Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový element v ČSSD: „Vládnout s komunisty? To mi přijde šílený,“ říká Birke

Autor: Václav Lang - 
12. března 2017
19:01

Novým mužem ve vedení ČSSD se stal o víkendu poslanec a starosta Náchoda Jan Birke, nedávno jmenovaný volebním manažerem strany. Na brněnském výstavišti, kde se konal 39. sjezd sociálních demokratů, poskytl Blesk.cz rozhovor. Řeč byla o volbách, povolební spolupráci nebo o progresivní dani.

ČSSD nedávno rozvířila debatu, když přišla s nápadem více zdanit lidi, jejichž hrubý příjem přesahuje 50 tisíc korun. Podle Birkeho bude právě daňová progrese volebním tématem číslo jedna. Rozhodovat se však ještě bude o tom, od jakého příjmu by se lidí nakonec týkala. „Předpokládám, že bychom se mohli zastavit někde na částce sedmdesát osmdesát tisíc,“ uvedl Birke.

Ten se stal v pátek novým místopředsedou strany – pár týdnů po jmenování volebním manažerem. Ve svém plamenném nominačním projevu mimo jiné zavzpomínal na svá hokejová léta, kdy hrál na konci 80. let druhou ligu za Spartak Nové Město nad Metují, a řekl, že je zvyklý jít si za vítězstvím.

Podívejte se na rozhovor s novým místopředsedou ČSSD:

Optimismus ho nepřechází ani těsně před volbami, kdy i někteří jeho kolegové uznávají, že ČSSD už hnutí ANO nedostihne. „V životě jsem zažil mnoho situací, kdy to bylo prohrané nebo předem prohrané a podobně. Jsem člověk, který se nevzdá, absolutně jde za svým cílem. Velmi silně a velmi vehementně. A přiznám se, že bych byl špatným volebním manažerem, kdybych říkal, že prohrajeme,“ řekl.

Co se týče možné povolební spolupráce, nedovede si prý představit vládu s KSČM. „Musíme mít koaličního partnera, který bude schopný se s námi na těch volebních prvcích spojit,“ řekl s tím, takového případného partnera vidí v lidovcích nebo hnutí Starostové a nezávislí.

Podívejte se na shrnutí toho nejzajímavějšího ze závěrečného dne 39. sjezdu ČSSD:

Premiér Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy ČSSD:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 13. března 2017 13:01 )

https://www.youtube.com/watch?v=3_xxxYC1xY0

joudajoudovy ( 13. března 2017 12:55 )

bohuuus je stejny pokrytec jako flaternici. za cenu moci a tepleho koryta se spoji i s dablem a lid poslou na pastvu shnile a zamorene travy, z ktere budou chtit odvadet desatky. bohuuus to ma dobre promyslene.... nyni ho zivime, az pujde od valu, statni kasa bude prazdna a zeme vice zadluzena, a jeho familie si bude uzivat z nasporenych poslaneckych nahrad, z prodeje okd a dalsich peneznich daru. koumak socan!! fuj hnuj a rychle vykydat nez bude pozde.

salto ( 13. března 2017 09:08 )

Ve Francii kdysi vzali do vlády komunisty a to byl jejich konec. Pokud budou mít komouši v ČR jenom špetku rozumu, tak do vlády nevlezou s nikým, protože by to byl pravděpodobně jejich konec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa