Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Možná budu říkat nepříjemné věci,“ vzkazuje Hašek před sjezdem ČSSD

Autor: Jakub Veinlich - 
16. února 2017
06:15

Po 15 letech opustil funkce ve vysoké politice. A teď se vrátil k advokacii. Bývalý nejpopulárnější hejtman sociální demokracie ale politiku neopustil úplně. Poté, co potřetí neobhájil křeslo hejtmana, je zastupitelem Jihomoravského kraje. Svou stranu ale před březnovým volebním sjezdem příliš nešetří. Na pozici předsedy podpoří Bohuslava Sobotku, žádné manželství z lásky to prý ale není. 

„Já myslím, že sociální demokracie se v tom supertěžkém, supervolebním roce tak trochu hledá,“ hodnotí svou domovskou stranu Michal Hašek v druhé části rozhovoru pro Blesk.cz.

I když předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka prý zabránil některým vládním rozepřím, a to svým „stoickým, až ledovým klidem,“ měl by podle Haška teď stranu především na sjezdu sjednotit.

„Já myslím, že prostě za historií, za prezidentskou volbou v roce 2003, za Lánskou schůzkou, by měl pan předseda udělat tlustou čáru a teď ten potenciál strany využít celý – prostě všechno, co má ruce a nohy, tak by podle mého názoru mělo nastoupit, aby sociální demokracie v těch podzimních volbách uspěla,“ říká Hašek s tím, že už by se socialisté neměli dělit na Sobotkovce, Haškovce, Zemanovce a další skupiny okolo konkrétních představitelů.

Sjezd čeká sociální demokraty v březnu. Jediným kandidátem na předsedu je Bohuslav Sobotka. Hlas dostane i od Michala Haška, nad kterým současný předseda zvítězil před 6 lety až ve druhém kole a jen o pár hlasů.

„Podpořím (Bohuslava Sobotku). Možná je to pro některé překvapení. Samozřejmě to není sňatek z lásky. Jsem pragmatik. Pokud by Sobotka neobhájil pozici předsedy ČSSD, znamenalo by to také jeho konec v pozici premiéra,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Hašek s tím, že by to mohlo k moci dostat opět nějakou úřednickou vládu.

Sobotka by měl prý ale v případě zvolení přijmout veškerou zodpovědnost za výsledek voleb. Hašek očekává, že by sociální demokraté měli bojovat za výsledek okolo 20 až 25 % hlasů. 

Podívejte se na rozhovor s Michalem Haškem:

 

Jen „antibabiš“ nezabere

„To vedení, které teď vzejde se sjezdu v Brně, má jasný jediný hlavní úkol. Aby sociální demokracie byla co nejúspěšnější v podzimních parlamentních volbách. Pakliže se to povede, pak platí, že úspěch má mnoho rodičů, to jistě znáte…neúspěch však bývá sirotou a v tom případě ten neúspěch půjde určitě za novým vedením sociální demokracie a ono si pak bude muset z hlediska zpětné vazby v členské základně muset ověřit, jestli ten mandát bude vyžadovat novou volbu a bude moc pokračovat dál,“ tvrdí Hašek s tím, že by sociální demokraté neměli mít kampaň postavenou jen na principu „antibabiš“, ale přijít s vlastními nosnými tématy, které strana nedokázala kvůli stávající koalici prosadit.

„Ambicí sociální demokracie teď nemůže být podle hesla Pierra de Coubertina – se pouze zúčastnit (celé heslo zní: „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se,“ pozn. redakce). Sociální demokracie musí jít do voleb naplno, s tím, že bude chtít vyhrát. Bude to strašně těžké, ale nemyslím si, že by to bylo úplně nemožné a že by to byl dnes už jen papírový výsledek,“ řekl k blížící se předvolební kampani Hašek, který nehodlá ve volbách do Sněmovny kandidovat, na druhou stranu ale prý ani neuvažuje o tom, že by ze strany odešel.

 „Možná teď budu říkat nějaké nepříjemné věci, které se některým nebudou líbit,“ říká Michal Hašek také v rozhovoru pro Blesk.cz s tím, že chce být i nadále v rámci ČSSD slyšet.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
1917 ( 16. února 2017 10:22 )

Staré přísloví a dobré, říká: kdo lže ten i krade a na Haška to sedí jako zadek na kakáček? 20 metrů na západ od našich hranic by takovíto zmetek zalezl do myší díry a svět by už o něm neslyšel, jen u nás bude sbírat od našich pivních blbečků preferenční body. Zlatí komanči, za nich by si za své jednání ani nevrznul!!!!!!

moiaza ( 16. února 2017 10:21 )

Největší gauner v politice hned po Klausovi by měl raději mlčet.

1pravda1 ( 16. února 2017 10:02 )

Křivák a lhář Hašek mele o tom, že Sobotka by měl teď stranu především na sjezdu sjednotit. A KDO TU STRANU ROZVRTAL JEŠTĚ O VOLEBNÍ NOCI!!! S ÚŽASEM JSEM HLEDĚLI, JAK JSI HAŠKU CHTĚL ODSTRANIT PŘEDSEDU VÍTĚZNÉ STRANY A NASTOUPIT NA JEHO MÍSTO, jen tak, protože jsi toužil po moci. Ty jsi byl v té době zhouba ČSSD a jsi dodnes a to, že jsi krysa už ti nikdo nikdy neodpáře. Sobotka s Chovancem se zničí sami svou neustále tryskající samolibostí a arogancí.

Pollo ( 16. února 2017 10:02 )

 Musel začít pracovat. Chudák. To už je motiv ke mstě. A jestli mu, usvědčenému lháři, někdo uvěří

hadaja ( 16. února 2017 09:48 )

 Já jsem snad věřila tomu, že ten ksicht neuvidím, ale jo, boże,běžte s ním už do ha...u, ať někam zaleze a neotravuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa