Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strany skládají účty: Před volbami jsou o miliony v minusu. Výjimkou je jen ODS

Autor: Jakub Veinlich - 
5. dubna 2017
06:30

Jak hospodařili politici? To si může pročíst od úterý každý z nás. Poslanecká sněmovna totiž zpřístupnila výroční finanční zprávy všech politických stran a hnutí, které jsou v České republice. Velké parlamentní strany přitom v loňském roce hospodařily většinou s mnohamilionovou ztrátou. Na výsledky výročních zpráv si letos naposledy posvítí Kontrolní výbor Sněmovny. Za pár týdnů si začne dokumenty – i za předešlé roky – převážet nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. 

Jedinou výjimkou z parlamentních stran je v hospodaření ODS. Jen ona skončila po zdanění za loňský volební rok v plusu. Její zisk je 8,9 milionu korun. V největší ztrátě 180,2 milionu korun je přitom nejsilnější vládní strana – ČSSD. Hnutí ANO skončilo ve schodku 40,4 milionu korun, TOP 09 v minusu 18 milionů korun, KSČM 9,2 milionu, hnutí STAN 2,4 milionu korun a KDU-ČSL skoro v milionové ztrátě.

„Ty výroční finanční zpráva pro letošní rok, tak jak to stanovuje zákon, bude ještě v letošním roce kontrolovat Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny a teprve v příštím roce to bude přicházet rovnou k nám,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Blesk.cz předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran Vojtěch Weis.

Výbor má na prostudování zřejmě jen pár měsíců. Těsně před podzimními volbami by měl mít totiž všechny výroční zprávy stran právě Weisův úřad. „Do 30. září my ve spolupráci s kanceláří Poslanecké sněmovny bychom měli převzít a převezmeme asi několik metrů krychlových materiálů, tedy těch výročních zpráv za to předchozí období,“ dodal Weis, jehož úřad vznikl teprve letos a má sídlo v Brně.

Vojtěch Weis, předseda Úřadu pro dohled nad financování politických stran a hnutí, rozhovor pro Blesk.cz, 24. 2. 2017 Vojtěch Weis, předseda Úřadu pro dohled nad financování politických stran a hnutí, rozhovor pro Blesk.cz, 24. 2. 2017 | Blesk.cz

Výroční finanční zprávu za loňský rok doručilo do Sněmovny zatím víc než 140 stran a hnutí z celkových 264 subjektů. Zájemci si mohou z dokumentů pořizovat v Parlamentní knihovně výpisky i kopie. A zprávy jsou dostupné také na webu Sněmovny.

Pokud některá strana dokument opakovaně nepředloží, hrozí jí pozastavení činnosti a v krajním případě až zrušení. Předložení úplné zprávy je taky podmínkou pro to, aby stát stranám a hnutím vyplatil zákonem dané příspěvky z veřejných peněz.

„Vím, že problémy jsou a samozřejmě i Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny má do určité míry svázané ruce, má určité možnosti, ale ty nejsou bezmezné,“ naráží Weis na fakt, že jeho úřad zdědí i některé nedořešené prohřešky politických stran z předešlých let.

Úřad Vojtěcha Weise bude také kontrolovat financování volebních kampaní. Na co se zaměří? 

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa