary.

Nové logo hnutí Starostové a nezávislí Nové logo hnutí Starostové a nezávislí | STAN

Lidovci minulý týden od koaličního uspořádání ustoupili kvůli obavám, které v nich vyvolaly předvolební průzkumy. Koalice potřebuje pro vstup do Sněmovny deset procent hlasů, práh pro jednotlivé strany je jen pětiprocentní. Starostové však nabídku vstoupit na listiny KDU-ČSL odmítli, trvali totiž na rovnoprávné spolupráci a kandidovat budou raději sami.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Nezadat ( 28. července 2017 10:51 )

Penise stáhli,ale stejný ksindl tam zůstal.

hejhej ( 27. července 2017 17:23 )

STAn stejně jako ČSSD mění volební lídry, ale je jim to prd platné. Nevolitelné strany stejně jako KDUČSL, TOP09 a ODS.

moiaza ( 27. července 2017 14:23 )

 Jestlipak si už Čunek vzpomněl, kdo mu poslal za éry Topolánka, na účet tajemný milionek?

bb88 ( 27. července 2017 12:53 )

Gazdík je odporný slint.Doufám, že bude zažehlen.

rockyshowman ( 27. července 2017 12:37 )

Čunek za lidovce alespoň něco udělal pro Vsetín. Ti ostatní jen rumplují státní kasu. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa