Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalousek ohlásil konec v čele TOP 09. Podmínil ho výsledkem pod 10 procent

Autor: pet - 
13. února 2017
08:55

Preference strany TOP 09 v posledních měsících klesají. A osm měsíců do voleb je jen krátká doba na to, vzchopit se a pokusit se získat alespoň pět procent hlasů voličů pro vstup do parlamentu. Zakladatel a předseda strany Miroslav Kalousek však situaci vidí nadějně. Předpokládá, že strana dosáhne alespoň deseti procent. Pokud by se tak nestalo, nebude už sám kandidovat na předsedu „topky“. Uvedl to v rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny.

V rozhovoru Kalousek prohlásil: „Náš cíl je ve volbách dostat přes deset procent hlasů. Nebudu vykřikovat, že tyto volby vyhrajeme, to nás čeká až v nějakém jiném období. Ale o dvouciferném výsledku nepochybuji.“

Strana chce apelovat na voliče hlavně svým volebním programem. Chtěla by jim představit program prosperity a svobodné společnosti, kde bude důraz kladen na střední třídu. Rozhodně se nechce zajímat o oligarchy, kteří jsou podporováni Andrejem Babišem (ANO). Do budoucna by chtěla zavést jen čtyři pracovní dny anebo urychlit dopravu mezi Brnem a Prahou.

Hlavní skupinou voličů strany TOP 09 by měli být především ti voliči, kteří jsou odpovědní ke své vlastní budoucnosti, chtějí o ní přemýšlet a chtějí nést zodpovědnost za svůj vlastní život.

Koalice s ANO je kolaborace, ne spolupráce

V návaznosti na volební program vyplývá otázka možné koalice TOP 09 s jinou stranou. Šéf ODS Petr Fiala se už vyjádřil, že spolupráce s topkou mu nepřijde nijak zvlášť výhodná a nosná. Kalousek však odmítá spolupráci s komunisty a ANO.

Představa spolupráce se sociálními demokraty vedenými premiérem Sobotkou není podle Kalouska marná. Našel by se zde alespoň jeden společný cíl, kterým je liberální politické prostředí. „V případě ANO by se nejednalo o ideové kompromisy, ale o kolaboraci, spoluúčast na změně charakteru společnosti a podporu oligarchy,“ dodal šéf TOP 09.

Co bude pro voliče skutečným podnětem k volbám, Miroslav Kalousek neví. „Jsou lidé, kteří volí TOP 09 kvůli Kalouskovi, a jsou lidé, kteří ji kvůli mně nevolí. Moje strana je přesvědčená, že převažuje to plus,“ oznámil předseda.

Mnoho lidí má v hlavě utkvělou představu o straně TOP 09 jako o tandemu Kalousek-Schwarzenberg. Podle Kalouska však strana disponuje dalšími vynikajícími osobnostmi jako například senátorem Růžičkou, prvním místopředsedou Ženíškem nebo třeba europoslancem Niedermayerem. „Chyba je, že je neumíme lépe prodat, ale v kampani je samozřejmě nabízet budeme,“ dodal Kalousek.

Pokud strana ve volbách neuspěje, Miroslav Kalousek odstoupí. Náhradu za sebe zatím nemá, ale o pár lidech, kteří by jeho místo mohli zastoupit, předseda ví.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
miro 49 ( 29. března 2017 15:44 )

Nejvyšší čas, aby si pan Kalousek hledal nové uplatnění.Co to zkusit jako hlavní představitel v divadle komedie? Nebo si vytvoří novou stranu, která by zase šla vytunelovat?

gabreta ( 13. února 2017 18:09 )

Je docela škoda, že Kalousek po volbách zmizí z politické scény. Když byl ožralej,což bylo téměř pravidelně, byla s ním docela sranda !!

nezadat1 ( 13. února 2017 17:16 )

A chtěl bych vidět toho co tomu penisu věří.

pupak ( 13. února 2017 16:49 )

Víc než dobře je podle tebe kolik procent? Já odhaduji, že získá ta 3%, cokoliv navíc budu považovat za víc než dobrý výsledek pro TOPku.

pupak ( 13. února 2017 16:47 )

TOP 0,9 budou volit jen ti, kterým je líto, že ještě nemají doma svého "uprchlíka"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa