Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do Sněmovny míří poslanec „náhradník“. Zruším dálniční známky, dušuje se

Autor: Jakub Veinlich - 
12. března 2017
18:42

„Ten mladej ekonom od Václava Klause.“ I tak se mluví v zákulisí české politiky o Janu Skopečkovi – středočeském radním, který míří také na pár měsíců do poslanecké lavice. V dresu ODS chce od řečnického pultíku útočit na vládní daňové návrhy a prosadit zrušení dálničních známek pro řidiče osobních aut. Troufalé, za tak krátký čas, který do voleb zbývá? Skopeček si to nemyslí. Do Sněmovny se vydá už v úterý.

„V 9 hodin bych měl být přijatý u předsedy Poslanecké sněmovny, kde bych měl obdržet osvědčení o získání mandátu, a pak ve dvě hodiny bych měl skládat slib,“ promluvil pro Blesk.cz o svém jasném úterním programu služebně nejmladší poslanec Jan Skopeček, který ve sněmovně nahradí Adolfa Beznosku. Ten byl zvolený do Kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu a musel se tedy vzdát mandátu (na stránkách Poslanecké sněmovny je ale stále vedený jako poslanec). Jeho náhradníkem byl ale původně Martin Kupka – další středočeský radní. Svého mandátu se ale vzdal právě ve prospěch Skopečka. Ten bude nejmladším členem poslaneckého klubu. Mandátu se ujme zhruba jen na 7 měsíců. Má ale velké plány.

Pryč s dálničními známkami

„Jen odsedět si to opravdu nechci. S touto ambicí bych tam ani nešel,“ tvrdí Skopeček a hned přidal také plány, se kterými jde do Sněmovny – a kterými možná zaskočí i své kolegy z ODS, protože s nimi ještě nic z těchto věcí ani nekonzultoval. „Přemýšlím velmi vážně o tom, jestli je dobré chtít od lidí, aby si každoročně kupovali dálniční známku za 1500 korun a v létě se přitom kvůli opravám nemohli dostat nikam včas,“ prozradil Skopeček svůj ambiciózní plán na zrušení dálničních známek alespoň na dobu, než budou v ČR dálnice sjízdné bez opravovaných úseků a různých omezení.

„Není normální, aby stát vybíral od občanů peníze za službu, kterou není schopen nabídnout a zabezpečit v odpovídající kvalitě, kterou známe z našich sousedních zemí.“ Za dálnice by neplatili řidiči osobních aut do 3,5 tuny. Na dostavbu a opravu dálnic by měl přitom stát podle Skopečka použít efektivně peníze z přebytku státního rozpočtu. „Je to moje téma, zatím jsem ho s nikým nekonzultoval a budu pro můj pozměňující návrh hledat potřebnou podporu.“ V budoucnu by pak mohli řidiči podle Skopečka platit buď jen podle toho, kolik opravdu ujedou, anebo vůbec nic. „Protože řidiči platí spotřební daň z pohonných hmot, DPH z pohonných hmot a podnikatelé i silniční daň,“ doplnil dosavadní ekonomický expert ODS.

I když ministr dopravy Dan Ťok (ANO) ani netuší, kolik dálniční známka stojí, pro příští rok s nimi stále počítá a ani cenu zvedat nechce.

„Dálniční známky by bylo potřeba zachovat ve stejném stavu, než se nám podaří digitální, no a předpokládám, že by měly být za stejnou cenu, nemyslím si, že by mělo dojít k nějakému růstu,“

Podívejte se na video, jak Dan Ťok opravoval kvůli ceně dálniční známky redaktora Blesk.cz, sám se ale pletl:

Video  Ministr dopravy neví, kolik stojí dálniční známky. Stovka sem, stovka tam...  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Změna pro plátce DPH

Další nesmělý plán má Skopeček pro plátce DPH. Chtěl by totiž určité skupině ulevit. Dnes musejí platit daň z přidané hodnoty všichni podnikatelé s obratem od milionu korun ročně. Skopeček chce ale tuto hranici zvýšit. „Poté, co se zavedlo kontrolní hlášení a EET, tak jestli má platit, že tato opatření mají omezit obcházení plateb DPH, tak si na druhou stranu myslím, že je čas pro to, zvýšit tento limit na alespoň dva miliony korun,“ řekl nastupující poslanec Blesk.cz s tím, že už tato praxe v minulosti v ČR platila a podnikatelům by ušetřila spoustu času, kterou stráví s vyřizování různé administrativy. Třetí odvětví, které by chtěl ambiciózní politik otevřít, je projednávaný zákoník práce. Chce například ulehčit krátkodobé úvazky pro matky na mateřské dovolené.

Politolog: ODS je pro Skopečka příliš upnutá

Šance, že by Skopeček své návrhy skutečně prosadil, jsou podle politologa Lukáše Jelínka téměř nulové. Ze sněmovní lavice si prý bude chtít dělat předvolební kampaň. Skopeček je totiž jedničkou na kandidátce ODS ve středních Čechách. Bude tak kandidovat například proti čerstvému místopředsedovi ČSSD a šéfovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi. A na konci kandidátky bude ve středních Čechách například Andrej Babiš za hnutí ANO. A kandidovat by tu měl také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Jan Skopeček je z mého pohledu takový dost libertariánský politik – odchovanec Václava Klause – centra pro ekonomiku a politiku, tak mě to vlastně až tak úplně nepřekvapuje, protože na pana Skopečka je ODS příliš konzervativní a příliš upnutá,“ řekl o nastupujícím poslanci Blesk.cz politolog Jelínek.

Právě okolo Skopečka a Václava Klause mladšího by mohlo podle politologa vyrůst v rámci ODS názorové křídlo proti Petru Fialovi. Teď ale Skopeček zatím studuje jednací řád Poslanecké sněmovny a chystá se na obhlídku své nové kanceláře. Případné ekonomické rady by mohl hledat také u Václava Klause staršího, za kterým chodí do jeho Institutu.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zadnice ( 20. března 2017 16:57 )

Skopečku z ODS nech těch slibů!!!

bizon_pepa ( 20. března 2017 13:59 )

Tak mne vcelku vyhovuje, ze to rozdelili. Jinak ten navrh ma logiku. Ja bych nechal i odpojit mytne brany v mistech, kde je omezena rychlost a tudiz nejsou splneny parametry dalnice.

panda82 ( 20. března 2017 07:20 )

Nu ještě nezačal a už kecá,budeme rarita pro cizince, ti se budou smát, té naivitě, nojo ale, když je koryto na obzoru, tak plcat, plácat

gabreta ( 12. března 2017 21:27 )

Skopeček chce zrušit dálniční známky? Jak znám straky, tak jen co tam vleze, tak zruší akorát ty za 1500kč a navrhne zvýšit cenu na 2000kč!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa