Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havlovou střežil Gazdík při venčení psů. Kamarád přiblížil vojnu v Lánech

Video se připravuje ...
Autor: Václav Lang - 
9. července 2017
06:40

Dnes je místopředsedou Sněmovny a šéfuje hnutí Starostů a nezávislých. Ale před 20 lety Petr Gazdík hlídkoval v prezidentském zámku Lánech jako příslušník Hradní stráže, a dohlížel tak na prezidenta Václava Havla, jeho ženu Dagmar i psy. V rámci seriálu Blesku Osoba blízká zavzpomínali na tu dobu s kamarádem Lukášem Novákem.

Poznali se před 19 lety skoro na den přesně ve výcvikovém středisku Dobrá Voda na Příbramsku, kde společně nastoupili povinnou vojenskou službu a v jejím rámci se začlenili k Hradní stráži. A kamarády zůstali dodnes.

Řeč je o Lukáši Novákovi, který se dnes živí jako překladatel, a poslanci Petru Gazdíkovi, jenž je předsedou hnutí Starostové a nezávislí a z pozice místopředsedy Sněmovny řídí její jednání.

Video Petr Gazdík (ve čtverci vpravo) má za svoji Osobu blízkou kamaráda Lukáše. V seriálu Blesk.cz zavzpomínali třeba na to, jak současný místopředseda Sněmovny střežil coby voják Dagmar Havlovou při venčení psů. - Václav Lang, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz / James Graydon, James Nisbet - SHINE YOUR LIGHT
Video se připravuje ...

Jaký že byl Gazdík voják? „V té době se takovým vojákům, jako byl on, říkalo vzpur. Byl to ten typ člověka, který si nenechal líbit všechno,“ zavzpomínal Novák. A přidal historku o tom, kterak Gazdík, v civilu učitel, při návratu z hospody dohlížel na to, aby se všichni vojáci dostali do kasáren v pořádku.

„Jednou jsem se na jednoho vedoucího podíval svým ošklivým učitelským pohledem a pak jsem do rána drhl záchodky, pisoáry a sprchy,“ ilustroval Gazdík svou povahu „vzpura“.

Petr Gazdík při řízení schůze Poslanecké sněmovny. Po jeho levici šéf komunistů Vojtěch Filip Petr Gazdík při řízení schůze Poslanecké sněmovny. Po jeho levici šéf komunistů Vojtěch Filip | Foto CNC - Jakub Poláček

Po dvou měsících se cesty obou mužů rozdělily. Zatímco Lukáš Novák odešel do sídla Hradní stráže na Pražském hradě, Petr Gazdík se přesunul na zámek v Lánech, který tehdy jako prezidentské sídlo využíval Václav Havel s manželkou.

„Mezi hradní kaplí a zámkem jsem v noci hlídal případné narušitele, nebo když tehdy Dagmar Havlová chodila v noci venčit psy, tak jsem běhal se samopalem před ní a prohledával prostor, aby tam nebyl nějaký narušitel,“ vzpomněl Gazdík, který si ze služby pochvaluje hlavně neodmyslitelné stání ve strážních budkách.

V minulém dílu Osoby blízké se rozpovídal spolužák ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který mezitím vzal redaktorku Blesk.cz na výlet svým letadlem. Podívejte se zde.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa