Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zimolova zlost: Sobotka likviduje odpůrce. ČSSD může ztratit jih Čech

Autor: Jakub Veinlich - 
22. května 2017
15:20

ČSSD má před sněmovními volbami problém. Jihočeši se bouří proti zásahu vedení strany do kandidátky a trvají na kandidatuře krajského šéfa a bývalého hejtmana Jiřího Zimoly. Ten rezignoval po kauzách se stavbou domu na Lipně a také vysokých odměnách v jihočeských nemocnicích. Krajské vedení hrozí, že pokud Zimola na kandidátce nebude, odejdou z ní i další. 

Buď všichni, anebo nikdo. I tak by se dala interpretovat situace v jihočeské ČSSD. Krajská buňka se bouří proti vyškrtnutí Jiřího Zimoly z kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny.

„Jednání bylo přítomno pět lidí figurujících na kandidátce a ti se jednoznačně vyjádřili, že pokud nebude Zimola na kandidátce, pak odstoupí. Předpokládám, že by to mohla nakonec být větší část celé kandidátky,“ řekl v neděli po jednání krajského výkonného výboru jeho místopředseda Jaromír Novák.

Sám exhejtman věří, že se situace vyřeší a na kandidátce nakonec zůstane. A spolu s ním další navržení kandidáti, Blesk.cz odpovídal na otázky ze zahraničí. „Nikdo z jihočeské ČSSD nechce stranu poškodit, ale není možné akceptovat takové direktivní chování,“ tvrdí Zimola, který ale zároveň také nevyloučil, že může nastat situace, kdy „jeho lidé“ vytvoří do voleb nový subjekt.

Zimola skončil po aférách v čele Jihočeského kraje letos na jaře: 

Podle politologa Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie si ČSSD musí asi do voleb hodně věřit, když řeší takové problémy. „Nepamatuji, aby se kvůli chvostu jedné kandidátní listiny otřásala celá nejsilnější partaj,“ zmínil Jelínek na svém Twitteru. Narážel na skutečnost, že bývalý hejtman měl být až na 22. místě kandidátky.

„Nechceme, aby problémy, které vedly k odstoupení Jiřího Zimoly z funkce hejtmana Jihočeského kraje, zatěžovaly kandidátku sociální demokracie pro volby do Poslanecké sněmovny,“ řekl v pátek po jednání grémia předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

ČSSD přitom tlačí čas. Kandidátní listiny sice musejí strany odevzdat nejpozději do 15. srpna. Volební manažer sociálních demokratů Jan Birke věří, že strana nakonec kandidátku v kraji mít bude. Birke hlasoval pro vyškrtnutí exhejtmana, protože ho prý naštvalo Zimolovo prohlášení. V něm Birkeho označil za strůjce kauzy okolo výstavby domu na Lipně.

„Předpokládám, že se k jednání vrátíme během úterý,“ řekl Blesk.cz tajemník jihočeské krajské organizace Karel Vrkoč. Smírčí řízení ale může trvat několik týdnů. Podle stanov ČSSD musí kraj nejdříve o smírčí řízení vůbec požádat. Od té doby poběží 30denní lhůta na svolání skupiny vyjednavačů.

Vedení sociálních demokratů nominuje tři a krajská buňka také tři zástupce. „ O jménech pro smírčí řízení rozhodneme 29. května,“ zmínil Vrkoč v nástinu dalších kroků. Pokud smírčí řízení nepřinese výsledek, bude muset ČSSD řešit problém s hledáním nového lídra kandidátky. A dalších jmen, která budou chtít za stranu v kraji kandidovat.

Zaorálek: Zimola nic nevysvětlil

Během pondělního jednání Sobotkovy vlády se k situaci kolem Jiřího Zimoly vyjádřil ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Smírčí řízení je samozřejmě možné mezi panem Zimolou a vedením, které rozhodlo,“ uvedl.

„Vždy jde o určité kroky a činy, které se staly, a teď je otázka, jestli jsme schopni jako sociální demokraté je hájit. A já to říkám na rovinu: V případě pana Zimoly sedmimilionová odměna za rok v prospěch pana Bláhy? Pro mě to jsou věci, které hájitelné nejsou,“ poukázal Zaorálek na propíranou odměnu pro šéfa jihočeských nemocnic Martina Bláhu.

Zaorálek je prý připraven na debatu na předsednictvu se Zimolou, na předchozí nebyl, pobýval pracovně na Kypru. „Já si nepamatuji, že by pan Zimola na ty argumenty, které my jsme tam dávali, že by na ně měl jasnou odpověď,“ upozornil ale Zaorálek s tím, že i on by hlasoval pro Zimolovo vyškrtnutí.

Podle končící ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) jsou změny na kandidátkách běžným koloritem. „Vždycky je v tom hodně emocí a vždycky se v tom odráží také různé volební preference, které daná strana má. Já věřím, že se sociální demokracii podaří sjednotit, jít na jednu branku,“ uvedla.

Co všechno řekl Zimola Blesku:

Blesk.cz: Co říkáte na vyškrtnutí z kandidátky?

Jiří Zimola: Nepřekvapilo mě to. Systematická likvidace názorových odpůrců uvnitř strany je už i mediálně dlouhodobě viditelná. Je úsměvné vidět, jak na jednu stranu Bohuslav Sobotka volá po dodržování demokratické ústavy navenek, a uvnitř rozhoduje autoritářským způsobem proti komukoli, kdo má trochu jiný názor. Zdá se, že si náš předseda plete demokracii s diktaturou. Rozhodovat z Prahy od stolu o kandidátce, která je bezprecedentním zásahem do rozhodnutí našich lidí v regionu, bez kterých by sociální demokracie nikdy nezískala třikrát hejtmanské křeslo a dlouhodobě skvělý výsledek ve volbách, není pro mnoho z nich přijatelné. Jihočeši jsou jedni z mála, kteří procentuálně nejvíce táhnou ČSSD nahoru a sociální demokracie jim hodně dluží.

Jaký bude následující postup?

I přes rozjitřené emoce na včerejším zasedání krajského výboru bylo přistoupeno k rozhodčímu řízení. Je to podle našich stranických stanov další krok k možnému narovnání a zklidnění situace. Pokud na tento požadavek předsednictvo přistoupí, každá ze stran nominuje své zástupce, kteří spolu budou diskutovat a hledat společné řešení. Nikdo z jihočeské ČSSD nechce stranu poškodit, ale není možné akceptovat takové direktivní chování.

Po schůzce s prezidentem Zimola věřil, že ho ČSSD nechá na kandidátce: 

Je možné, že krajská ČSSD nakonec nebude v parlamentních volbách kandidovat, pokud vedení sociální demokracie svůj krok nepřehodnotí?

Ve volbách je možné úplně všechno, nicméně my jsme se rozhodli jít nejdříve cestou dialogu uvnitř strany. Pořád musíme mít na mysli, že pozornost má být věnována celkovému volebnímu výsledku ČSSD, nikoliv osobnímu vyřizování účtů.

Vznikl by v takovém případě z lidí, kteří jsou dnes navržení na kandidátce, jiný subjekt, za který byste kandidovali do Poslanecké sněmovny?

I takový návrh je ve hře, i když zatím jen v teoretické rovině. Víte, když zhruba před půl rokem vyhrajete potřetí v řadě volby s nejvyšším výsledkem v republice, máte určitou odpovědnost ke svým voličům. To nelze potlačit nějakým rozhodnutím aparátu ze shora. V tuto chvíli ale stále věříme, že se podaří celou situaci vyřešit.

Budete chtít sám o vzniklé situaci jednat s vedením ČSSD?

Když jsem předstoupil před vedení strany a vysvětloval celou situaci kolem odměn a mé nemovitosti na Lipně, nepadl ani jediný dotaz. Teď už to není o mně a mém individuálním jednání s předsednictvem, jsme v situaci, kdy se to týká celé členské základny v jižních Čechách a předsednictva jako kolektivního orgánu.

Chystáte se sejít s prezidentem Milošem Zemanem?

Pan prezident si ode mne jako od odcházejícího hejtmana nechal kauzu vysvětlit a poté mne podpořil, já proto v tuto chvíli nevidím důvod pro další setkání, neboť si nemyslím, že se tato vnitrostranická situace týká prezidenta republiky.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Zimola má prý stále důvěru prezidenta Miloše Zemana: 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
rego- ( 27. května 2017 13:10 )

Pokud toto tupé samolibé zubaté vejce zaprtek Sralbotka opět bude ve vládě,bude zle..natož u moci..To už se raděj odstěhovat na Ukrainu..Jedina naděje jsou Zeman s Babišem,to jsou politici co umí a nekradou a nelžou jako Sobotka,Kalousek atd..Jedině s ANO bude dobře!!!!!

marais ( 24. května 2017 10:36 )

Ty byty OKD nejsou ukradený, ale v rukou nějaké firmy..takže si je od ní kupte a neotravujte furt Sobotku!

marais ( 24. května 2017 10:32 )

 Sobotka nelikviduje odpůrce, oni se likvidují sami svými činy! Proč lezou do politiky lidi, co nejsou poctiví.

zdenekk- ( 23. května 2017 10:31 )

Babiš je frajer on a Zeman,jediní dva normální slušní lidi na svých místech,zbytek v čele s židovskou zkurrvenou trojicí Sobotka,Chovanec a Kalousek patří postřílet k nim ještě pyča Fiala z ODS. Lidi,udělejme noc dlouhých nožu jako byla v německu za vlády Adolfa,potom bude líp,zabít milion DEBILNICH ČECHŮ a bude klid , pořádek a demokracie v tomto podání,je plíživý fašismus. At žije Babiš a at vyhraje volby.STEJNĚ JE VYHRAJE

kuromrd ( 23. května 2017 00:13 )

 všichni tuná kradnů a keď kradnů nechť idů do pyčy, aj keď je to Hicmola

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa