Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Odvolá Sobotka Babiše? Mám sbaleno a jsem připraven, hlásí z ministerstva

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
27. dubna 2017
14:46

Andrej Babiš (ANO) je přesvědčený, že premiér Bohuslav Sobotka si vytváří půdu pro jeho odvolání a chce se tak zbavit politického soupeře. Babiš to řekl v reakci na zprávu Deníku, že Sobotkovi poradci vypracovali analýzu, v níž se chtějí ptát na to, jak získal koncern Agrofert, který mu do února patřil. Babiš to považuje za ničení práce vlády. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) záležitost nechtěl komentovat.

„Je to pokračování mediálního honu na mou osobu, velice cíleného, a pan premiér si vytváří nějakou atmosféru, aby mě mohl odvolat. Aby mohl ovládnout ministerstvo financí, protože tam potřebuje sociální demokracie dělat kšefty, jako to dělala v minulosti,“ reagoval ostře na analýzu Babiš.

Premiér ale svolal na dnešní odpoledne mimořádnou tiskovou konferenci. „Dnes, 27. dubna 2017, se v 15:30 uskuteční tisková konference předsedy vlády Bohuslava Sobotky k aktuální politické situaci,“ napsal stroze Sobotkův mluvčí Martin Ayrer, který od té doby nezvedá telefon. 

„Ministr Babiš těmito podezřeními ohrožuje nejen důvěryhodnost našeho kabinetu a jeho tříletou úspěšnou práci, ale také důvěryhodnost státu. Jako předseda vlády proto nemohu tuto věc přejít mlčením,“ řekl Deníku premiér.

Babiš už má sbaleno

Podle informací Blesk.cz dnes rozeslal brzy ráno Babiš svým asistentkám zprávu, aby mu sbalily jeho kancelář. Pripravené banánové krabice si nechal popsat největšími kauzami, se kterými je spojená ČSSD. 

„Bude mi to moc líto, mám tady spoustu práce, kterou jsem chtěl dokončit, ale pokud se pan premiér rozhodne mě odvolat, jsem připraven,“ napsal Babiš odpoledne na svůj facebookový účet.

Andrej Babiš tvrdí, že má na ministerstvu financí už sbaleno. Andrej Babiš tvrdí, že má na ministerstvu financí už sbaleno. | facebookový účet Andreje Babiše

Sktutečné důvody pro své odvolání prý ale nevidí. „Nevím, proč by mě odvolával, když jsme skončili v Evropě za Lucemburskem jako druhá nejlepší země z hlediska rozpočtu a z hlediska snížení dluhů. A to je můj výsledek,“ řekl.

Andrej Babiš mluví o nákupu korunových dluhopisů:

Kroupa: Jedou v tom oba

Zveřejněnou analýzu okomentoval na sociální síti také politolog Daniel Kroupa. Podle něj dokument od premiérových poradců odhaluje, že spojení ČSSD a ANO bylo nezodpovědné. „Analýza poradců premiéra Sobotky, která odhalí, že Andrej Babiš zbohatl nepoctivě, odhalí zároveň, že koalice ČSSD s ANO byla nezodpovědným krokem. Vždyť dostatek informací v této věci byl k dispozici už tehdy. Odvoláním Babiše si tedy Sobotka dá také vlastní branku. Úspěch ve volbách mu to může přinést pouze v případě, že masivní mediální kampaní přesvědčí alespoň váhavé voliče ANO, o tom, že jejich favorit podváděl. Skutečně legitimním důvodem k odvolání tohoto politika by mělo být nikoli to, co napáchal před vstupem, ale po vstupu do politiky. Jenže v tom jede i sám pan premiér,“ napsal Kroupa.

Celý dokument Babiš spojuje s podzimními volbami do Sněmovny, před nimiž je podle něj ČSSD velmi nervózní. „Je vidět, že mu (Sobotkovi) jde jen o přežití, a neváhá proto udělat cokoli. Klidně zaprodá fungující vládu a destabilizuje naši zemi, jen aby si udržel teplé místečko v politice, protože je na rozdíl ode mě on i jeho blízcí na tom existenčně závislý,“ uvedl Babiš. Hnutí ANO má v průzkumech výrazný náskok před druhou ČSSD.

Kritizoval také přípravu analýzy, kterou si Sobotka nechal zpracovat. „Považuji za skandální, že premiér zaměstnává na Úřadu vlády lidi ze sociální demokracie a tito poradci za peníze daňových poplatníků vyrábějí takové materiály,“ řekl vicepremiér.

Do sporu se vloží Zeman?

Andrej Babiš chce nejspíš vtáhnout do celého sporu prezidenta Miloše Zemana, ke kterému se už objednal. „1. vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se na svou žádost setká na Pražském hradě s prezidentem v blízké době,“ řekl Blesk.cz mluvčí Zemana Jiří Ovčáček. Schůzka by měla být začátkem příštího týdne.

Podle Deníku se Sobotkovi poradci v materiálu zaměřili na podstatu Babišova zbohatnutí a podnikatelských aktivit. Jde kupříkladu o dotaz, „Jak získal manažer Andrej Babiš před 17 lety 45procentní podíl v Agrofertu v hodnotě necelých dvou miliard a kde na to vzal peníze, když do roku 2000 byl jeho zveřejněný čistý příjem pouze 8,3 milionu korun?“ Dále autoři analýzy žádají vysvětlení Babišovy transakce z roku 1999, kdy odkoupil od polostátního podniku Spolana desetiprocentní podíl v Agrofertu za pouhých 2,5 milionu korun, přestože jeho reálná hodnota byla několik set milionů korun.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
babamotorkarka ( 27. dubna 2017 22:34 )

Miroslav Vykoupil, Brno : Babiš využil korunové dluhopisy stejně tak, jako využil premiér Sobotka poslanecké náhrady k financování svého bydlení v Praze. V čem je tedy podstatný rozdíl, kromě počtu nul v částkách ? Obojí je sice neetické, ale podle zákona to není nezákonné. ----------------------------------------------------------------------- Jan Vokáč, Studénka : Sobotka je hloupý. Kalousek si s ním točí jak d_vka s kabelkou. Sobotka nemůže pochopit,že dokud tam bude on, nemá ČSSD žádnou šanci.Dejte tam rovného chlapa a né křiváka.Nebo jste všichni banda zlodějů ? ---------------------------------------------------------------------- Miroslav Vykoupil, Brno : ČSSD je podobně jako ODS nepoučitelná, a proto ji čeká velký pokles preferenci.Takže se dá očekávat, že se z ní postupem času stane spíše takový spolek, jaký představují ODS, TOP. Lidovci udělali chybu ve spojení se STAN což jim asi poradil sám pekelná SaTAN.

aaobcanka ( 27. dubna 2017 18:22 )

Gerhard J.: AB podal návrh zákona ke zdanění dluhopisů u všech firem, které čerpaly u korun. dluhopisů. Jeho čerpání bylo uváděno 3 miliardy, v jiném tisku 1,5 miliardy. Zákon měl projít urychleným schválením, tj, 90 dnů, ale sněmovna ho zamítla, tak AB podal tento zákon opět ke schválení, ale je to marné, je to marné, je to marné. Protože ČEZ nakoupil za 30 miliard a x dalších firem nad 10 miliard. A tak některé strany by již nedostaly provizi. Proto zákon nyní neprojde a AB bude muset za tuto odvahu odstoupit. ------------------------------------------------------------------------- Ivana R: Hlavně by se měl Sobotka starat o to, aby se na důchodový účet vrátilo ukradených 370 mld z účtu po r. 1989 ! Důchodci si to našetřili na své důchody. ------------------------------------------------------------------------- Robert M.: Sobotka s Kalouskem budou po volbách objíždět školy a přednášet na téma : Jak jsme kradli v politice. ----------------------------------------------------------------------- Jarda: Sobotka když byl na MF tak prošustroval ročně 160-180 miliard druhý nejhorší ministr po Kalouskovi to byl ještě větší nýmand. -------------------------------------------------------------------------- Josef M: Jen tak dále,Sobotko,budete vaším přičiněním nevolitelnou stranou.U ----------------------------------------------------------------------- Jiří P: Tím, že Sobotka a Kalousek napadají Babiše a propouštějí Dalíky, Janoušky atd., říkají národu : DOKUD JSME U KORYT, BUDEME SI DĚLAT, CO CHCEME. Aneb Kraďous může vše. ODS+TOP nevolitelná banda tuneláře kryjící ? -------------------------------------------------------------------- Karel M: NEVOLTE ŠMEJDY Z ČSSD , ODS , KDU-STAN, TOP ! DOST BYLO VŠECH. --------------------------------------------------------------- Vlastimil: po volbách jdeš,Bohušu, od válu a celá ČSSD s tebou! Neměli si takového umělohmotného europanáka volit.Oni si tě pspolustraníci podříznou sa

ivoadller ( 27. dubna 2017 18:06 )

Stejně jako Mareček blbeček Bendů.

ivoadller ( 27. dubna 2017 18:02 )

Vysvětluj to dutým hlavám.

aaobcanka ( 27. dubna 2017 17:49 )

Gerhard Jaroš, Orlová : Babiš majetek nabyl jako všichni zbohatlíci, A je jediný poslanec, který za žádnou funkci ve vládě nebere peníze, ale hned je věnuje charitě. Jen proto jsou proti němu poslanci a senátoři, že v programu ANO je uvedeno, že sníží stav poslanců a senátorů z 281 na 101 a budou tam pouze po 2 volební období. To se dotklo Kalouska, Bendy, Němcové,.... A dluhopisy připravil Kalousek pro jiné, AB ještě poslancem při schválení zákona nebyl. Přišel bohatý a to se neodpouští. --------------------------------------------------------------------------- Robert Mikulka, Praha :ČSSD bude ve volbách úspěšně následovat svého dlouholetého korupčního spojence ODS. ------------------------------------------------------------------------- Štěpán B. : Sobotka je teď pouhou loutkou, kterou řídí Kalousek a USA-poradci na předvolební kampaň. Protože Češi jsou v průměru mnohem chytřejší než Američané, dopadne Sobotka mnohem hůř než Clintonová. -------------------------------------------------------------------------- Karel Fencl, Kvasiny : Co je na tom pravdy, že Sobotka plní na 100% úkoly Amerického velvyslanectví v likvidaci Babiše a presidenta Zemana. Jeho chování je pro něho prioritou pro udržení se v politických funkcích. Dle statistiky používá slovo vláda z 1/3 o proti 2/3 slovo Babiš. Pošpinění Babiše je důležitější než činnost a plnění úkolu vlády. -------------------------------------------------------------------------- Jaromír Hudec, Vimperk: Z ČSSD jsem odešel už za doby,kdy předsedou byl dnešní poradce Sobotky,Špidla (pův. povoláním pošťák v J.Hradci za dob totality).I přes to jsem později opět dával hlas ve volbách ČSSD a to i v těch posledních.Ovšem po tom co předvádí Sobotka už ode mne ČSSD hlas nedostane.Sobotka je bezcharakterní kariérista, hrobař strany.Před chvílí vystoupil v ČT 24 Babiš-klidný, vyrovnaný.Na rozdíl od Sobotky,který ani neumí zakrývat vztek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa