Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus ml. promluvil o svém handicapu, hádkách s otcem a strachu z čítanek

Autor: Vera Renovica - 
21. března 2017
08:09

Lidé ho znali jako ředitele prestižního gymnázia PORG. Teď ale Václav Klaus mladší (47, ODS) kandiduje do Sněmovny za ODS. V čem mu pomáhá slavný otec, exprezident Václav Klaus (75)? A proti jakému »bolševikovi« bojuje? Na to odpovídal v rozhovoru pro Blesk.

 

V čem souzníte s otcem a v čem ne? Zrušil byste Senát i krajské samosprávy. Tohle váš otec tvrdí dlouhodobě.

To bych mu zrovna vyčítal, že tady trochu vyměkl a nakonec to připustil. Jenomže ono se to vždycky hezky radí z gauče od televize... Nebudu do novin říkat, s čím nesouhlasím, rodina je pro mě taky důležitá. Ale kdyby se vydala kniha, v čem měl náš „děda“ pravdu, nebylo by toho málo: od eura, migrace po globální oteplování. Často stál sám a média i lidi mu nadávali.

Když se bavíte o politice, dá se s ním hádat anebo máte respekt?

Otce se řada spolupracovníků spíš bojí a raději souhlasí, ale já mám odmalička protilátky. S konfrontací problém nemám.

Přijde vám občas esemeska, že jste něco neměl říkat?

Když jsem začal psát komentáře, tak ze začátku to bylo takové „to je nepráce, to je nedoargumentované“, ale jak to začalo hodně lidí číst, tak teď spíše chválí.

Jaké bylo vyrůstat po boku Václava Klause?

Zase to oddělme. Do dvaceti let, co jsem vyrůstal s rodiči, byl otec bankovní úředník, táta jako kterýkoliv jiný, měli jsme trabanta a normální dětství. Když pak přišla politika, tak byl rozdíl, že já do té doby byl spíš metalista a rebel a musel jsem to trochu otočit, abych nedělal ostudu. Ale už jsem na to taky měl věk. Jinak já o rodičích musím říct, že jsem měl hezké dětství a kdybych byl aspoň z poloviny takový rodič, byl bych rád. Měl jsem v nich oporu a zároveň tlak, abych se učil, abych něco dělal, dodávali mi sebevědomí.

Václav Klaus ml. rozebral ve Studiu Blesk, proč je podle něj inkluze ve školství špatná cesta:

Video  Václav Klaus ml. o inkluzi škol: To je zločin na mentálně hendikepovaných dětech  - Vera Renovica, Blesk TV
Video se připravuje ...

Jak jste se v dětství vyrovnával s tím, že jinak vypadáte od narození?

Je to handicap (Klaus ml. má vrozenou vadu obličeje, pozn. red.). První moment je ve školce, jsou vám tak čtyři a poprvé si to uvědomíte. Děti se vás začnou ptát. Mě na to ale rodiče dobře navedli a připravili, takže jsem každému jen říkal, že jsem se tak narodil. Ale já byl spíš veselé dítě, takový raubíř, než někdo, koho mlátili.

Slyšela jsem od jednoho známého, který s vámi chodil na gymnázium, že jste byl v takové partě raubířů. Velká sedma se to jmenovalo.

Sedma, to byli takoví zoufalci z céčka. My viděli s klukama bolševický televizní pořad, že „na sídlištích vznikají závadové skupiny mládeže“, takže jsme druhý den ráno založili „Závadovou“. Měli jsme to na tričku a chodili po škole v maskách a podobné pubertální blbosti.

Vztah mezi vašimi rodiči se v médiích hodně karikuje. Jaký je?

Budou mít zlatou svatbu za rok, takže spolu vydrželi 50 let.

Největší fóbií Václava Klause ale prý je, že se mu paní Livia, která je velvyslankyní na Slovensku, vrátí domů…

Babička si taky umí svoje doma prosadít, no (smích). Ale to asi nemusím vám dávat tuhle bulvární potravu.

Jste třetí na pražské kandidátce ODS, vadí vám to?

Je to realita. Před pár měsíci bych na té kandidátce ani nebyl. Já neměl nějaké obří ambice.

Není to ale signál pro vás? Abyste byl trochu míň slyšet?

To místo mi přijde adekvátní k poměrům ve straně. Tak mě postavili na pravou zálohu a nemá cenu spekulovat, kdo měl chytat a kdo hrát středního útočníka...

Co preference ODS? Mluví až o 18 procentech...

Já těm průzkumům nevěřím, volby stejně dopadnou jinak. Některé strany umírají, třeba ČSSD, která mění program a hledá si jiné voliče než ty, o něž se opírala sto let.

Připustil jste, že by ODS mohla vládnout s ANO, ale opravil jste se...

Já to ani tak nepřipustil, to byl spíš jen ten titulek. Strany obecně mají hájit program. Není možné dělat z někoho Belzebuba a pak s ním po volbách za pár smradlavých křesel vlézt do koalice. ODS musí být silná, aby dokázala hájit svůj program.

Tedy spolupráci s ANO odmítáte…

Já teďka nechci spekulovat, ODS teď nemá potenciál lézt s kýmkoliv do koalice, to dělají sto let lidovci, kteří umí vydírat silnějšího partnera, jsou ohební na všechny strany. Já budu určitě jeden z těch, který bude trvat na programových zásadách, ať už je to zrušení inkluze ve školství, zrušení EET, kontrolních hlášení. Já vládu, která nebude mít v programovém prohlášení zrušení EET, nepodpořím.

Co si o směřování ODS vedené Petrem Fialou myslí zakladatel strany, váš otec a exprezident Václav Klaus?

To je otázka na mého otce. Určitě ubral z nějakých kritických vyjádření, které z něho novináři dokázali velmi snadno získat. Co se týče mě, tak co jsem začal vyhrávat ty nominace na oblastních sněmech, tak to pak začal sledovat a psát mi esemesky.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že klíčovým tématem a problémem pro ČSSD jsou nízké platy, co je klíčové pro ODS?

Platy neurčuje vláda. Reagan říkal, že nejhorší, co zástupce vlády může říci v hospodářství, je: přišel jsem vám pomoct. Když ekonomika roste, platy rostou a když do toho stát zasahuje, platy klesají. Ve školství jsou kvůli státním zásahům a různým drahým projektům platy učitelů nízké. To, co by mohlo skončit v kapsách dobrých učitelů, se dává na inkluzi.

Tedy co je ta hlavní priorita pro ODS?

Rozhodně boj proti všemožným regulacím. V zahraniční politice je naším tématem, že nechceme euro ani společnou evropskou migrační politiku. A mým tématem je školství. Dobří kantoři mají mít dobré peníze a nemyslím tím to předvolební přisypávání, ale že to má být jedna z priorit systému. A ne nějaké pamlskové vyhlášky a to, že tam řádí ideoví inspektoři.

Četla jsem komentář, kde vás někdo označil za projev nacionalistického bublání ve straně. Co na to říkáte?

Já jsem vlastenec a mně je české bližší než cizí. Jestli to je pro někoho nacionalistické bublání, tak je to jeho problém, ale mě víc zajímá pan učitel Jarda Vomáčka v Pelhřimově než lachtan na Antarktidě a ať si to každý přebere, jak chce.

Šéf ODS Petr Fiala s expertem strany na školství Václavem Klausem ml. Šéf ODS Petr Fiala s expertem strany na školství Václavem Klausem ml. | archiv Blesku

Neupozornil vás třeba předseda Fiala, že byste měl ubrat?

Já mluvím většinou za sebe a ubrat ani snad ne. A hlavně: ten bolševik se snažil lidi naučit, aby stejně intenzivně pracovali pro to obecné jako sami pro sebe. Což se ukázalo jako naprostá utopie, lidé takto nefungují, přineslo to chudobu a lidské oběti. Ty nové ideologie jsou v něčem velice podobné, snaží se ve vás potlačit to přirozené kmenové cítění multikulturními hesly.

Ale pak jsem žasla, když jsem se o vás dozvěděla, že třídíte odpad. Přitom mluvíte často o „zelené a genderové totalitě“.

Já třídím odpad, k přírodě se chovám ohleduplně a jako kantor jsem k tomu vedl své žáky. Totalita je jinde. Genderová totalita je, když některé skupiny útočí na čítanku, protože je v ní báseň, že maminky jsou tam od toho, aby pohladily toho, kdo je malinký. A asi tam podle těchto šílenců má být, že maminky se mají mračit, nebo nevím.

Dotýká se vás to nějak i v soukromém životě?

Až se moje dítě (má 4 děti, nejmladší dceři jsou 3 roky, pozn. red.) - k čemuž to vlastně míří - ve škole bude učit z čítanky, kde nebude chlapeček a holčička, ale budou tam nějaké speciálně upravené pohádky, tak se mě to bude dotýkat velice silně a budu vytahovat slabikář z devadesátých let, abych to mohl doma dítěti číst. Nová totalita nebude mít srpy a kladiva, ale bude taková trošku zelená a panevropská a genderová.

Dvě vaše děti už jsou dospělé. Souzní s vašimi názory?

Dcera hraje vrcholově házenou a moc se o to nezajímá. Starší syn to docela sleduje, ten mě občas i veze na nějakou besedu.

Tedy nacházíte spíše podporu?

Ano, já jsem nevybíral své manželky podle politického přesvědčení, ale má současná žena je z takové živnostenské rodiny, kde vždycky volili ODS bez přemýšlení.

Co když se vám tažení na Sněmovnu nevydaří?

Já se kvůli tomu nijak zvlášť nestresuju. Zhruba před rokem jsem se rozhodl, že se budu více věnovat veřejným věcem, založil jsem si Facebook, začal jsem víc psát, jezdit po besedách. Bylo to skutečně proto, že se spousta učitelů na mě obracela, abych kandidoval a něco dělal, tak jsem se rozhodl, že ano. Jdu tam s trochu naivistickou čistou hlavou. Ale kdybych neuspěl, pro rodinu a klid by to byla větší pohoda.

Kam byste se vrátil? Máte nabídky ze soukromého školství?

Jestli školství bude vypadat tak, kam jej dostala paní Valachová (Kateřina, ministryně školství za ČSSD, pozn. red.), tak už by mě řídit školu nelákalo. Mám nějaké nabídky ze soukromého sektoru, které jsou pořád nějak naživu.

Z čeho žijete teď? Z odstupného, které jste dostal po odchodu ze soukromého gymnázia PORG?

Samozřejmě jsem něco dostal, ale o tom jsem smluvně zavázán mlčet.

Václav Klaus ml. u soudu o hidžáb: Nelze míchat náboženskou svobodu a tuto víru praktikovat jakýmikoli způsoby.

Vše o sněmovních volbách 2017 čtěte zde

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa