Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pro učitele a úředníky chtějí odbory deset procent k platu. Sobotka: Po volbách

Autor: ČTK, Mii - 
26. dubna 2017
11:10

Učitelům, zdravotníkům, zaměstnancům kulturních zařízení a úředníkům mají růst platy o deset procent, a to už od září. Požadují to odbory pracovníků ve veřejném sektoru, řekl ve středu předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s odbory na tiskové konferenci řekl, že vláda chce výdělky zvýšit od ledna 2018, tedy až po říjnových sněmovních volbách.

„Jsem přesvědčen, že růst platů musí odpovídat situaci na trhu práce. Situace v sociálních službách, ve zdravotnictví, na úřadech práce či na finančních úřadech není vůbec jednoduchá, stát obtížně shání zaměstnance. Platy by měly být motivační,“ uvedl premiér. Dodal, že jeho kabinet rozhodl o přidání už třikrát a „cílem je zvýšit platy i počtvrté“, a to k 1. lednu 2018.

O desetinu by se měly zvednout výdělky už letos od července policistům, hasičům, celníkům či vězeňským dozorcům. Předseda vlády řekl, že podporuje i požadavek ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) na růst platů učitelů o procent procent a potřetí za sebou zvednutí tarifů lékařů a sester o deset procent.

Vláda by měla projednat také návrh nařízení, díky němuž by si mohli od července přilepšit pracovníci kulturních zařízení či sociálních služeb. Místo devíti platových tabulek by jich mělo být jen šest, lidé s nižšími výdělky by se tak přesunuli do vyšších stupnic.

Peníze pro všechny už od září, chtějí odboráři

Odbory žádají přidání o deset procent pro všechny, a to od září. „Vnímáme situaci ve státním rozpočtu, ale ten skončil přebytkem 62 miliard. Vláda tento týden řekla, že chystá investice. Nejlépe se investuje do vlastních zaměstnanců. Když chce někdo stát řídit jako firmu, doufám, že požadavek podpoří,“ řekl předák ČMKOS Josef Středula s odkazem na ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podotkl, že se blíží sněmovní volby a o výsledcích jednání se dozvědí voliči.

Ministerstvo práce nyní propočítá, kolik by přidávání stálo státní rozpočet navíc. Další jednání by se mělo konat podle Sobotky nejpozději v červnu, zúčastnit by se ho měli i šéfové dalších koaličních stran - ANO a lidovců.

Zdravotníkům se zvedly výdělky naposledy letos od ledna, a to o desetinu. Učitelé si přilepšili loni od září, ostatní pracovníci veřejného sektoru pak od listopadu.

Více peněz požadovaly odbory v minulých měsících i pro řidiče autobusů. Ti se nakonec uchýlili ke stávce:

Video  Zmatení cestující, ale i podpora řidičů: Autobusy nevyjely kvůli stávce  - Blesk/Jiří Krušina
Video se připravuje ...

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Paja1022 ( 13. září 2017 09:10 )

Zvyšování platů na bázi procent mi přijde docela nevhodné. Například. Zaměstnanec bere 18 000kč a zvedne se mu plat zhruba na 19800 (10 procent) Zaměstnanec bere 80 000kč a zvedne se mu plat zhruba na 88000 (10 procent) Zaměstnanec který bere méně si přilepší o menší částku než lépe placený. Zároveň rozdíl platů se zvedápo zvýšení (80-18=62 88-19,8=68,2). Když už zvyšování platů, tak bych to řešil fixní částkou pro všechny a nikoli na bázi procent. Copak ty lépe placený mají právo být mnohonásobně více placený a poměry platů se mají pořád navyšovat?

sensadrak ( 27. dubna 2017 06:23 )

Pokud voláš po válce, tak jsi anetický psychopat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa