Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Průzkum: Babiš by se ve volbách ani neopotil, Kalousek zůstává na ocet

Autor: jer - 
13. března 2017
06:10

Sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše. Vyplývá to z průzkumu Phoenix on-line research. Pro hnutí současného vicepremiéra se vyslovilo 23,5 procenta respondentů. Nad hranici pěti procent se dostala také ČSSD, komunisté, ODS a KDU-ČSL.

Kdyby se volby do Poslanecké sněmovny ČR konaly nyní, s nejvyšší pravděpodobností by jim dominovalo hnutí ANO s 23,5 procenty (ve volbách v roce 2013 ANO získalo 18,65 procenta voličů). Naopak propad by se konal v případě ČSSD premiéra Bohuslava Sobotky. Tu v průzkumu preferuje 14,7 procenta voličů (20,45 procenta ve volbách 2013).

Třetí nejlepší výsledek průzkumu zaznamenali komunisté, i když v jejich případě se rovněž jedná o pokles. Přízeň jim vyjádřilo 11,8 procenta respondentů, oproti 14,91 procenta ve volbách 2013.

V březnu 2017 by sněmovní volby s výrazným náskokem vyhrálo hnutí ANO. V březnu 2017 by sněmovní volby s výrazným náskokem vyhrálo hnutí ANO. | Phoenix research

Průzkum ukázal také nejvýraznější změny v preferencích od listopadu 2016. Nejvíce si polepšila strana Realisté Petra Robejška. Oproti listopadu vzrostly preference také KSČM, Starostům, Pirátům, ODS a KDU-ČSL. Naopak za pět měsíců si nejvíce pohoršili Zelení a TOP 09. Pro poslední jmenovanou stranu se v průzkumu vyjádřilo jen 4,6 procenta respondentů, do Poslanecké sněmovny by se s takovým výsledkem nedostala.

S kým by Andrej Babiš sestavil vládu?

Kdyby voliči ve volbách hlasovali v duchu březnového průzkumu, neměl by Andrej Babiš podle sociologa a politologa Jana Kubáčka z Phoenix research sestavení vlády vůbec jednoduché.

„Pokud by uspěla Dvojkoalice lidovců a Starostů a Bohuslav Sobotka dodržel slib, že jako slabší partner do vlády s Babišem nepůjde, pak by Babiš buď musel sestavit středopravicovou vládu ANO, Lidovců-Starostů a ODS a čelil vyhraněné opozici ČSSD, KSČM a popřípadě TOP 09 (která je na hraně zvolení),“ uvedl Kubáček, aby dodal: „Popřípadě by musel Andrej Babiš zariskovat a jít cestou kdysi premiéra Miloše Zemana a sestavit menšinovou vládu hnutí ANO, střídavě shánějící podporu u Lidovců, pravice, střídavě komunistů a popřípadě okamurovců (kteří rovněž mají určitou šanci zasednout ve sněmovně).“

Andrej Babiš o spolupráci s Bohuslavem Sobotkou:

Výsledky jsou ale těsné. Případný neúspěch koalice KDU-ČSL a STAN, či stran TOP 09 a SPD Tomia Okamury by mohl podle Kubáčka vést k propadnutí velkého množství odevzdaných hlasů voličů ve prospěch vítěze voleb, tedy pravděpodobně hnutí ANO. „V tu chvíli by Andrej Babiš mohl vsadit na menšinovou jednobarevnou vládu hnutí ANO a licitovat s občasnou podporou od ČSSD, či KSČM u některých opatření i u jediné přeživší pravice ve sněmovně - ODS,“ míní Kubáček.

Ve sněmovních volbách 2017 podle politologa Kubáčka rozhodne účast voličů a to, zda vznikne Dvojkoalice lidovců a Starostů (s potřebou alespoň 10 procent hlasů) či půjdou cestou jedné strany a splnění povinnosti zvládnout pětiprocentní hranici. „Stejně tak bude zásadní, jak se bude dařit TOP 09, SPD či jiným politickým alternativám. Zatím hrozí riziko velkého množství neproměněných voličských hlasů, které posílí při přepočtu vítěze voleb. Andrej Babiš i Bohuslav Sobotka hrají o hodně,“ uvedl Kubáček.

Projev premiéra Bohuslava Sobotky na sjezdu ČSSD:

Vše o sněmovních volbách 2017 naleznete ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
rockyshowman ( 20. dubna 2017 09:40 )

Dobrý nápad, doufám, že Bohůš do voleb vše nerozdá. ANO + SPD !!!!!

panda82 ( 14. března 2017 17:43 )

To ho ten zbytek členů neumí umravnit, vždyť jim dělá jen ostudu, nebo jsou tam už jen sami trotli a rezignovali,

joudajoudovy ( 14. března 2017 14:56 )

prvoku, uz ti byla konecne vymenena plena? ja jen, aby si se o to lejno neuspinil a nemel ho az za usima.... a co rikas svemu favoritovi kalouskovi, jenz pada rychlosti svetla uz mas pro nej rezervovane klecove luzko v pavilonu 14? to vis? svemu bliznimu musis pomahat a ne jenom plkat.

reypal ( 13. března 2017 10:25 )

TAk tohle je určitě výplod zloděje.

reypal ( 13. března 2017 10:22 )

Kalousek? Co to je?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa