Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálek chce volby řešit sám: Prorazím krunýř, plánuje

Autor: pet - 
20. června 2017
12:16

ČSSD si nedávno zvolila svého nového volebního lídra, kterým se stal Lubomír Zaorálek. Ten chce celé předvolební šílenství zvládnout sám, řekl to v rozhovoru pro MF Dnes. 

Z posledních předvolebních průzkumů agentur STEM nebo TNS Kantar vyplynulo, že by sociální demokraté mohli reálně obdržet jen kolem 10 % hlasů, což je posouvá až na čtvrté místo. Zakročit však hodlá nový volební lídr Lubomír Zaorálek, který pevně věří v to, že se mu podaří celou situaci zlepšit.

Aby měl na tvorbu volebního programu čas, na zahraničních akcích bude dočasně zastoupen dosavadním premiérem Bohuslavem Sobotkou. Milan Chovanec, který je stále předsedou ČSSD, byl nominován do funkce volebního manažera. Podle Zaorálka však tato funkce není potřebná. „Ten tým může fungovat, aniž bychom potřebovali někoho, komu budeme říkat volební manažer,“ řekl Zaorálek. Tím ještě více chce světu ukázat, jak se věci v jeho rukách změní.

Pomocný volební tým si hodlá Zaorálek sestavit mimo Česko. Mohl by třeba zamířit na sousední Slovensko, kde na voliče platí třeba jízdné pro děti a seniory zdarma. Témata, která by měla na voliče fungovat, musí být jednoduchá a srozumitelná. Podle tajného a vlivného zdroje ČSSD se volební procenta zvednou už jen díky samotnému Zaorálkovi, protože lidé nevěří Sobotkovi.

VIDEO: Zaorálek o roli lídra v ČSSD

 

Trik na nerozhodnutého voliče

Podle analytika Daniela Prokopa mají sociální demokraté vcelku slušný potenciál oslovit ještě nerozhodnuté voliče. Témata jako bydlení nebo rodiče a děti by mohla být podle Prokopa účinná. Tahem na branku ČSSD by měla být lepší znalost dané problematiky, než mají ostatní strany. Podle Prokopa by se také ČSSD měla poučit z chyb protivníků: „Jako když ministr financí Ivan Pilný řekl, že důchodci budou muset pracovat.“

Bojovat chce Zaorálek hlavně proti přesvědčení, že ČSSD je volbou elitářské demokracie, která je spojená se Sobotkou. „Když vystoupí v televizi a řekne, že bojujeme za demokracii, řada lidí má spíš pocit, že teď bojujeme za nějakou elitářskou demokracii. Prorazit ten krunýř nedůvěry je můj úkol,“ řekl Zaorálek.

Zaorálek přiznal i pár chyb, kterých se strana dopustila. V poslední době se svým chováním totiž voličům moc nepředvedla. „Nelíbil se mi třeba způsob, jakým byla představena daňová reforma. Prezentovat změny daní tak, že začnete mluvit o pásmech a vysvětlovat složité systémy, to není naše role. Lidem byste měli říkat výsledek,“ dodal v rozhovoru pro MF Dnes.

VIDEO: Zaorálek exkluzivně pro Blesk. O zdanění bohatých a platech pro učitele

Kampaň i bez Zimoly a Paroubka

Zaorálek se pro MF Dnes vyjádřil i k otázce, zdali nebude ČSSD chybět v kampani Zimola, Rykala nebo třeba Paroubek. Podle Zaorálka se každá osoba má posuzovat individuálně a v posuzování Jiřího Paroubka on sám není kompetentní osobou. Řekl jen, že postavil stranu, která jim sebrala procenta a trochu i uškodila, a to je přespříliš.

Zaorálek si ale myslí, že se k Paroubkovi jakožto bývalému premiérovi strana chovala s úctou. Nabídla mu jinou přiměřenou kompenzaci, kterou však odmítl. Ohledně pana Zimoly však bylo hodnocení Zaorálka ráznější. „Lidé mají asi nějakou představu, jaké odměny by tak měl dostávat šéf nemocnice. A jak máme vysvětlit veřejnosti, když někdo najednou dostane sedm milionů, takže vyšší než Angela Merkelová?“ říká Zaorálek s tím, že neslyšel od Zimoly žádné logické vysvětlení.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 21. června 2017 08:11 )

Připomíná mi to, jako když Husák, Bilak, Štrougal a spol. chtěli dělat perestrojku a glasnosť

petrpupkin ( 20. června 2017 13:48 )

To je stejné Sobotka a nebo Zaorálek,jeden za pět a druhý za deset bez pěti.U ČSSD je to pořád stejné,vždy se to opakuje sliby a pak nic.Hlavně politika proti lidem.

panamira ( 20. června 2017 13:48 )

Orálek je momentálně v euforii a po sléze padne na dršťku.

hejhej ( 20. června 2017 13:18 )

Zaorálek chce volby řešit sám: Chudák

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa