Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tejc přiznal čestnou prohru. Politolog: A Sobotka si ošetřil „handly“ na baru

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. března 2017
05:29

Chtěl o post druhého muže ČSSD připravit Milana Chovance. Neuspěl. A navrch nezískal ani post řadového místopředsedy, i když jen o tři hlasy. Změna směřování v čele ČSSD se tak nekoná a Jeroným Tejc jen stěží skrýval obrovské zklamání. Poté, co proti němu otevřeně několikrát vystoupil šéf strany Bohuslav Sobotka, nepomohla Tejcovi ani tajná volba. Podle politologa z Univerzity Karlovy Josefa Mlejnka si staronový předseda sjezd skvěle zorganizoval a vyloučil možnost, aby delegáti v průběhu sjezdu změnili názor, například vyjednáváním v hospodě.

Jeroným Tejc přiznává prohru, jedním dechem ale dodává, že čestnou. Stále si s sebou totiž ještě nese nálepku pučisty poté, co se na podzim 2013 snažil společně s některými kolegy svrhnout kvůli volebnímu výsledku Bohuslava Sobotku.

„Určitě to prohra svým způsobem je, ale já bych řekl, že zaprvé čestná a zadruhé jsem splnil to, co jsem si dal za úkol. To znamená dát delegátům a sociální demokracii na výběr,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Poslanec a předseda sněmovního ústavně-právního výboru zdůraznil, že rozhodnutí sjezdu hodlá respektovat. Nepřímo tak naznačil, že do říjnových voleb bude „sekat latinu“. Právě Tejc se stal (po nucené pauze) totiž v posledních měsících jedním z nejhlasitějších kritiků stranického vedení.

A důvod má. Sobotkova partaj totiž klesá v preferencích. Nejen že jí loď s vlajkou Andreje Babiše v některých průzkumech už uplula o příslovečný parník, nově také hrozí, že může ČSSD získat také jen něco kolem 15 procent. A to by bylo pro stranu zvyklou na 30 % hlasů voličů už asi příliš.

„Za úspěch lze považovat vítězství jako takové a věřím, že ten tým, který delegáti sestavili, udělá maximum pro to, aby takového výsledku dosáhl,“ řekl Tejc. A pokud nedosáhne? O tom člen brněnské buňky, kterou sdílí právě se svým předsedou, spekulovat nechtěl. Přední český politolog Josef Mlejnek má ale jasno i za Tejce, pokud ČSSD dostane jen kolem 15 % hlasů, přijde zřejmě zemětřesení.

Jeroným Tejc běží hlasovat ve volbě prvního místopředsedy ČSSD, ve které byl jeho soupeřem Milan Chovanec. Jeroným Tejc běží hlasovat ve volbě prvního místopředsedy ČSSD, ve které byl jeho soupeřem Milan Chovanec. | Blesk / Jakub Poláček

Sobotka dirigentem sjezdu, Tejc počká na volby

Frakce ČSSD, která není spokojena s Bohuslavem Sobotkou a jeho týmem v čele strany, odešla ze sjezdu poražena. Podle Mlejnka ale není všem dnům konec a tato část nejsilnější levicové strany si počká na výsledek voleb. „Samozřejmě že pokud se Bohuslavu Sobotkovi nepodaří uspět ve volbách, nastanou patrně v sociální demokracii velké změny a on toho může využít, že ho dlouhodobě kritizoval a představoval se straně jako možná alternativa,“ komentoval aktuální Tejcovu pozici.

Jeho neúspěch má ale možná kořeny i v organizaci sjezdu. Podle člena katedry politologie Univerzity Karlovy si Sobotka hladký průběh sjezdu výborně naplánoval.

Politolog Josef Mlejnek: Sobotka si sjezd skvěle naplánoval. Nenechal delegáty, aby se dohodli v hospodě. Politolog Josef Mlejnek: Sobotka si sjezd skvěle naplánoval. Nenechal delegáty, aby se dohodli v hospodě. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Sjezd organizuje to stávající vedení, takže si dalo určitě záležet, aby ti delegáti, kteří tam přijedou, byli pokud možno příznivě naladěni. Na sjezdech je normální, že se to ty strany snaží předjednat, ale na druhou stranu bývají nevyzpytatelné. Zvlášť ve straně, kde nějaké pnutí existuje, tak by se dalo předpokládat, že se nějak vyjeví. Myslím si, že i fakt, že ty volby proběhly všechny v pátek, tak to bylo schválně. Aby se nestalo, že půjdou z pátku na sobotu delegáti někam do hospody a domluví se na něčem jiném. Na tom je vidět, že se vedení trošku obávalo nějaké alespoň menší vzpoury,“ poznamenal Mlejnek.

Sobotka přitom musel kvůli pátečnímu začátku sjezdu odjet dříve ze summitu EU, kde za něj zaskakoval slovenský premiér Robert Fico. Sobotka to kvůli upřednostnění vlastního předsednického křesla pak schytal od opozice.

Bohuslav Sobotka a jeho nejbližší, tedy Milan Chovanec a další místopředsedové, vsadili podle experta na jednu kartu. Buď se nám to povede a pojedeme dál, nebo se to nepovede a pak holt nastoupí jiní, míní Mlejnek s tím, že hrany sebevědomých prohlášení se po volbách otupí. Sobotkův jistý konec bude zřejmě znamenat výsledek kolem 15 %, když to bude o tři procenta víc, už to není tak jisté.

Záležet ale bude i na povolební konstelaci. I s případnými 15 % se může ČSSD dostat do vlády. „Straníci můžou preferovat jít s ANO znovu do vlády, i kdyby ho neporazili, protože to znamená posty a funkce. Nebo budou potřebovat Sobotku, lidově řečeno, zaříznout, o tom je ještě předčasné spekulovat,“ řekl politolog.

Podívejte se na souhrn hlavního dění z 39. sjezdu ČSSD:

Video Sjezd ČSSD: „Zdar jak sviňa!“ Babiš jako fíkus a nuda při projevu Sobotky - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Rozhovor s Jeronýmem Tejcem

Jen velmi těsně Vám unikl post místopředsedy. Berete to jako prohru?

Určitě to prohra svým způsobem je, ale já bych řekl, že zaprvé čestná a zadruhé jsem splnil to, co jsem si dal za úkol. To znamená dát delegátům a sociální demokracii na výběr. Měli možnost učinit změnu, nebo ponechat staronové vedení. Oni se rozhodli, rozhodli se v tajné volbě a já to budu respektovat.

Je pro Vás překvapivé, že nikdo ze zástupců řekněme alternativního křídla v sociální demokracii se do nejužšího vedení strany nedostal?

Překvapení to příliš není, očekávalo se to na základě krajských konferencí, na základě dohod krajů. Je to pro mě určité zklamání v tom smyslu, že jsem chtěl pomoci sociální demokracii v tom, abychom zlomili preference směrem nahoru, a chtěl jsem se zapojit do debaty o tom, co budeme nabízet voličům, jakým způsobem budeme komunikovat. Chtěl jsem pomoci daleko víc, než mám možnost jako řadový člen či poslanec. Pomoct sociální demokracii v té předvolební kampani, ale to rozhodnutí, které padlo, je za námi, a já ho určitě budu respektovat.

Delegáti tedy rozhodli, že sociální demokracie pomoci nepotřebuje?

Určitě potřebuje. Myslím, že všichni, jak tady jsme, bez ohledu na to, jaké jsme měli v posledních šesti měsících názory na to, co se děje v sociální demokracii, budeme usilovat o úspěch sociální demokracie a o to, aby sociální demokracie z tohoto sjezdu bez ohledu na individuální prohry a výhry odešla posílena.

Co bude tím úspěchem letos v říjnu?

Sociální demokracie jako nejstarší politická strana, ale také jako strana zvyklá na 30procentní podporu, musí usilovat o vítězství. Byl bych rád, kdybychom se vrátili ke 30% výsledkům, nicméně za úspěch lze považovat vítězství jako takové a věřím, že ten tým, který delegáti sestavili, udělá maximum pro to, aby takového výsledku dosáhl.

Pokud by se tohle nestalo, byl by namístě nějaký mimořádný sjezd, který by tu situaci řešil?

To nechci předjímat, teď se máme zabývat tím, co bude půl roku do voleb, máme se zabývat kampaní, přípravou volebního programu, nemáme se zabývat tím, co bude po volbách.

Dobře, zeptám se jinak. Dokážete si představit, že vedení zůstane třeba po případném druhém místu ve volbách?

Mám velkou představivost, ale jak říkám, nemá smysl – a já to určitě nebudu dělat – zabývat se něčím, co nastane až v říjnu. Navíc tím nechci nepřímo zpochybňovat naši šanci vyhrát.

A Vaše hodnocení sjezdu? Zaujal Vás třeba nějaký projev? Velký aplaus sklidil například ministr zahraničí Zaorálek

Nejlepší projev podle mého názoru tady měl Robert Fico – ukázal, že je lídrem, přirozeným řečníkem a je schopen formulovat myšlenky jasně, srozumitelně a udávat tón debatě. 

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
deep_ass_flsting ( 14. března 2017 08:57 )

Tak mu napiš a neptej se nás na souhlas!

deep_ass_flsting ( 14. března 2017 08:52 )

Ano, jdou ve stopách ODS a TOP-09.

Felix Julec ( 14. března 2017 08:30 )

Sobotka se zboural sám.V jinak úspěšné vládě naskočil na protibabišovskou rétoriku.Tím si vykopal hrob.Buď má poradce idioty,nebo sám nemá předvídavost.

kukuku ( 14. března 2017 08:16 )

Tejc na sjezdu přednesl svůj kandidátský projev na předsedu ČSSD - po podzimních volbách - pak už bude stačit říct "na rozdíl od vás blbců, já jsem to pochopil mnohem dřív".

krupan10 ( 14. března 2017 07:47 )

Socani jsou prolhaní a provaření, nepomůže jim ani svěcená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa