Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Politici lákají na svaly: ANO má hokejistu Hniličku, ODS skokana Jandu

Autor: Jakub Veinlich - 
30. června 2017
05:07

Do vysoké politiky se chtějí po hokejistovi Jiřím Šlégrovi, který byl poslancem za ČSSD a nerozlučným kolegou Jiřího Paroubka, dostat také hokejový brankář Milan Hnilička (za ANO) nebo skokan na lyžích Jakub Janda (ODS). 

těstí se známými tvářemi zkouší v těchto volbách z parlamentních stran především hnutí ANO a opoziční ODS. Obě sáhly po sportovcích. ANO angažovalo hokejového brankáře, vítěze z Nagana v roce 1998, Milana Hniličku. S kandidaturou chvíli váhal, nakonec ale bude zkoušet štěstí u voličů ve Středočeském kraji. Kandiduje z druhého místa – hned za Andrejem Babišem. V současné době je ale na Floridě, kampaň už podle mluvčí ANO Lucie Kubovičové ale zahájil.

Hnilička pro záchranu sportu v ČR

Zaměřit se chce Hnilička především na sport, o kterém referoval už na únorovém volebním sněmu hnutí ANO. „Už dnes objíždí a bude s Andrejem Babišem dál objíždět různá sportoviště, která nedosahují na dotace a která díky situaci na ministerstvu školství po skandálu s přerozdělováním dotací na sport na peníze stále čekají,“ popsala Hniličkův úkol během kampaně pro Blesk.cz Kubovičová.  Hokejistu čeká v polovině srpna také focení na billboardy.

VIDEO: Hnilička zaujal svým projevem před delegáty hnutí ANO

Do Sněmovny chce také skokan na lyžích Jakub Janda. V politice není žádný nováček. Ve Frenštátu pod Radhoštěm je předsedou místní organizace, za ODS do strany vstoupil téměř před deseti lety a do Poslanecké sněmovny kandidoval neúspěšně ze čtvrtého místa už v předčasných volbách 2013. „ODS měla jednu dobu problémy, ale jsou tady lidé, kteří chtějí pro ODS pracovat, a myslím, že já jsem jeden z těch, takže věřím, že se mi podaří přivést lidi mladší generace,“ popsal Janda svou politickou angažovanost.

Janda pro změny v zákazu kouření

Do kampaně už se Janda zapojil. S Václavem Klausem mladším ji nedávno zahájil na Pustevnách. I když je především sportovec, v kampani chce otevřít podle svých slov i jiná témata. „Jako například svoboda podnikání – nebo protikuřácký zákon. Když já vlastním hospodu (obrazně řečeno), a je tu schválený protikuřácký zákon a je něco můj majetek, tak si přeci můžu rozhodnout sám, když tam podnikám, jestli můj podnik bude kuřácký, nebo nekuřácký. Nebo od kolika do kolika se bude kouřit. A nemůže mi přeci toto určovat stát,“ prozradil jedno ze svých předvolebních témat Janda.

Jakub Janda kandiduje do Sněmovny za ODS už podruhé. V kampani mu pomáhá Václav Klaus ml. Jakub Janda kandiduje do Sněmovny za ODS už podruhé. V kampani mu pomáhá Václav Klaus ml. | archiv Jakub Jandy

V příštích měsících chce ale s voliči podle svých slov mluvit například i o EET. Focení na kampaň už má Janda za sebou – jestli se ale objeví na billboardech, netuší. Tam je prý místo především pro lídry. On sám bude zkoušet štěstí opět ze čtvrtého místa – stejně jako před čtyřmi lety.

Známé tváře mohou stranám i ublížit

Odborníci na politiku ale příliš optimističtí nejsou. Známé osobnosti totiž ve volbách zas až tak netáhnou. Stejně tak jako může stranám spíše ublížit takzvaný endorsement – tedy otevřená podpora známých tváří v rámci kampaně. Tedy to, když na náměstích vystupují s politiky herci nebo zpěváci. „Na spoustu voličů to může obojí působit jako rudý hadr,“ řekl Blesk.cz Karel Komínek z Institutu politického marketingu. V loňských senátních volbách například nedokázali přitáhnout voliče ani saxofonista Felix Slováček nebo baletní mistr Vlastimil Harapes. 

Podle politologa Jana Kubáčka takové tváře na kandidátkách neuráží, nesmějí ale převažovat. „Je dobré, když na těch kandidátkách je osobnostní i profesní mix. Ať tam jsou starostové, podnikatelé, učitelé, lékaři, advokáti a v takovém případě mohou být sportovci jako jakýsi bonus.  Rozhodně mohou takoví lidé nabrat hlasy, ale není to samospásné,“ popsal přemýšlení voličů Kubáček a dodal, že známé osobnosti volí především ti lidé, kteří příliš při volbách neřeší program.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 30. června 2017 10:49 )

Sportovci ani umělci mě neosloví.

ivoadler ( 30. června 2017 10:01 )

Myslel jsem, že lákání sportovců na kandidátky už patří do politického pravěku. Že 25 let "demokratického" vývoje vygenerovalo kvalitní politiky, čestné a neúplatné, kteří hravě zaplní kandidátky a budou mít důvěru občanů. Jak jsem se mýlil!

amgal ( 30. června 2017 08:22 )

Janda už doskákal?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa