Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ODS šije do ČSSD: Divadelní spory Sobotky s Babišem a daňový Armagedon

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. března 2017
21:21

Sjezd sociálních demokratů v Brně vyvolal několik reakcí Andreje Babiše (ANO), ale i opozice. ODS kritizuje ČSSD za zamýšlený „daňový Armagedon“, její šéf Petr Fiala pak poukazuje na údajné „divadelní spory mezi premiérem a ministrem financí“ a doporučuje „neskákat jim na to“. Kvůli daním se do ČSSD navezl i Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

„Sjezd ČSSD byl další záminkou pro divadelní spory mezi premiérem a ministrem financí. Premiér nejdříve varuje před koalicí ODS se svým vlastním koaličním partnerem - tedy s ANO - a tento jeho koaliční partner zase vykřikuje cosi o pozadí ČSSD. Neskákejme jim na to,“ uvedl v sobotu na sociální síti šéf ODS Petr Fiala.

VIDEO: Premiér Sobotka se na sjezdu opřel do Andreje Babiše:
Video  Sobotka se opřel do Babiše  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Fiala upozorňuje, že ČSSD a ANO jsou přes tři roky koaliční partneři. „Reálně hrozí, že bezmocnost premiéra způsobí jednobarevnou většinu Andreje Babiše. A s podporou komunistů to za jistých okolností může být až většina ústavní,“ dodal Fiala.

Sobotkovi ODS předhodila i nadbíhání komunistům

Navázal tak na svou páteční gratulaci Sobotkovi, v níž uvedl, že ČSSD zůstává hlavním ideovým soupeřem ODS. „A to nejen v případě, že otevře komunistům dveře do vlády,“ narážel Fiala na Sobotkova dřívější slova o tom, že by se spolupráci s komunisty nebránil.

Fiala prý nerozumí slovům Sobotky, „že chce žít ve svobodné zemi, když zároveň připouští vládu s KSČM“. „Divím se také, že mluví o Andreji Babišovi jako o ′sociálně necitlivém miliardáři′, který nemá rád demokracii - to má možná pravdu, ale proč s ním tedy přes tři roky sedí ve vládě?“ podotkl Fiala. A za nesmysl označil spekulace, že ODS a ANO vyjednávají čile koalici. 

Právě premiér Sobotka přitom během sjezdu ANO pro změnu varoval před tím, že Babišovo hnutí míří směrem k ODS a TOP 09. 

Ekonomický expert ODS a daňový Armagedon

Do ČSSD se však ODS pustila ještě z jiného směru. Fialova první místopředsedkyně Alexandra Udženija poukázala na daňové návrhy sociálních demokratů.

„Nízké daně? Ať se sociální demokracie zeptá lidí, jak jim připadají nízké! Je třeba daňový systém zjednodušit a daně snížit,“ apeluje Udženija. Zarazilo jí to, co sociální demokraté uvedli ve svém dlouhodobém programu. A sice, že „naše nízká úroveň daňové kvóty podlamuje státní rozpočet a vynucuje si rozsáhlé škrty ve výdajích“.

ČSSD v poslední době zaujala např. sektorovou daní (kdy chce zdanit banky dle výše jejich aktiv) a progresivní daní, která by měla nakonec zasáhnout lidi s příjmy nad 80 tisíc korun (původně se mluvilo o 50 tisících).

„Aktuální program socialistů je varováním pro každého, kdo by si myslel, že daně už nemohou být složitější a nákladnější než dnes. Socialisté si myslí opak, a proto nám chtějí naordinovat daňový Armagedon v podobě více sazeb daní, nespravedlivého progresivního zdanění lidí i firem, zvýšení majetkových daní. Vše s cílem vytahat z kapes daňových poplatníků další peníze navíc,“ opřel se do ČSSD ekonomický expert občanských demokratů Jan Skopeček. 

„Touha utrácet a přerozdělovat peníze, které vydělal někdo jiný, je tak ze strany ČSSD stále neutuchající,“ doplnil s tím, že je třeba hájit především zájmy pracovitých a aktivních lidí preferujících malý a efektivní stát a nízké daně.

VIDEO: Podívejte se na souhrn ze sjezdu sociálních demokratů
Video  Sjezd ČSSD: „Zdar jak sviňa!“ Babiš jako fíkus a nuda při projevu Sobotky  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jurečka: Budoucnost není ve vyšších daních

Proti daňovému návrhu ČSSD se však postavil i koaliční partner - ten menší, tedy KDU-ČSL. „Budoucnost státního rozpočtu nelze stavět na vyšších daních, ale na efektivní a úsporné státní správě a efektivních investicích!“ tvrdí ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Není třeba daně zvyšovat a přerozdělovat, ale udržet nízkou nezaměstnanost a nechat lidem peníze díky daňovým slevám a bonusům,“ dodávají na svém Twitteru lidovci. 

Již včera se opřeli do ČSSD také kvůli komunistům. „ČSSD se otáčí vlevo zpátky do dob, kdy bývala silnější. Jen aby naši společnou bárku nestočili s komunisty až před rok 89,“ varovala KDU-ČSL.

Návrhy z dlouhodobého programu ČSSD rozpoutaly vášnivou debatu na Twitteru Návrhy z dlouhodobého programu ČSSD rozpoutaly vášnivou debatu na Twitteru | Twitter

Kritiky se naopak tentokrát zdržel Miroslav Kalousek (TOP 09). Omezil se na blahopřání Sobotkovi ke znovuzvolení předsedou ČSSD a popřál hodně sil do volební kampaně. 

„ČSSD je historicky nejstarší demokratická strana na území České republiky a s její činností byl vždy spojen zápas za parlamentní demokracii a lidská práva. Pevně věřím, že tyto priority zůstanou v politice ČSSD na prvním místě,“ podotkl Kalousek.

VIDEO: Projev premiéra Sobotky na sjezdu ČSSD:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 12. března 2017 10:55 )

bla bla bla... prvok ceka na nedelni obed, v podobe cocky, parku, vejce a kysele okurky a po polednim klidu v klecovem luzku spusti dalsi kanonadu se slepymi naboji

joudajoudovy ( 12. března 2017 10:51 )

prvoku, a co dal? tvoje smecka nicku jiz vycerpala tvoji slovni zasobu ve vysi 100slov/rok. chce to neco noveho, neokoukaneho! jiz dlouho nudis a tva sedlina zapachat.

aIIahakbar ( 12. března 2017 10:14 )

Ty nechápeš věcí, debile zdenkku! Pro začátek by stačilo, kdybys pochopil, že se píše pyžamo a ne pižamo, že se píše vidět a ne vydět a že se píše súdruh a ne sůdruh.

joudajoudovy ( 12. března 2017 10:07 )

neni co praskat, tva IP adresa je jiz davno odhalena a tak muzes cekat navstevu a to muze v igelitove plastence

aIIahakbar ( 12. března 2017 10:01 )

Má to diagnostikovaný specialistou, tak to musíme ignorovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa