Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

ČSSD v Praze „vyštípala“ ministra Ludvíka. Do voleb ji povede náměstek Dolínek

Autor: ČTK, kal - 
10. června 2017
16:55

Sociální demokraty povede v Praze do sněmovních voleb stranický místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Členové ČSSD mu při volbě lídra dali v těsném hlasování přednost před ministrem zdravotnictví a pražským předsedou Miloslavem Ludvíkem. Výsledek znamená, že Ludvík na kandidátce vůbec nebude figurovat, sám připustil faktický konec v politice. Výsledky oznámila ČSSD na Twitteru.

Těsně před volbami podle Lidových novin kolovala mezi straníky textová zpráva Dolínkova spojence Tomáše Petříčka, aby Dolínka zakroužkovali a Ludvíka škrtli. Ministr zdravotnictví to nesl dost nelibě. Lídra volili všichni členové pražské sociální demokracie v referendu. Hlasování v Lidovém domě začalo v pátek a sčítání hlasů skončilo v sobotu.

Ludvík v reakci na výsledek uvedl, že už nebude obhajovat pozici šéfa pražské ČSSD. Připojil, že v politice v podstatě končí.

Dolínek obdržel 375 hlasů, tedy 50,58 procenta. Ludvík získal 361 hlasů. Na dalších místech navrhované kandidátky členové ve volbě změny neprovedli. Na jejím druhém místě tak má být náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký a na třetím náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Účast činila 40,48 procenta.

Zlomový rok pro zemi i pro mne, míní Dolínek

Dolínek uvedl, že letošek je zlomový nejen pro zemi, ale i pro něho osobně. „Členové strany mě v březnu zvolili místopředsedou a nyní lídrem kandidátky v Praze. Moc si toho vážím a chci říct, že budu dělat všechno pro vítězství sociální demokracie v těchto klíčových volbách,“ zmínil v tiskové zprávě.

Petr Dolínek (35) je od roku 2014 náměstkem pražské primátorky, v pražském zastupitelstvu zasedá od roku 2010, byl také radním města. Studoval filozofickou fakultu na Univerzitě Karlově v Praze, studia ale nedokončil. Pracoval například v marketingu společnosti Thomson Multimedia Czech Republic, byl šéfredaktorem Pražských listů. Do ČSSD vstoupil v roce 1999, byl předsedou Mladých sociálních demokratů. Letos v březnu se stal místopředsedou ČSSD.

Lídry Stropnický, Semelová i Schwarzenberg

Své volební lídry přesvědčila i řada dalších stran. Pražským lídrem hnutí ANO je ministr obrany Martin Stropnický, kandidátku KSČM povede v metropoli poslankyně Marta Semelová. Na prvním místě listiny TOP 09 v Praze bude čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. Občanští demokraté postavili do čela kandidátky poslankyni Janu Černochovou a koalice KDU-ČSL a Starostů a nezávislých místopředsedu Sněmovny Petra Gazdíka (STAN).

Před čtyřmi lety byl na prvním místě pražské kandidátní listiny ČSSD odborový předák, nestraník Jaroslav Zavadil. Sociální demokraté tehdy dostali v hlavním městě zhruba 14 procent hlasů. Skončili na třetím místě za TOP 09 s 23 procenty a ANO s 16,5 procenta hlasů. ODS získala před čtyřmi lety v metropoli 12 procent a KSČM 8,5 procenta hlasů. Pražskou kandidátku ČSSD reprezentují v současné Sněmovně čtyři zástupci.

Takto mluvil ministr zdravotnictví o reformě psychiatrické péče:

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 12. června 2017 07:39 )

dolinek? brezina pres kopirat, ktery je nyni strachy zalezli a s topkou i odeesaky si desetileti porcuji magistrat prahy. jsem zvedavy jak dolinek na svych vyjezdech bude volicum zduvodnovat parkovaci zrudnosti v praze, ktere vymyslel. prazaci na nej podali zalobu a bouri se i mestska policie na kterou se hromadi stiznosti ridicu za pokuty. dolinku vylez a pri nejlepsim budes jenom skalpovany.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa