Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vládní strany pranýřují EET, kterou samy zavedly. Činí se Bělobrádek i Babiš

Autor: Václav Lang, ČTK - 
23. června 2017
18:35

Před pár měsíci svorně odhlasovali novinku, která zásadně změnila život podnikatelů v Česku, aby se od ní teď okláněli. Řeč je o elektronické evidenci tržeb (EET) a vládních lidovcích a hnutí ANO. Po vleklých debatách se zákon dostal do praxe. Jenže teď, čtvrt roku před volbami, si nad kritizovaným nástrojem myjí ruce a raději lákají voliče na to, že údajný bič na nepoctivé podnikatele zmírní.

Lidovci i Babišovo hnutí ANO jako by se rázem postavili na stejnou stranu barikády k opoziční TOP 09 a ODS. V rámci předvolebních bojů si vzali na mušku EET, kterou přitom sami protlačili ke zdárnému konci. Lidovci sice hovoří o jakémsi nezbytném zlu a připomínají, že námitky k novince vznášeli už dříve, i tak si ale vetkli útok na stávající podobu EET mezi volební taháky.

Andrej Babiš si přišel pro účtenku:

Na zmírnění elektronické evidence tržeb teď vsází i její „otec“ Andrej Babiš. „Jsou tady nějaké výjimky, mohu prozradit prodej vánočních kaprů při řádném nahlášení předem, že se nebude evidovat,“ prozradil ve čtvrtek Babiš některou ze změn, které chce představit příští týden. Uvažuje prý o úpravách pro třetí a čtvrtou vlnu, které se mají spustit až po volbách.

To lidovci, kteří protentokrát spojili síly s aktuálně opozičními Starosty (STAN), vábí voliče na úplné zrušení EET pro malé podnikatele. Přiznejme jim ale, že se KDU-ČSL snažila zmírnění EET zavést už při schvalování konečné podoby zákona. „80 procent návrhů je nějaký kompromis,“ komentoval to dříve šéf strany Pavel Bělobrádek. A kompromis podle něj k politice patří.

„Tam se nám aspoň podařilo přes odpor sociální demokracie a hnutí ANO prosadit fázování, aby třetí a čtvrtá fáze, kterou jsme neměli v programu a kterou neobsahuje ani koaliční smlouva, byla rozjeta až po volbách,“ dodal k EET.

Bělobrádek: Ve vládě na nás tlačili

Elektronická evidence by podle něj měla zůstat pro obchodníky, restauratéry a hoteliéry. V nedávném rozhovoru pro deník E15 Bělobrádek řekl, že na lidovce koaliční partneři tlačili, aby systém obsáhl celou ekonomiku bez výjimek. „Říkali nám, že žádné výjimky nebudou. Teď dochází na naše slova a z EET se vylučují nevidomí nebo lidé, kteří jednou za 14 dní někde ohřejí párek,“ prohlásil vicepremiér.  

O zavedení a podobě elektronické evidence tržeb se debatovalo prakticky od počátku volebního období, probíhaly semináře a Babiš jezdil systém obhlížet do Chorvatska. Přesto ani teď není jasné, jak bude nakonec systém vypadat.

Mezitím zavřelo několik podniků – podle svých slov právě kvůli EET. Naproti tomu ale jiné zase otevřely. Z dubnového průzkumu Hospodářské komory zase vyplynulo, že zavedení EET poškodilo 38 procent podnikatelů v cestovním ruchu.

EET byla spuštěna loni v prosinci, kdy se začala týkat pohostinství a hotelů. Na začátku března byla povinnost evidovat tržby rozšířena i na maloobchod a velkoobchod. Třetí fáze zavedení EET začne 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také vybraní řemeslníci či další služby.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 24. června 2017 08:15 )

 typicti lidovci. vzdy podle smeru vetru. 41let byli jedna ruka s UV KCS, po sametu se s havlem a jeho smeckou havloidu, si rozdelili teritoria, funkce (od 1990 kalousek na predsednictvu vlady, herman u tomaska a vlka), majetky, s luxem zapricinili zniceni zemedelstvi, prumyslu, upadku skolstvi, vytunelovaly stat prostrednictvim cirkevnich restituci atd...... a tito nenazrani flaternici s kalousem, zelenymi i stanem, narobu opet chteji urcovat podminky pro jejich ziti? rana morova na ne.

ja01 ( 23. června 2017 21:22 )

Už teď je v tom guláš a v metodice aby se prase vyznalo. Zákon, který potřebuje tak rozsáhlou metodiku je špatně napsaný. Když chce Babiš zavádět další výjimky, tak ať EET zruší úplně. EET má smysl jen jako povinnost pro všechny. Už teď když mají výjimku neziskovky tak nekale konkurují hospodským. A to bylo záměrem EET mimo další peníze do pokladnu i narovnání podmínek trhu. Ve skutečnosti tak tady EET vytvořilo skupinu privilegovaných. Tím, že neziskovkám darovali 300000, tak si tyto vesele provozují vlastní hospody. A těm 300000 se jen smějí.

hejhej ( 23. června 2017 21:05 )

Belobrádek je debil.Ty jeho výroky se nedají číst.

Nezadat ( 23. června 2017 19:41 )

Lepší poctivej fizl než zlodějští gauneři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa