Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravice na cestách: Kalousek a Fiala vábí voliče v regionech. Obcházejí zákon?

Autor: Jakub Veinlich - 
14. února 2017
19:13

Pokud uvidíte v příštích dnech v ulicích vašeho města Miroslava Kalouska (TOP 09) nebo Petra Fialu (ODS), tak věřte, že se vám to nezdá. Politici se totiž snaží vábit voliče před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny.

Volby budou až na podzim – už teď se ale politici snaží. Jako první se mobilizují strany na pravici. STAN a lidovci dohadují společnou koalici, TOP jede představovat do regionů svou Vizi 2030 a Petr Fiala chce zas s lidmi sestavit program. Je vám divné, že vše začíná tak brzy?

Politici totiž vyzráli na zákon – v kampani totiž mohou podle normy utratit maximálně 90 milionů korun. Jenže tyto výjezdy se zatím do kampaně nezapočítávají.

„Pro nás jako úřad to v současnosti nemůže být posuzováno jako součást předvolební kampaně ve smyslu zákona. Protože zákon jasně stanoví, že období volební kampaně začíná dnem vyhlášení voleb a končí dnem vyhlášení celkových výsledků,“ řekl Blesk.cz Vojtěch Weis, předseda nového Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Palec na spoušti startovní kampaně má tedy prezident Miloš Zeman. On totiž vyhlašuje termín voleb. A to nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Ty poslední byly 25. a 26. října 2013.

„V současnosti se tedy jedná o jakési cesty předsedů stran, které nespadají do předvolební kampaně,“ doplnil Weis.

Podle této logiky by se do kampaně tedy nezapočítávaly ani plakáty nebo propagační materiály, které si strany a hnutí pořídí ještě před oficiálním vyhlášením kampaně, ale použijí je v předvolebním čase. Strany by se tím podle Weise mohly ale zdiskreditovat před voliči.

„Pokud by nastala tato situace, tak já to vidím jako obcházení zákona,“ varoval Weis strany před podobným jednáním.

Kalousek Fialovi v patách

Jako první z opozičních poslanců vyrazí s kůží na trh šéf ODS Petr Fiala. 14. 2. do Kopřivnice, o dva dny později pak do Trutnova. Svou spanilou jízdu „Tvoříme program“ má po českých regionech naplánovanou až do 6. dubna. S lidmi se chce potkat v hotelech, kavárnách anebo kulturních domech – u některých měst ale ještě místa setkání chybí. Od lidí chce Fiala načerpat inspiraci k tvoření programu, který strana představí 22. dubna v Praze.

„Bude to silný program pro silnou Českou republiku,“ řekl Fiala ke svým plánům. Lidé mohou své návrhy posílat také na speciální webové stránky.

„Je to spíš takové marketingové sdělení: Pojďte nám napsat program, jedeme si ho vytvořit společně s vámi. To prostě lidé mají rádi. Ale fakticky si myslím, že je to prostě testování úspěšnosti těch myšlenek, těch nápadů, těch řešení a hledání srozumitelných replik, symbolů a hesel,“ zhodnotil nápad ODS politolog Jan Kubáček a dodal, že je ale potřeba, aby politici skutečně do regionů vyrazili.

„V terénu se budou postupně objevovat všichni politici, takže v momentě, kdy by se tam některý neobjevil, tak by to bylo minus pro něj,“ dodal Kubáček.

Kalouskova VIZE

Město perníku a dostihů – tedy Pardubice – bude první zastávkou předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a jeho týmu. Lidem jedou představit svou VIZI 2030. I TOPka se chce zatavit během následujících týdnů ve všech krajích. Diskutovat o budoucnosti bude v autech budoucnosti, tedy elektromobilech. 

„My máme princip, že jsme předložili střednědobou vizi, což je krok, který pokládáme za logický, protože lidé si svůj život plánují většinou déle než na 4 roky, a pokud chceme nějakého stavu dosáhnout za 15 let, tak musíme začít hned,“ řekl ke své roadshow, na které bude prezentovat především ekonomická témata, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Na cestách se k němu postupně připojí také například se zahraničními vizemi 1. místopředseda Marek Ženíšek, sociální věci představí pak poslankyně Markéta Adamová nebo Jitka Chalánková a například školství senátor Jiří Růžička.

„Z té diskuse o té vizi bude vycizelován kvalifikovaný program na léta 2017 až 2021 jako naplnění první třetiny té vize,“ doplnil Kalousek s tím, že se s lidmi bude bavit a diskutovat na veřejných shromážděních a žádat je, aby posílali své maily s připomínkami.

„TOP 09 je zatížena fenoménem Miroslava Kalouska. Ač přitahuje, protože kontroverze láká, ale navíc se jí nedaří přinášet novou generaci politiků,“ řekl k situace TOP 09 zhruba osm měsíců před volbami politolog Kubáček.

Svou roadshow VIZE 2030 zakončí TOP 09 24. dubna na Vysočině. V regionech už se dnes objevují také šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka, stejně jako například vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
joudajoudovy ( 15. února 2017 09:27 )

a co tvoje zvraceni? number one zdenekk se svou mnozinou dalsich nicku... recnicka otazka: zda jde o primitiva ci provokatera?

verasum ( 15. února 2017 09:16 )

Ježíši,kdy už konečně tento zloděj odtáhne z politiky?? Vždy když se podívám na účtenku ze supermarketu a zjistím DPH v nákupu, vaří se mi krev v žilách.

hejhej ( 15. února 2017 08:42 )

Díky těmto dvěma stranám a poslancem - kriminálníkem z ODS byly schváleny církevní restituce a daňoví poplatníci okradení o miliardy. Kalousek za svého působení okrádal ty nejchudší, sám si pořizoval milionové nemovitosti, jeho poslanci i z ODS byli proti zvýšení důchodů , ale všichni svorně zvedali ruce na jejich zvýšení o ticíce. Zloděje, lháře nevolím!!!!!

salto ( 15. února 2017 08:35 )

Je to sice pohádka, ale bylo by to krásné

salto ( 15. února 2017 08:32 )

Teď se něco projednávalo, že duševně zaostalí budou zbaveni volebního práva, tak kam se chceš s.át?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa