Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Starostové dali lidovcům košem. Gazdík: „Půjdeme do voleb samostatně“

Autor: val - 
25. července 2017
18:10

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zariskují a do parlamentních voleb postaví vlastní samostatné kandidátky. V úterý o tom rozhodl jejich celostátní výbor. Výsledek tříhodinového jednání potvrdil předseda hnutí Petr Gazdík.

„Ano, do voleb budeme kandidovat samostatně,“ uvedl pro Blesk.cz Gazdík. Starostové tak odmítnou nabídku lidovců, aby zástupci hnutí doplňovali jejich kandidátky. Pro hlasovala drtivá většina delegátů. 

Na tiskové konferenci pak Gazdík označil za hlavní důvod potřebu „vytváření identity“, kdy se prý už nyní projevila slabina kandidatury na kandidátkách TOP 09 tím, že si voliči nespojují dosažené úspěchy ve sněmovně právě s hnutím STAN. 

Původně se oba subjekty domluvily na koalici, což není v Česku pro volby příliš obvyklá forma spolupráce. Lidovci se potom zalekli nízkých čísel v průzkumech, neboť coby koalice by museli dostat minimálně 10 procent hlasů. Gazdík v úterý poznamenal, že volby nutně nemusí dopadnout tak, jak předpovídají průzkumy. 

Gazdík bezprostředně po hlasování zpravil o jeho výsledku telefonicky šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, s kterým se má sejít ve čtvrtek. Lidovci prý nadále zůstávají programově nejbližším subjektem Starostů, proto chtějí jednat o změně podoby koaliční smlouvy na jinou formu dlouhodobé spolupráce. 

Řekl také, že hnutí je schopné včas, tedy do půlky října, předložit kandidátky. Problém nevidí ani v tom, že do společného projektu již dali zhruba 2,5 milionu korun. Loňské krajské volby prý ukázaly, že je hnutí schopné získat potřebných pět procent hlasů nutných pro vstup do sněmovny. Místopředseda hnutí Vít Rakušan připomněl, že do voleb jde se Starosty také řada regionálních hnutí a sdružení. 

Zástupci hnutí dále informovali, že se jim hlásí osobnosti na kandidátky a kampaň prý bude zaměřená zejména na regionální osobnosti. Brzy by mělo být představeno také nové logo Starostů.

Celostátní výbor se v úterý shodl také na tom, že hnutí podpoří v prezidentských volbách Jiřího Drahoše.

Video  Gazdík hlídal se samopalem v ruce Havlovou při venčení psů. Byl to rebel, říká jeho kamarád.  - Václav Lang, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz / James Graydon, James Nisbet - SHINE YOUR LIGHT
Video se připravuje ...

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 26. července 2017 22:24 )

Ani STAN ani KDUČSL by se neměly do PS dostat, jsou to nevolitelní podrazáci, stejně jako ČSSD, ODS a TOP09. Gazdík se předvedl jako debil na Staromáku, podporuje kandidáta na prezidenta Drahoše - vítače násilníckých muslimů a ekonomických invazistů, stejně jako Bělobrádek.

zednik ( 26. července 2017 10:17 )

Jako koalice by museli získat alespoň 10%. Takhle samostatně jim každému bude stačit 5%. Je to od obou obyčejná vypočítavost a doufám, že těch 5% nenasbírá ani jedna z těhle stran

salto ( 26. července 2017 08:11 )

Se divím, že ti troubové od STAN dali košem seriózní a křesťanskými zásadami ověnčené straně o kterou se mohli kdykoliv opřít

moiaza ( 25. července 2017 20:28 )

 Veřejná nevěsta může být jen jedna. A když plní roli nevěsty pro každého lidovci, nemohou být nevěstou starostové. Nejlépe by bylo, kdyby vypadli obě nevěstky.

barracuda.sro ( 25. července 2017 19:58 )

Gazdíku,nejenom vy, ale i Lidovci půjdete svorně ruku v ruce maximálně D.O.P.R.D.E.L.E !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa