Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Těží ze závisti. Doktoři odejdou.“ Sobotka sklízí kritiku za progresivní daň

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. února 2017
15:00

Premiér Bohuslav Sobotka představil návrh své ČSSD na zavedení progresivní daně. Tradiční levicový záměr podporují komunisté, Sobotka mluví o daňové revoluci, která má snížit daně pro čtyři miliony lidí s běžnými příjmy. Proti se postavili vládní partneři, hodně hlasitá je ODS, podle které jde o trestání aktivních a úspěšných lidí. Prezident České lékařské komory Milan Kubek varuje, že budou hrozit odchody lékařů z Česka. A ekonom Lukáš Kovanda rozebírá pro Blesk.cz další možné dopady.

Vlnu kritiky vyvolal návrh ČSSD na zavedení progresivní daně , tedy různé výše zdanění u lidí podle výše jejich příjmů. Týkat by se měla nejen fyzických osob, ale i firem. Podle sociálních demokratů jde o opatření, které je založeno na solidaritě mezi bohatšími a chudšími. Podle kritiků mají být postiženi především aktivní, úspěšní a vzdělaní lidé.  

Sobotka: Lidé s průměrnými platy mají platit nižší daně

Sociální demokracie se do oblasti daní pustila v předvolebním čase urputně. Už dříve představila například vyšší zdanění bank podle výše jejich aktiv. Tehdy se setkala s kritikou, že opatření může dopadnout na ceny bankovních produktů a potažmo na klienty bank.

Progresivní daň vyvolala ale ještě větší bouři. Premiér Sobotka byl v letech 2002 až 2006 ministrem financí a brání se, že by byl rád, aby se ve volbách diskutovalo právě o zdanění. Protože daňový systém v Česku je podle něj zdeformovaný. Uvedl to v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

Daňový systém se podle Sobotky zdeformoval pod tlakem velkých firem, které říkaly, že pro setrvání v Česku potřebují nižší daně. A také pod tlakem nejbohatších, kteří prosadili rovnou daň.

„Já bych byl rád, abychom se vrátili k systému, který sníží daně pro lidi s průměrným příjmem. Pro zaměstnance s průměrným příjmem, pro živnostníky s průměrným příjmem, prostě dosáhnout toho, že se sníží zdanění těchto lidí a že se vrátíme k větší daňové solidaritě. To znamená: Lidi s průměrným platem zaplatí nižší daně, lidé s vysokými příjmy a velké firmy zaplatí vyšší daň,“ říká Sobotka.

Návrh progresivní daně počítá s tím, že by se zavedly čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. A zatímco hrubý příjem do 30 tisíc korun měsíčně by byl daněný 12 procenty, u výdělků nad 50 tisíc by byla daň už 32 procent.

ČSSD rozjela i kalkulačku daní fyzických osob na stránkách Spravedlive-dane.cz. A na voliče cílí mj. sloganem: „Každý člověk s příjmem až do 48 955 Kč hrubého měsíčně si s našimi spravedlivými daněmi vydělá více.“

VIDEO: Sobotka ve studiu Blesku mluvil o konci ministra Mládka, koalici s komunisty či daních

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ekonom: Brnkání na strunu nízkým pudům závisti

Podle ekonoma Lukáše Kovandy z Cyrrusu je Sobotkův plán „střelba mimo terč“, která neřeší problémy, jež český daňový systém skutečně trápí. „Je to trestání úspěšných lidí, kteří dosahují vysokých příjmů. Vychází to z určitého brnkání na strunu nízkým pudům závisti, že když někdo má plat přes 50 tisíc, tak to musí být zloděj nebo něco takového. To je absolutně scestné,“ řekl Blesk.cz Kovanda.

„Na první pohled se zdá, že to pomáhá malým a škodí to velkým, ale tím, že poškodíte velké a děláte to neobratně, tak mnohem více poškozujete malé, což bude přesně tento případ daňové revoluce,“ doplnil Kovanda, který varoval, že by opatření mohlo vést k útlumu ekonomické aktivity.

Poškodit by prý také mohlo řadu lékařů, ale i pracovníky v dalších odvětvích. „Mohou to být i pracovníci v řadě firem, které se podílí na rozvoji české ekonomiky velice pozitivně. Týká se to i sektoru finančních služeb či IT, celé řady manažerských pozic napříč českou ekonomikou, v českém průmyslu, potravinářství, chemickém průmyslu. Tam všude budou lidé, kteří budou tímto zasaženi. Jestliže vy snížíte těmto lidem mzdu, tak nebudou tak motivováni nebo mohou pracovat v rámci různých firem i v různých obdobách švarcsystému, budou unikat své daňové povinnosti,“ zmínil Kovanda.

Podle ekonoma totiž zmíněné opatření motivuje k vyšší míře obcházení daní a jejich neplacení v plné výši. Hrozí proto, že klesne celkový výběr daně z příjmu a dalších daní, což však zasáhne i nízkopříjmové vrstvy, dodal Kovanda. A podle odborníků je rizik víc. 

Kubek zmínil útěk lékařů do Německa

Prezident České lékařské komory Milan Kubek míní, že progresivní daň by mohla vést k častějším odchodům lékařů do zahraničí.

„Lékaři v nemocnicích jsou nuceni odpracovat velké množství přesčasových hodin, v průměru nemocniční lékař pracuje 250 hodin měsíčně. Díky tomu je průměrný příjem takového lékaře okolo 60 tisíc korun. Je zvláštní, že vláda na jednu stranu s velkou pompou zvyšuje o 10 procent tarifní platy zdravotníků a na druhé straně by jim ty peníze chtěla druhou rukou sebrat,“ řekl Blesk.cz Kubek.

„Problém se samozřejmě netýká pouze lékařů, týká se velkého množství vysokoškolsky vzdělaných lidí, kteří hodně intenzivně pracují a díky tomu nadprůměrně vydělávají,“ pokračuje Kubek. Návrh ČSSD je dle něj spolehlivou cestou, jak odpudit vzdělané lidi od toho, aby sociální demokracii volili.

Lékaři by podle Kubka mohli utíkat třeba do Německa. Jeden z argumentů na prosazení takové progresivní daně přitom je i to, že progresivní zdanění funguje v různé míře ve 21 zemích EU.

„Míra progresivity je dostačující, je srovnatelná s Německem, které má dokonce nižší míru progresivity. Bohatí tam nejsou zatíženi daňovými povinnosti natolik v porovnání s chudými jako u nás. Ještě markantnější je nízká míra progresivity v sousedních zemích, jako je Polsko, nebo v blízkém Maďarsku,“ podotkl ekonom Kovanda. 

Premiér se nevzdává: Nenecháme se ukřičet

Rušno kolem progresivního zdanění komentoval ve středu ráno i premiér Sobotka. „Vážení, řeknu vám, proč je takový pokřik kolem návrhu ČSSD na snížení daní pro čtyři miliony lidí s běžnými příjmy. Naším návrhem na daňovou progresi totiž bouráme systém, který si tady v Česku vylobbovali miliardáři, banky a velké firmy,“ tvrdí Sobotka.

Progresí chce prý ulevit středním vrstvám. „Všichni ti analytici a ekonomové, co teď tolik píšou proti progresivní dani, žijí z korporátních klientů. Platí je banky a velké firmy, co chceme více zdanit. Tak aby nepsali proti progresi,“ rýpl si premiér na Facebooku do kritiků.

Ekonom Kovanda takovou kritiku odmítá. „Vedle své činnosti ve středně velké firmě působím i na akademické půdě. A zaznamenávám, že ten názor je podobný. Stejně jako byl podobný názor na bankovní sektorovou daň. Není to jen názor korporátní sféry, je to z podstatné části i akademické sféry, že jde proti ekonomickým zákonitostem,“ řekl pro Blesk.cz.

Sobotka se však nevzdává. „Můžu Vám slíbit, že se nenecháme ukřičet, daňový systém je třeba zásadně změnit, ti nejbohatší a velcí musí nést spravedlivější díl daňového břemene,“ dodal na sociální síti.

ODS: Plod možné spolupráce ČSSD s komunisty

Kovanda Sobotkův optimismus nesdílí. „Myslím, že premiér Sobotka si hodně nadrobil a nakonec bude muset z tohoto svého kroku ustoupit, protože ta vlna kritiky je opravdu masivní, sám jsem ji nečekal takto rozsáhlou,“ uvedl ekonom.

Podpory by se však návrh progresivní daně mohl těšit ze strany KSČM, se kterou Sobotka povolební spolupráci nevyloučil. „Lidé by si zasloužili spravedlivější rozdělení daňového břemene,“ poukázal v ČT místopředseda komunistů Jiří Dolejš. 

Proti návrhu se naopak ostře vymezují politici z ODS. Označují to právě za údajné trestání aktivních a úspěšných lidí. „Trestat úspěch a aktivitu lidí se nemá, je to nespravedlivý, zastaralý, neúspěšný koncept a podle mého názoru to je první praktický krok poté, co Bohuslav Sobotka oznámil možnou spolupráci ČSSD s komunisty,“ varuje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

A přisadil si i šéf lékařské komory Kubek. „Nevím, kam s tím ČSSD chce dojít, ale pokud sází na závist, tak by si asi měla uvědomit, že lidé, pro které je hlavní motivací závist, volí komunisty, takže proč by volili ČSSD. Myslím si, že toto místo je obsazeno,“ řekl Blesk.cz Kubek.

Do konkurence si rýplo i vládní hnutí ANO. „U komunistů mě to nepřekvapuje, protože u nich vždy bylo heslo, že úspěch v Čechách se trestá, ale u sociální demokracie mě to překvapuje, je to prostě panika před volbami,“ řekl v Událostech, komentářích poslanec Ivan Pilný (ANO). Slova o předvolební panice však odmítl Václav Votava (ČSSD), předseda rozpočtového výboru Sněmovny. A poukázal stejně jako Sobotka na to, že jde především o solidaritu bohatých s chudými.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 22. února 2017 18:59 )

bohuuusu, mas vyborne americke poradce! sice te stahuji ke dnu a po volbach po tobe nezbyde ani kniha foglarovka. chceme jeste vice prostoru pro mirka dusina, aby jeho volici vcas zaregistrovali zahadnou frasku s hlavolamem a odhalili tajemstvi velkeho vonta s okd.

boxer ( 22. února 2017 16:50 )

Bohušu nechci Ti radit,ale ta větev kterou si podřezáváš už moc neunese !!!Ale na druhou stranu dobře Vám (ČSSD) tak! Jste nevolitelní a čím dál více lidí to říká. U voleb to bude pěkný propadák.

klotilda ( 22. února 2017 15:51 )

Doktoři možná odejdou ale metaři už jsou dávno pryč.

bre-burda ( 22. února 2017 15:45 )

Snad si ten trouba nemyslí že mu tu někdo zůstane plnit měšec? Bohatí a schopní si půjdou vydělávat do ciziny, tam po nich chňapnou všemi deseti. A Sobotka si tu bude vybírat daně od těch, co se dokáží uživit jen horko těžko a zbytek si rovnou půjde pro sociální dávky. Kde ovšem na ty vezme, toť otázka.

1pravda1 ( 22. února 2017 15:41 )

Naprosto souhlasím s menšími daněmi pro menší firmy, protože opravdu není možné, aby malé firmy platili 19% stejně jako ty obrovské. Ale progresívní zdanění je opravdu mimo mísu, protože ČSSD tři roky mele o malých platech lékařů, učitelů, neustále zvyšuje platy úředníkům, státním zaměstnancům a nakonec jim ty peníze vezme. Progresívní zdanění ano - ale jen jedna jeho část - snižte daně nízko a středně příjmovým a ostatním je nechte, tak jak je mají, protože 32% daně z příjmu je opravdu demotivující!!!! Nebo dejte 7% solidární přirážku už od 90 tisíc místo 110 tisíc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa