Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidovci a STAN se seznámí na „teambuildingu“. Padnou tam zábrany ke koalici?

Autor: Jakub Veinlich - 
17. března 2017
16:52

Zástupci KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí se sejdou v Lipnici nad Sázavou. Poprvé v širším formátu než jen vedení obou formací. Jde totiž mimo jiné i o „seznamovací“ večírek. Na tom, jak se budou všichni bavit, záleží tentokrát víc než dost. Na konci totiž bude buď stvrzení koalice, anebo rozpad možné spolupráce.

Ke společnému setkání zaveleli lidovci. Cílů společného setkání je podle předsedy
KDU-ČSL Pavla Bělobrádka hned několik. Nejen finální dojednání vzájemné spolupráce, ale především narovnání vztahů mezi některými členy. V řadě krajů totiž není nálada mezi lidovci a starosty úplně idylická.

„Ty dohady vznikly při vyjednávání a sestavovaní kandidátek do krajů, kdy jsme se nakonec dohodli jen na jedné společné kandidátce. Je proto důležité si říct, kde byly příčiny, aby nevznikla nějaká pachuť do eventuálního dalšího jednání,“ řekl Blesk.cz těsně před jednáním šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Určité napětí mezi účastníky lipnické schůzky chce zahladit také šéf STAN Petr Gazdík. V sobotu se pak zástupci obou uskupení zavřou odděleně a stranické špičky budou dohodnuté parametry koaliční spolupráce obhajovat ve svých vlastních řadách. „Zítra naše předsednictvo vydá jasné stanovisko, které by měl příští týden schválit náš celorepublikový sněm,“ řekl Blesk.cz Gazdík.

Podoba kandidátek

Složité dohadování čekalo strany také při dělení kandidátek do voleb. Podle informací Blesk.cz si je nakonec strany rozdělily v poměru 8 : 6 – tedy osm lídrů budou mít lidovci, v 6 krajích pak budou z prvního místa kandidovat starostové. Například Petr Gazdík by měl kandidovat v Praze. „Nebudu prozrazovat žádné detaily v tuto chvíli,“ řekl šéf STAN a současný místopředseda Sněmovny. „Budou probíhat ještě vnitřní procesy v každé ze stran. U lidovců to jsou stranické primárky, u nás zasednou krajské organizace a budou nominovat kandidáty,“ popsal Gazdík tvorbu kandidátek.

Sněm STAN: Staronový předseda Petr Gazdík Sněm STAN: Staronový předseda Petr Gazdík | ČTK

Lidovci chtějí mít u starostů jasné záruky, že pošlou do voleb ty nejlepší kandidáty, které mají. Usilovali prý například i o to, aby kandidovala šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Chceme, abychom oba útočili společně na 15 až 20 procent. To má smysl, jen pokud vydáme ze sebe to nejlepší z obou uskupení,“ řekl k volebním ambicím společné koalice Blesk.cz Pavel Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek Pavel Bělobrádek | ČTK

Koalice může ještě padnout

Přání je jedna věc, skutečnost může být ale nakonec úplně jiná. Stále je tu totiž možnost, že se plány společné volební koalice rozplynou. „Zadrhnout se to může zejména u KDU-ČSL. Je to strana se 100letou tradicí a může tam být konzervativní křídlo, které bude proti,“ naráží Petr Gazdík na fakt, že se části lidovců navrhovaná spolupráce příliš nezamlouvá. „Už máme i usnesení z několika krajů, že pro ně ty podmínky přijatelné nejsou,“ připojil k tomu Bělobrádek.

Jedním z regionů, které u lidovců nad předvolební koalicí příliš nejásají, je například Praha anebo Moravskoslezský kraj.

„Jsme strana, která má za sebou 98 let, a vidíme i některé nedostatky a věci, které nejsou ve STANu úplně košer,“ naráží šéf pražské organizace KDU-ČSL Jan Wolf na nedávný únik mailu, ve kterém místopředseda STAN Stanislav Polčák komunikuje s podnikatelem napojeným na Radovana Krejčíře. Podle Wolfa by proto pro lidovce bylo nejčistší, kdyby nabídli zástupcům STAN jen některá místa na kandidátce a nevznikala by kvůli tomu koalice, která musí ve volbách získat alespoň 10 % hlasů.

„To usnesení není zavazující. Je to jen doporučení pražským delegátům pro hlasování na celostátní konferenci,“ uzavřel Wolf s tím, že se lidovci sejdou v sobotu ve 14 hodin v Jihlavě. Starostové pak mají příští týden volební sněm. 

Podívejte se, jak Pavel Bělobrádek hodnotil výsledek lidovců po krajských volbách:

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
panda82 ( 18. března 2017 07:45 )

No to je složení, už teď se mi chceblít, hlavy pomazané, je jich pětapůla a troufají si, no jo kdyby se nespojili tak po nich ani pes neštěkne, je to starostům zapotřebí, aby s něma mával Gazdík, on jen potřebuje koryto, starosty ne,a Bělobrádek ten už je unavený pohledem, kdepak aby mu to myslelo

Pink ( 18. března 2017 05:48 )

Tyto strany musí padnout do propadliště dějin.

moiaza ( 17. března 2017 18:50 )

 Pro slušné lidí dvě naprosto nevolitelné strany.

agfor ( 17. března 2017 18:24 )

To už se zase ty dvě nevolitelné partaje slejzaj ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa