Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kdo vyrazí do voleb? ANO a ODS schválí kandidátky, Babiše opouští známé tváře

Autor: vei, ČTK - 
26. června 2017
08:35

Kdo se na nás bude smát z předvolebních plakátů? ANO i ODS udělají další krok v předvolební kampani. Schválí podobu kandidátek pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Zatímco občanští demokraté už představili jednotlivé lídry, v ANO se stále ještě v některých krajích dohadují. Hnutí Andreje Babiše se navíc potýká s odchodem známých tváří. 

Republikový sněm ODS schválí program a kandidátky pro sněmovní volby. Opoziční občanští demokraté nabízejí lidem vyšší platy díky nižšímu zdanění nebo zrušení některých regulačních opatření současné vlády. Ve volbách sázejí jak na zákonodárce, tak například na komunální politiky.

ODS chce nabídnout „silný program, poctivou politiku a stabilní zemi“ proti „chaosu, cirkusu a ostudě“, kterou podle ní reprezentují ČSSD, ANO i prezident Miloš Zeman.

VIDEO: ODS představila svůj program už v dubnu

Občanští demokraté se i v programu vymezují proti krokům současné vlády. Slibují například zrušení elektronické evidence tržeb (EET) nebo takzvané pamlskové vyhlášky, která omezila sortiment potravin ve školách. Podobně jako jiné strany, chce ODS obnovit společné zdanění manželů nebo omezení protikuřáckého zákona.

Předseda ODS Petr Fiala je volebním lídrem na jižní Moravě, předseda poslanců Zbyněk Stanjura vede kandidátku v Moravskoslezském kraji. V Praze pak bude lídrem poslankyně a starostka Jana Černochová. Na Vysočině je v čele kandidátky starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Ve výběru porazil Miroslavu Němcovou, která byla v předčasných volbách v roce 2013 za ODS adeptkou na premiérku. Ve Zlínském kraji povede občanské demokraty starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha a v Plzeňském kraji bývalá rektorka plzeňské univerzity Ilona Mauritzová.

Při posledních volbách v roce 2013 volilo ODS po několikaletém vládnutí a v době hospodářské krize – a také zatýkání v okolí premiéra – 7,72 % hlasů. Podle aktuálních průzkumů může nyní získat dvouciferný výsledek.

Kandidátky schválí i ANO

Podobně jako v ODS, i předsednictvo hnutí ANO schválí konečnou podobu kandidátek pro říjnové volby. Očekává se, že se listiny proti původním návrhům krajů mírně změní. Ministr financí Ivan Pilný už minulý týden oznámil, že se vzdal prvního místa na kandidátce pro Vysočinu, nahradit by ho tam měl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Výměna na Vysočině se promítne i do kandidátky Olomouckého kraje, kterou měl původně Faltýnek vést. První místo po něm patrně převezme olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk. Předsednictvo by také mělo vyřešit situaci v Jihočeském kraji, kde se rozhoduje o lídrovi kandidátky mezi poslankyní Radkou Maxovou a poradcem předsedy ANO Andreje Babiše Adamem Vojtěchem.

Na kandidátce bude ale například chybět dosavadní poslanec Martin Komárek. V roce 2013 kandidoval jako lídr v Libereckém kraji. Blesk.cz minulý týden řekl, že nakonec odmítl nabídku Andreje Babiše a Martina Stropnického kandidovat v Praze.

Předsednictvo by také mělo definitivně potvrdit, jaká bude Babišova pozice na středočeské kandidátce. Na únorovém sněmu hnutí Babiš říkal, že bude do Sněmovny kandidovat z posledního místa a spolehne se na preferenční hlasy voličů. Středočeský krajský sněm ale Babiše na žádost oblastních organizací navrhl do čela kandidátky.

V roce 2013 se hnutí ANO účastnilo prvních voleb do Poslanecké sněmonvy. Jako protestní hnutí skončilo na druhém místě. Dostalo 18,65 % hlasů, což znamená 47 poslanců.  

Na odevzdání kandidátek k jednotlivým krajským úřadům mají strany čas do 15. srpna.

Nová strategie ČSSD?

ČSSD už má kandidátky schválené, po odchodu volebního manažera Jana Birkeho ale strana znovu řeší podobu kampaně. Dnes by se proto mohlo sejít vedení sociálních demokratů a diskutovat o vizuální stránce a možné podobě nového loga. Strana hledá také novou strategii. Volebnímu lídrovi Lubomíru Zaorálkovi se totiž příliš nezamlouvá sociálně demokratická růže – prý mu připomíná hlávku zelí.

V předčasných volbách v roce 2013 skončila ČSSD těsně první. S 20,45 % hlasů získala o tři poslanecká křesla víc než hnutí ANO. ČSSD má tedy 50 poslanců.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
1_2_3 ( 26. června 2017 15:27 )

Jsem jaká jsem, jakou sis mě udělal, taková jsem, na to nenadávej!

gabreta ( 26. června 2017 15:11 )

Tady máš projev prolhaného dalšího STBáka!!

1_3_4 ( 26. června 2017 14:28 )

1_3_4 ( 26. června 2017 14:21 )

Však ho nikdo normální volit nebude, ale chce to tam nahoře vyměnit všechno. Já jen nemám ráda takový kecy, že on byl STbák a všichni ostatní křištálově čistý. Kdyby byli kříštálový,seděli by někde na okrese a razítkovali by. S rovnou páteří se nikdo u nás nahoru nedostane a nejen u nás, Marcon je toho příkladem. Ten mi silně připomíná řvoucího Hitlera.

1_3_4 ( 26. června 2017 14:17 )

Jsem dole psala, že je to překlep, vím, že mu bylo 35, ale žil taky dost dlouho v cizině, to musíš taky vědět a neříkej mi, že třeba Havel byl lepší. To by nehnal jak blbej hned z Václaváku do STB archívu a víš co, všichni staří co jsou nahoře byli podle mne u SBT. Je to jedna velká mafie. Tak třeba Václav Klaus st., bývalý prezident má své pracovní sídlo v zámečku na Hanspaulce a ten zámeček patří komu? Bejvalýmu šéfovi STB. Tak mi něco povídej, že ostatní jsou křištáloví. Česká mafia a pobíjej se mezi sebou. A co je za tím údajným institutem Václava Kaluse, ty jejich měsíční pindy určo ne. Myslej si, že když každý z nich napíše na stránku blábol, že lidé uvěří? Co za tím trčí nevím. Mafiáni si nenechaj koukat do karet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa