Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Kalouskovy ženy“ se stahují ze Sněmovny: Kdo ho opouští a proč?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. května 2017
05:02

Miroslava Kalouska (TOP 09) na posledním sněmu strany obklopily tři ženy – tři místopředsedkyně. V poslední době se však začala objevovat otázka: která z nich ho ve Sněmovně opustí? Jitka Chalánková do dalších voleb nepůjde, Helena Langšádlová naopak Blesk.cz potvrdila, že ano, i když odešla z křesla šéfky středočeské TOP 09. Končí také místopředsedkyně poslaneckého klubu Anna Putnová, podle Markéty Adamové jde o „přirozenou obměnu“. A co „Kalouskovy“ ženy říkají na vládní krizi?

TOP 09 sčítá ztráty pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny – skončí nyní již bývalý šéf poslaneckého klub Topky František Laudát či „zpívající poslanec“ Daniel Korte, který kdysi zazpíval své „Proti návrhu“ při hlasování o nedůvěře vládě tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS).

A pokračovat ve Sněmovně nebudou ani některé „Kalouskovy“ ženy – jako poslankyně skončí místopředsedkyně poslaneckého klubu Anna Putnová čí místopředsedkyně celé strany Jitka Chalánková.

Naopak další dvě ženy, které kryjí MiroslavuKalouskovi záda coby místopředsedkyně, pokračovat v poslaneckých lavicích chtějí. U ambiciózní Markéty Pekarové Adamové nejde o překvapení, do voleb však půjde i politicky zkušenější Helena Langšádlová. Ačkoliv skončila v čele středočeské TOP 09.

Adamová: Běžná obměna

„Je logické, že chceme voličům nabízet i nové tváře, třeba i lidi, kteří zatím v Poslanecké sněmovně vůbec nepůsobili. Tím pádem se ne všichni dostanou na volitelná místa kandidátek a oni sami se pak rozhodli, v naprosté většině z nich, že nechtějí kandidovat. Je to taková přirozená obměna, ke které by mělo docházet,“ řekla Blesk.cz Markéta Adamová.

Poukazuje na to, že jmenovaní poslanci dovršují druhé volební období. A věří, že TOP 09 dokáže nabídnout dostatečně pestrý tým co do profesních zkušeností, věku či složení muži–ženy. Program a kandidátky chce TOP 09 představovat 30. května. „Já bych to vůbec nenazývala generační obměnou,“ přitakává končící poslankyně Chalánková.

VIDEO: O vládní krizi mluvil ve studiu Blesku šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

Video  Kalousek: Sobotku lidsky chápu, ale za Babiše nese odpovědnost.  - Vera Renovica, Blesk TV
Video se připravuje ...

Chalánková: Chci být senátorkou

Proč Chalánková ve Sněmovně končí? „Rozhodla jsem se, že bych chtěla zkusit volby do Senátu v našem senátním obvodě Prostějov-Kojetín, které budou v příštím roce,“ řekla Blesk.cz. Věří tomu, že uspěje. Pokud však ne, má alternativu. „Jako dětská lékařka pracovat mohu, to oprávnění mám,“ podotýká.

Chalánková v minulosti vzbudila pozornost mj. výraznou podporou Evy Michalákové, české matky bojující v Norsku o své syny. Je její důvěrnicí, byla přítomna i u norského soudu. Problematice ohrožených dětí by se Chalánková chtěla věnovat případně i jako senátorka. 

Na dotaz, zda se o senátorské křeslo bude ucházet v barvách TOP 09, však odpovídá nejednoznačně. „Je předčasné o tom hovořit, senátní volby jsou volby úplně jiného charakteru a určitě bych stála o podporu více subjektů,“ uvedla.

Langšádlová: Budu kandidovat

V čele TOP 09 nyní stojí duo Miroslav Kalousek a Marek Ženíšek, který je prvním místopředsedou. I další z místopředsedkyň má jasno. „Budu kandidovat,“ řekla Blesk.cz poslankyně Langšádlová a dodává: „Rozhodnutí paní Chalánkové a pana Laudáta bylo jejich rozhodnutí a v každé politické straně k nějakým obměnám dochází.“

Ke změně však došlo i u Langšádlové. Nestojí již v čele středočeské TOP 09, nahradil ji Jan Jakob, krajský zastupitel a starosta Roztok. „Protože už jsem to dělala de facto téměř osm let,“ uvedla ke svému konci.

VIDEO: František Laudát ve Sněmovně končí: Chtěl z Topky odejít už před Vánoci, prozradil. Proč?

Vládní krize: Nahraje Topce?

Kalouskovy místopředsedkyně Adamová i Langšádlová přitom věří, že by TOP 09 mohla přihrát politické body i současná vládní krize. „Věřím tomu, že voliči, kteří třeba donedávna věřili Andreji Babišovi, že nebude ovlivňovat média, tak teď, po zveřejněných nahrávkách, už nemohou ani pochybovat. Musí si sami vytvořit postoj k tomu, jestli jim toto přijde v pořádku,“ říká Adamová.

Podle Adamové u Babiše přetrvává „enormní střet zájmů“. „Za dobu, kdy je ve vládě, zvýšil příjmy svých firem z dotací, je tam odpouštění daní a je to jednoznačně jeho cíl, proč je v politice,“ podotýká. A ohledně volebních ambicí TOP 09 dodává: „Určitě je to více jak 12 procent, to znamená dvouciferný výsledek.“

Babiš zneužívá moci, útočí místopředsedkyně

Také Langšádlová věří, že TOP 09 může uspět. I když se v některých dřívějších průzkumech potácela na hranici pěti procent. „Jsem přesvědčena, že uspějeme, že budeme mít okolo deseti procent, protože tak, jak jezdím i hodně mezi voliče, tak pro mnohé z nich jsme jedinou alternativou pravicové proevropské strany,“ řekla Blesk.cz.

Langšádlová si do Babiše rýpla také. „Sociální demokracie a lidovci od počátku věděli, s kým jdou do vlády. To, že pan Babiš je v obrovském střetu zájmů, že pro demokracii jako takovou je vždy nebezpečný ten mix mediální, politické a hospodářské moci, to všichni věděli od začátku. To, že pan Babiš přišel prapodivně ke svému majetku, to, že pan Babiš zneužívá své moci, to už víme několik let,“ upozorňuje. Za současnými střety však vidí především to, že je zkrátka před volbami.

Ostré spory s Marksovou

Končící poslankyně Chalánková přitom míní, že dodržování koaliční smlouvy, o které se nyní hodně mluví, je problémem celé vlády. A ve výsledku nejde jen o problémy kolem jedné strany, respektive hnutí. Zmiňuje totiž dotační kauzu, která zasáhla ČSSD – problémy na ministerstvu školství, kde skončí ministryně Kateřina Valachová

„Vidíme i problémy na ministerstvu školství s dotacemi do oblasti sportu, na druhou stranu tady probíhá vyjednávání o tom, že by měl pan ministr financí Babiš odstoupit, a nemalou roli v tom hraje prezident, kdy se vysvětlují nějakým způsobem znění ústavy, což je poměrně komplikované téma. Pokud se ale politici naučí chovat se vzájemným respektem, tak by se ta krize dala určitě rychle vyřešit,“ míní.

Sama však má poměrně rozsáhlé spory s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD). Střetly se mj. kolem návrhu zákona o sociálním bydlení, který Chalánková označuje za „paskvil“. Když pak ve Sněmovně mluvila o tom, že „právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva“, Marksová zuřila, jestli se Chalánková již nezbláznila.

„Velmi bych se ohradila, co paní ministryně Marksová nechala vyvěsit na webové stránky ministerstva práce a sociálních věcí – že opozice, potažmo přímo poslankyně Chalánková, brání například úspěšnému projednání zákona o sociálním bydlení. Napsat, že za tento paskvil nese odpovědnost opozice, respektive Chalánková, to si vyprošuji,“ vrací úder Chalánková s tím, že Marksová dle ní projevila „neschopnost přípravy kvalitního zákona“ s „nepředstavitelnými dopady, které mohou být v desítkách miliard korun“. A nedokázala se na zákonu shodnout pořádně ani se stranami vládní, nyní řádně rozhádané, koalice.

VIDEO: Chalánková ve Sněmovně: Kritizovala návrh zákona o sociálním bydlení

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte ZDE

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE >>>

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Cnerolka ( 16. května 2017 13:01 )

Přesně jste to popsal

1pravda1 ( 16. května 2017 10:26 )

PŘESNĚ TAK, NEJVĚTŠÍ ŠKODNÁ VLÁDY JE SÁM JEJÍ PREMIÉR A LIDÉ BY MĚLI PROTESTOVAT NA NÁMĚSTÍ PROTI NĚMU, PREMIÉR, CO NIČÍ SVOJI VLÁDU NA ŽÁDOST KALOUSKA A HLASUJE PROTI VLÁDĚ S OPOZICÍ. Pryč s Bohoušem!

1pravda1 ( 16. května 2017 10:24 )

Doufám, že se ve Sněmovně po dvaceti letech společného veselého objímání nesejdou znovu Kalousek a Sobotka. TOP00 se doufám do Sněmovny nedostane, Chalánková je výborná poslankyně a jako senátorka bude určitě dobrá, jinak v TOP00 to nestojí za nic - jen antibabiš a párky s hořTicí, spící kníže, který nedokáže odejít a zase kandiduje. SOBOTKU, KTERÝ ROZESÍRÁ SVOJI VLASTNÍ VLÁDU NA ŽÁDOST KALOUSKA, DOUFÁM ŽE LIDÉ VYKROUŽKUJÍ. On kandiduje na Moravě, no jo Sobotka se Prahy bál, ale náhrady bere jako by bydlel na Moravě, už by se na to měl někdo podívat, na falešné bydliště a poslaneckou moravskou kancelář Sobotky, kterého ho tam nikdo neviděl.

homednes ( 16. května 2017 09:50 )

prosím, přečtěte si toto. Budete žasnout http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Svinska-lez-dezinformacni-incest-Petr-Zantovs ky-podrobne-rozebral-jak-media-vytvorila-kauzu-Babisovych-nahravek-Novinarska-parta-se-pry-uz-zcela- utrhla-ze-retezu-487582

kukuku ( 16. května 2017 09:42 )

Mě zarazilo, jaký rozhled mají redaktoři ČT dávájící národu zprávu "Schillerová ministryní financí NEBUDE !!!". Logicky myslící člověk chápe, že při účasti ANO ve vládě po volbách (preference ji předpovídají) je Scillerová JISTOU ministryní financí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa