Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemák vyrazí opět do ulic, tentokrát s Babišem. Vyjede i auto budoucnosti

Autor: Jakub Veinlich - 
15. března 2017
05:29

Každý chce zaujmout v předvolební kampani po svém. Už v roce 1996 brázdil Miloš Zeman celou zemi v dnes už legendárním Zemáku. A uspěl. Chytil se i v roce 1998. Další pokusy už ale příliš nevyšly. Na tradici se teď pokusí navázat hnutí ANO Andreje Babiše. Autobus ale nahradí supermoderní kamion. TOP 09 zase sází na auta budoucnosti. 

Každý po vlastní ose! Zatímco prezidentští kandidáti v USA překonávají časová pásma i tisíce kilometrů soukromými letadly, čeští politici hledají spíš způsob, jak zaujmout. Už v roce 1996 proto Miroslav Šlouf vymyslel pro Miloše Zemana autobus, se kterým objel celou republiku. Zemák pak brázdil Česko i v roce 1998 a v modernější verzi ho kdysi nerozlučné duo Zeman – Šlouf oprášilo znovu. Zeman tak propagoval před volbami svou Stranu práv občanů – Zemanovci.

Souboj Zemáků Souboj Zemáků | Blesk.cz

"Nechceme lidi tahat do nějakých hal. Díky autobusu s nimi máme mnohem bližší kontakt a dozvíme se od nich, co je trápí," řekl v roce 2010 redakci Blesk.cz Šlouf, proč vsadil se Zemanem opět na pojízdnou předvolební kancelář.

Dnes je původní Zemák zaparkovaný v JZD Hoštice – filmové vesničce z trilogie Slunce, seno...

Podívejte se na reportáž o legendárním Zemáku: 

Video  Legendární Zemák Miloše Zemana  - Richard Veselý, pes
Video se připravuje ...

Mirek Topolánek zase v roce 2009 objel republiku na kole. V rámci předvolební kampaně Léto s Topolem. Stránka ke kampani už dnes není dostupná – stejně jako není dostupný Topolánek v české politice.

Nejmodernější „Zemák“ už není autobus

S tím, jak postupuje doba, modernizují se i předvolební „přibližovadla“. Hnutí ANO Zemák „vytunilo“ a za voliči vyrazí s moderním kamionem s velkoplošnou obrazovkou.

„My si chceme ten kamion pronajmout a vlastně jezdit po naší zemi za lidmi – je to takový modernější Zemák, bych řekl. Je tam i podium a nějaký audio, video systém, tak můžeme promítat nějaké věci,“ řekl Blesk.cz šéf ANO Andrej Babiš.

Hnutí teď ale musí vyjednat různá povolení a věří, že se s celým kamionem na náměstí v jednotlivých městech vejde. Kamion si ANO pronajme od firmy Agrotec - tedy společnosti, ve které je místopředsedou představenstva firma Agrofert. Obě společnosti Andrej Babiš převedl kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu. Agrotec navíc čelil podezření z machinací při veřejné zakázce na dodání pneumatik České poště.

Podívejte se na moderní předvolební kamion: 

„Momentálně tvoříme celý koncept. Ještě není jasné, kdy, kam a kolikrát truck pojede,“ řekl Blesk.cz na dotaz, kolik bude pronájem kamionu stát, mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

Kalousek v elektromobilu

Ústředním tématem voleb u většiny parlamentních stran bude „vize“. Každá z partají se ale dívá různě daleko. Například TOP 09 do roku 2030. O programu se jezdí radit stejně jako ODS do měst po celé republice. Miroslava Kalouska tak můžete vidět například v elektromobilu.

„Tesla je prototyp automobilu a budoucnosti. Dnes není ještě cenově dostupná, a pro svůj krátký dojezd není ani univerzálně použitelná. To je ale pouze otázka vývoje,“ řekl k využívání netradičního auta šéf TOP 09 Kalousek. „Nebudeme – li zbůhdarma zdroje projídat, budeme je investovat správným směrem, pak v roce 2030 automobil, jako je tento, bude cenově dostupný pro všechny a univerzálně využitelný,“ dodal bývalý ministr financí s tím, že je jen na nás, zda chceme dnešní zdroje projíst nebo investovat do budoucnosti.

Zatímco Babiš teprve plánuje, kam s kamionem za lidmi vyrazí, Kalousek už v autě budoucnosti republiku objíždí.

Top 09 jezdí po republice s auty budoucnosti: 

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
honza54.. ( 15. března 2017 07:05 )

Kalousek by měl jezdit Karosou z Pankráce, ale do práce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa