Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Fraška kolem operátorů.“ Kalousek se čílil za ceny mobilních tarifů v Česku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. února 2017
14:20

Za nižší ceny mobilních dat a tarifů u českých operátorů se nově vydal bít i Miroslav Kalousek. Šéf TOP 09 následuje premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Kalousek v úterý ve Sněmovně bouřil, že „postoj české vlády k mobilním operátorům se zvrhl ve frašku“. Upozorňoval, že českému trhu by prospěl čtvrtý operátor i lepší ochrana spotřebitele. Řeč přišla i na ceny za roaming, který se bude v EU rušit.

S blížícími se volbami se z toho stalo chytlavé téma. Češi, kteří nedosáhnou na zvýhodněné firemní balíčky, platí operátorům za své tarify příliš, hřímají politici. Premiér Sobotka si dokonce domluvil se třemi velkými operátory schůzky kvůli jejich cenové politice.

Andrej Babiš pro změnu napadá své koaliční partnery z ČSSD, že tenhle problém měli řešit už dávno. Svorně však upozorňují na fakt, že jsou na tom české domácnosti v porovnání s dalšími ze zemí EU poměrně bídně. Ani Kalouskova TOP 09 nezůstává stranou apelů na to, aby se situace změnila.

Kalousek chce čtvrtého operátora v Česku

„TOP 09 usiluje o větší konkurenci na trhu mobilních služeb, která vždy vede k významnému snížení cen,“ uvedl v úterý ve Sněmovně Kalousek po jednání předsednictva strany. Podporuje přitom i vstup čtvrtého velkého operátora na český trh.

„Lidé s vysokými příjmy vysoké ceny operátorů snesou. Pro lidi se středními příjmy už jsou zátěží, na které bohatnou tři současní operátoři,“ uvedl Kalousek, jehož TOP 09 se zaměřuje v předvolebním boji právě na střední třídu a podporu, kterou jí slibuje i v rámci svého projektu Vize 2030.

Kalousek zmínil i větší ochranu spotřebitele. „Zejména rychlý přechod mezi operátory bez sankcí,“ podotkl. K lepší ochraně zákazníků by měla přispět chystaná novela zákona o elektronických komunikacích, která má podle ministra průmyslu a obchodu (MPO) pod vedením ministra Jana Mládka (ČSSD) zajistit, aby měl operátor povinnost při přestupu zákazníka ke konkurenci vyřídit vše do 10 dnů. 

Peněženek řady voličů se přitom týká i další věc. Byl to právě europoslanec za TOP 09 a STAN Luděk Niedermayer, který upozornil na to, že dle jeho informací se čeští vyjednavači v Bruselu zasazovali o to, aby byly ustanovené vyšší velkoobchodní ceny mobilních dat i volání.

K 15. červnu mají totiž být na půdě EU zrušeny poplatky za roaming. Volat, psát SMS a surfovat po internetu se tak bude za ceny domácích operátorů bez rozdílu toho, v jaké zemi se uživatel zrovna bude nacházet.

Roaming není elitářská záležitost, ohradil se Kalousek

V případě volání a mobilních dat v zahraničí jsou však stanoveny stropy, kolik si za data a další služby mohou operátoři účtovat. Vyjednavači MPO chtěli podle Niedermayera stropy vyšší. Mládek se brání, že MPO nešlo na ruku operátorům, ale chtělo ochránit údajně celých 95 procent lidí, kteří v zahraničí mobily nepoužívají.

„TOP 09 nesouhlasí s ministrem Mládkem, který tvrdí, že roaming je elitářská služba pro pět procent občanů. Dovolím si jen připomenout, že podle ČSÚ v minulém roce vycestovalo pět milionů občanů, což zcela určitě není pět procent, a že každodenně za studiemi i za prací vyjíždí z ČR desetitisíce občanů, což z hlediska příjmů určitě nejsou elity,“ podotkl k tomu Kalousek.

„Postoj české vlády k mobilním operátorům se zvrhl ve frašku. Vláda prosazuje  vyšší ceny za roaming, ačkoliv EU chce snížit jeho cenu,“ hřímal dál ve Sněmovně šéf TOP 09.

Kalousek poukázal na to, že podle Evropské komise se v EU platí za jeden 1 GB mobilních dat průměrně 2,77 eura (75 korun, pozn. red.). Šéf TOP 09 se čílil, že zástupci české vlády prosazovali maximální ceny až 10 eur za 1 GB (270 korun, pozn. red).

„Pokud vládu k podpoře vyšších cen za roaming při jednání v Bruselu přivedla výhrůžka operátorů, že v případě zlevnění budou domácí zákazníci platit víc, pak se ptám, proč máme vyšší ceny než v Rakousku. Sítě nejsou evropský problém, je to věc národní regulace. EU se pouze rozhodla postupně zcela zrušit roaming,“ vzkázal Niedermayer z Bruselu.

Na tiskovce po boku Kalouska osobně přítomný nebyl, ačkoli je to právě on, kdo se dostal do ostré přestřelky s Mládkovým ministerstvem. Coby europoslanec pouze předtočil svůj vzkaz, kvůli kterému v novinářském atriu instalovali velkoplošnou obrazovku, kterou po Kalouskově tiskovce opět složili do krabice.

VIDEO: Premiér Sobotka o drahých datech a tarifech pro české domácnosti

Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Hunt ( 14. února 2017 21:26 )

tramping:Hlavně buď zavřený v zamřížované kóji,ať nemůžeš zase ochmatávat před školkou chlapečky!

Hunt ( 14. února 2017 21:23 )

Ať chcípne Leninovo semeno "tramping" a jemu podobná chátra!

vagen ( 14. února 2017 19:29 )

Situace už je naprosto neunosná a nikdo to dlouhá léta neřeší.

vagen ( 14. února 2017 19:27 )

Vyjímečně s Kalouskem souhlasím.

komin ( 14. února 2017 19:16 )

mobilni operatori v CR brutalne okradaji zakazniky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa