Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

ČSSD straší procenta, Zaorálek se Sobotkou žertovali: Slávku, napiš letní čtení

Autor: ČTK, pet, simao - 
8. června 2017
12:30

„Slávku, zkus také napsat nějaké letní čtení, shrň ty svoje sny!“ hlásil v žertu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek směrem k Bohuslavu Sobotkovi (oba ČSSD) po jednání grémia ČSSD. To dnes schválilo podobu jihočeské kandidátky, ze které po vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly odešlo několik lidí. ČSSD se příští týden chystá představit program. Neveselý pohled je však na poslední předvolební průzkumy.

Aby sociální demokracie obrátila klesající trend preferencí, musí podle stranického předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky skončit debaty o složení kandidátek v jednotlivých krajích.

„Co mají ty preference dělat? Ony prostě rostou, chvilku klesají, ale podstatné je, jaké budou toho 21. října,“ doplnil Sobotku místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Jižní Čechy jsou uzavřená věc, věří Sobotka

Kandidátka ČSSD se horko těžko rodila především v Jihočeském kraji, kde po vyškrtnutí exhejtmana Jiřího Zimoly skončil i její lídr Stanislav Mrvka. Odstoupili i další členové ČSSD – s poukazem právě na to, že vedení ČSSD nepustí do voleb Zimolu.

Nyní je však finální kandidátka hotová. A posvěcená grémiem. „Kandidátka půjde do stranického hlasování tak, jak byla připravena. Pokládám to za uzavřenou věc,“ shrnul Sobotka debatu o situaci v Jihočeském kraji.

Nastínil i další dění. „Teď se připraví vnitrostranické hlasování a kandidátka projde hlasováním. Na lídra je navržen pan Veselý, to znamená, bude o tom muset ještě jednat předsednictvo,“ dodal Sobotka.

Místo starosty Jindřichova Hradce Mrvky se lídrem sociálních demokratů na jihu Čech stal bývalý starosta Písku Ondřej Veselý. Zimola na kandidátce skutečně chybí.

Zaorálek si rýpl do Babiše

Jihočeské problémy hází Sobotka za hlavu, sociální demokraté byli ve čtverek v dobrém rozmaru. „Je pravda, že máme hodně čtenářů mezi voliči. A zřejmě bude třeba napsat nějakou knihu, Slávku, jak to slyšíš. Zkus také napsat nějaké letní čtení, shrň ty svoje sny, možná skutečně naši voliči čekají, co jim napíšeš. Budeš psát, nebo ne?“ tázal se premiéra ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Reagoval tak na dotaz, zda bude Sobotka v předvolební kampani vydávat knihu, jako to udělali jeho koaliční partneři – předsedové ANO Andrej Babiš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

VIDEO: Lánský pučista Zimola chtěl kandidovat do Sněmovny, vedení ČSSD mu to zatrhlo. Mluvil o tom, že jeho sympatie má Miloš Zeman

Od vtipkování však nebylo daleko ke kritice. Zaorálek Babišovi vyčetl, že obsahem jeho knihy jsou maximálně sny jeho PR skupiny. Bělobrádek představil svou knihu Na život! na začátku června. Vrací se v ní ke svému životnímu příběhu i onemocnění – trpí rozrtroušenou sklerózou. Babiš se chystá vydat svou vizi pro rok 2035 s názvem O čem sním, když náhodou spím.

A plánuje ji rozdávat občanům v předvolební kampani. „Máte na mysli to, co panu Babišovi napsala ta PR skupina, neb s jeho sny to zřejmě nemá nic společného?“ rýpl si Zaorálek do Babiše. 

Sobotka knihu psát nebude

Na Zaorálkovu narážku Sobotka reagoval slovy, že netrpí iluzí, že se lidé hrnou do toho, aby četli tlustospisy sepsané politiky. „Zejména teď přes léto k vodě si budou brát něco úplně jiného, takže netrpím iluzí, že je třeba psát tlusté knihy. I náš volební program, který chceme představit, je relativně stručný, aby si ho skutečně každý mohl přečíst,“ řekl.

Zaorálek, který má v ČSSD přípravu programu na starosti, pak konstatoval, že ani programy většinou nikdo nedočte. „Oni nám to voliči nečtou. Já to říkám stokrát: ‚Čtěte nám ty programy! My vám je sepíšeme, letní, zimní.‘ Takže já bych byl rád, abychom to na té naší programové konferenci našim voličům řekli: ‚Přátelé, čtěte ty naše programy!‘“ řekl. 

VIDEO: Během vládní krize se Sobotkovi dostalo i potupy na Hradě

Máme šanci posílit, věří premiér

Strana chce program představit 17. června. Právě úzké vedení strany dnes programovou konferenci připravovalo. „Součástí toho je samozřejmě i volební program a slogan, se kterým bude tento program připraven. Textově už je připraven, na sloganu už jsme se dohodli,“ uvedl Sobotka.

Jednotlivé programové body nechtěl prozradit, program bude podle něj orientován na budoucnost, to znamená na hlavní cíle, o kterých ČSSD diskutovala s veřejností během první části volební kampaně. V programu chce mluvit o tom, kam dál by se měla Česká republika posunout z hlediska platů, životní úrovně, zdravotnictví, sociálních služeb a zaměstnanosti, dodal.

Plánované představení programu Sobotka pokládá za jednu z reakcí na pokles preferencí. „Je také třeba, abychom se už teď oprostili od procesu skládání kandidátních listin, aby naši kandidáti začali komunikovat s voliči, pro tu komunikaci jim chceme dát hlavní nástroj, kterým je volební program. Určitě chceme zintenzivnit debaty s lidmi a určitě budeme se věnovat i tomu, jak je prezentována politika sociální demokracie,“ uvedl. 

VIDEO: Zaorálek o Zimolovi: „Nic nevysvětlil.“

Stranu podle Sobotky zatěžuje vládní odpovědnost, snaží se ale vše zorganizovat tak, aby mohli politici vyrazit za voliči.

„Myslím, že poslední průzkumy jsou jedna věc a volební výsledek je věc druhá. Viděli jsme to u nás v celé řadě volebních kampaní, že favorit, který jde do voleb, nakonec nemusí být tím, kdo ve volbách nejvíce posílí,“ uvedl s odkazem na dnešní hlasování v Británii, kde se podařilo během několika týdnů labouristům dohonit náskok konzervativců.

„Myslím si, že sociální demokracie má během čtyř měsíců šanci posílit svoji pozici,“ konstatoval premiér.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 8. června 2017 17:56 )

Zaorálek, Sobotka a Chovancem - největší ostuda ČSSD. Sobotka t.zv. vyvolal vládní krizi, o žádnou krizi nešlo, ale o jeho podrazáckou, špinavou předvolební kampaň. Jeho trapná a zároveň směšná demise - nedemise- tak se dokáže zachovat jenom totální idiot. U voleb by měli klesnou pod 10% a odejít spolu s arogantním opilcem Kalouskem, zlodějskou ODS a sedeťáky KDUČSL.

joudajoudovy ( 8. června 2017 14:39 )

sobotka muze napsat knihu: jak jsem s patolizali za zady, stranu dovedl kopru. dodatek se muze venovat jeho lasce k nerostum a to: cerne uhli, wolfram a lithium. zaoralek po celem svete na ceskych pobockach bude poradat trachtace s hvezdou vecera -sobotka spisovatek. az vsichni vse vyjedi, vypiji, knihy se zdarma rozdaji a podepisi, v ruku v ruce uzamknou ambasady a klice povesi na hacky na MZ. jejich posledni cesta povede do rozkvetleho kopru.

adamice ( 8. června 2017 13:05 )

Hlavní volební cíl ČSSD byl porazit Babiše. Když ČSSD zjistila, že přes všechny její snahy jsou volební preference ANO daleko vyšší než její, vykonstruovala a rozpoutala umělou vládní krizi s cílem odstranit Babiše za každou cenou. Vymyšlenými kauzami a obviněními zahájila kampaň proti Babišovi i mimo ČR. A to vše prostřednictvím svých přisluhovačů, hrstky novinářů a sdělovacích prostředků např. ČT24. Takže suma sumárum Sobotka, Chovanec, Zaorálek, Birke, Špidla, Hamáček atd. spadli do jámy, kterou kopali tomu, kdo jim šlapal na kuří oka. Je to všehoschopná zkorumpovaná banda, která si nezaslouží nic jiného, než vypadnout z politiky a hlavně nést následky za své činy.

polakk ( 8. června 2017 12:37 )

A znáte toto? O lithiu se již rozpoutala diskuze-Lithium(k výrobě baterií),krádež století a je to třeba zastavit!!! Celý příběh lithia začal před 30 lety.Komunisté nechali udělat průzkum v Krušných horách,kde zjistili velké množství wolframu a lithia,v hodně tří bilionů korun,tj. 3000 špičkových nemocnic do 14 krajů. 10-15 let by se nemuselo sahat do rozpočtů kvůli důchodovému systému. Podpora vědy, výzkumu, školství, možná i armády. Lithium je kauza největšího podvodu a největší hlouposti politiků v této zemi. U politiků je stále ticho. Poslanec KSČM vznesl dotaz na premiéra Sobotku, bez reakce. Australská fy je dva kroky od těžby lithia a na burze má zisk 2 miliardy korun,potřebné na otevření těžby.Není to jenom australská fy, ale i Karel Janeček, který chce těžit z odkališť. Karel Janeček, známý bojovník proti korupci, má ve své dozorčí nebo správní radě člověka, který se jmenuje Martin Hausenblas. Člověk, který v Ústí zakládal hnutí Pro Ústí a následně Pro kraj. Člověk, který měl politickou moc ovlivnit kolotoč nebo ten byznys kolem lithia v Ústeckém kraji. A taky si pozval zástupce firmy Tesla a nabídl jí možnost postavení fabriky na výrobu elektroautomobilů Tesla.Takže ta provázanost Janeček, Hausenblas, Tesla, lithium, je jasná.V poslední době kolem lithia krouží Albright Groups, což je konglomerát firem okolo Madeleine Albrightové. Ministerstvo průmyslu říká:"Šlo o volnou soutěž a kdo dřív přijde,ten dřív tzv. pere. Prý ČR nebude okradena,za tuny lithia získá 10.tis.Kč. Kolik stojí tuna lithia? 240.tis.Kč.Lze to zastavit pouze legislativou. V Chile má podíl 51 % pro stát.státu a drží kontrolu nad těžbou. Musí přijít politická strana, aby provedla změnu. Že se o tuto problematiku zajímají komunisté,TOP, ČSSD je patrné a důvod k likvidaci Babiše i Zemana. MYSLETE O CO GO!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa