Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čunek se s Romy znovu „nemaže“, chce povinnou vojnu a dospělé léčit prací

Autor: Jakub Veinlich - 
14. dubna 2017
12:30

Je to rebel, zní mezi lidovci na adresu Jiřího Čunka. Loni uspěl v krajských volbách a získal pro KDU-ČSL křeslo zlínského hejtmana. I kvůli tomu se nyní vzdal Čunek funkce starosty Vsetína. Do voleb o něm uslyšíme nejspíš ještě víc než dosud. Lidovecké vedení kritizuje za uzavření koalice s hnutím Starostů, i proto uvažuje, že se v květnu postaví Pavlu Bělobrádkovi při volbě předsedy nejmenší vládní strany. 

Jiří Čunek svými názory vždy vyčníval. Ve Vsetíně před 11 lety řešil svérázně situaci s nepřizpůsobivými Romy, které sestěhoval za město do obytných buněk. Na jejich adresu mluvil i nedávno v DVTV nebo XTV.

„Romové znají jenom svá práva, takže my jim musíme sdělit, že mají povinnosti,“ zmínil senátor a hejtman v rozhovoru. Právě na adresu Romů se vyjádřil i pro Lidové noviny: „Dospělé budeme léčit prací a přivádět k odpovědnosti a dětem budeme pomáhat studiem“ či „věřte mi, že oni se těm svým dětem věnovat nebudou“. Poštval proti sobě Agenturu pro sociální začleňování, která dává Vsetínu peníze na program začleňování romské menšiny.

„Politika není pro mladé“

Čunek je nejhlasitějším kritikem současného vedení KDU-ČSL. Jako členovi nejmenší vládní strany se mu nelíbí, že jdou lidovci do voleb v koalici s hnutím STAN. Obává se totiž nastavené desetiprocentní hranice, kterou musí koalice prolomit. Čunek proto uvažuje o tom, že bude kandidovat v květnu proti Bělobrádkovi na post předsedy strany. Současnému vedení prý chybí životní zkušenosti, sám chce stranu vést jinak.

Video  10 let od Čunkovy akce stěhování Romů: Jak žijí dnes a co se zlepšilo?  - Daniela Soukalová
Video se připravuje ...

„S menší nadsázkou říkám, že mladí lidé by měli mít zakázáno jít do politiky. Mladí lidé by měli zakládat rodiny a pak mít starost, jak rodinu uživit. Když do vrcholné politiky přicházejí lidé s malými zkušenostmi a velkými potřebami, v drtivé většině – a takových příkladů je moc, Stanislavem Grossem počínaje – je ta kombinace zavede na scestí,“ řekl Čunek v rozhovoru pro týdeník Echo.

Mladí lidé totiž podle Čunka rychle podlehnou iluzi moci a také mohou být víc v pokušení například při rozdělování dotací. „Ne, vysokou politiku mají řídit lidé, kteří už mají velký kus svého života prožitý a všechny ty starosti o děti, o staré rodiče, úspěchy i prohry jim dohromady vytvářejí nefalšovaný obraz o životě,“ zmínil hejtman a senátor a ještě nedávno i starosta v jedné osobě.

Současné politiky kritizuje Čunek za to, že se nevěnují tomu, co lidi opravdu zajímá. „Strana, která má za něco stát, se musí věnovat věcem, kterým se jiní nevěnují. A ne, že když někdo v parlamentu, řekněme Kalousek, vykřikne ‚Babiš! Dluhopisy! Čapí hnízdo!‘, všichni hloupí tam běží a věnují se tomu, na co Kalousek ukáže,“ řekl Čunek listu s tím, že lidovci by měli jít jiným směrem. „V KDU-ČSL bychom se měli věnovat věcem, které nám víc přísluší – pěstování hodnot, které nesou tuto společnost, tento stát a národ,“ má svou vizi. 

Vojnu zrušili „změkčilci“

Podle Čunka je naším největším problémem fakt, že jako národ vymíráme. I proto mluví o tom, že mladí mají mít nejdříve rodiny a pak se věnovat politice a řízení státu. „Lidé, kteří nepoznali dobro velké rodiny, to poznání nemohou předávat dál. Mladí muži, kteří byli vychováni jenom matkou, kterým se doma do jejich dvaceti let vystřídá deset tatínků nebo strýců, ti určitě nemají správnou představu o odpovědném životě. Proto také nic nevydrží. Ve vztahu ani potom na pracovišti,“ zmínil Čunek.

A recept na zlepšení? Vojna. Jiří Čunek tvrdí, že tam se lidé naučí zvládat útrapy a nástrahy života. „Zadruhé může vojna působit jako ohromný sociální stabilizátor. Na vojně se potkávají lidi z vysokých škol s lidmi, které by jinak ve svém životě nepotkali. Ve znovuzavedení vojny vidím jenom samé výhody. Naopak když pátrám, kdo všechno stál za zrušením vojny, byli to v zásadě změkčilci i ve svém osobním životě,“ míní politik.

Babiše by ve Sněmovně neřešil

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek často nahlas kritizuje Andreje Babiše. Ať už kvůli nákupu korunových dluhopisů a jeho následnému vysvětlování, anebo kvůli Čapímu hnízdu, kdy měl podle některých ministr financí zneužít dotace.

„Neřešil bych to a nechal to orgánům, které jsou k tomu určeny,“ tvrdí Čunek, který má sám za sebou podezření z podivného financování svého bydlení, příběh dvou občanských průkazů a také nucený odchod z vlády Mirka Topolánka, kde byl vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj.

„Nevyhrožoval bych rozpadem koalice, ale řekněme požadoval, ať se přeskupí ministerstva. Taky se mi líbí argument: Asi to trestné nebylo, ale je to morální pochybení. Tak to už je legrace opravdová,“ uzavřel Čunek.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Šéfové lidovců a STAN Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík podepsali koaliční smlouvu teprve tento týden: 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa