Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Češi nejsou rasisté a troubové.“ Robejšek kárá Merkelovou a řeší migranty

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. února 2017
06:19

Jak by se mělo Česko připravit na migranty a jaké má postavení v Evropské unii? I o tom je druhá část rozhovoru šéfa Realistů Petra Robejška pro Blesk.cz. Politolog a analytik rozebírá také volby v Německu, které mohou ohrozit pozici Angely Merkelové, a imigrační program SOS, který Realisté nedávno představili. Přečtěte si o výuce češtiny u muslimských žen a o tom, že podle Robejška Češi „nejsou troubové“.

„Češi nejsou troubové.“ S videem pod tímto heslem se Realisté Petra Robejška rozhodli zaujmout při představování svého imigračního programu.

„Zkušenosti ze západní Evropy jednoznačně ukázaly, že jestli nebudeme určovat pravidla imigrantům my, budou je časem určovat oni nám. Chci tím říci, že následky špatně řízené imigrační politiky budou na naše životy doléhat nejenom ihned, ale stále výrazněji v dlouhodobém horizontu,“ říká v něm Robejšek.

Ve druhé části rozhovoru pro Blesk.cz Robejšek promluvil o EU, Angele Merkelové i migrantech. „Rádi přijmeme každého, kdo hledá nový domov, něco umí nebo se chce učit a pracovat. Jestliže ctí naše hodnoty, je u nás vítán, ať je barva jeho kůže jakákoliv. Češi nejsou rasisté, ale nejsou ani troubové, kteří se nechají zneužívat,“ uvedl také ve videu.

Robejšek: Tragicky chybné rozhodnutí Merkelové

Pane Robejšku, jste spíše euroskeptik. Jak vnímáte postavení Česka v současné Evropské unii?

Česká republika je v jakémkoli spolku pouze stát menší nebo střední velikosti. Od toho se odvíjejí výhody i nevýhody takové pozice. Silnější mají silnější hlas a snaží se nás nutit do věcí, které nám nevyhovují. A to je také jeden z důvodů, proč jsou pro nás národní zájem a EU jedny z důležitých témat, ve kterých máme spíše kritické a skeptické postoje, které mají reálný podklad.

Je to něco, co EU prokazuje již řadu let – způsob zacházení se členy a zejména s těmi malými. Česká republika je jeden ze členů, kteří jsou objekty ovlivňování ze strany jiných. V posledních dvou letech, a to se mi zdá sympatické, se ČR vyprofilovala i v rámci V4 do poměrně vlivného aktéra právě i proto, že se tyto čtyři státy zřetelně postavily proti vůli silnějších, vlivnějších a „služebně starších“ států. Jsem si jistý, že jednou budou historici říkat: Díky bohu, že ten odpor byl a kvóty pro přidělování migrantů neprošly. I tak to bude složité, ale s kvótami by to byla katastrofická vize pro budoucnost Evropy a její identity.    

Váš pohled je pohledem Čecha tak trochu zvenčí. Dlouhodobě žijete v Německu. Kolik času tam dnes trávíte, kolik času v Česku?

Momentálně je to asi jednu třetinu v Německu, dvě třetiny v Čechách. Souvisí to hodně s tím, že jsme politický start-up, jak říkají někteří moji kolegové. Člověk musí být všude, u všeho, schopen a ochoten dělat všechno. Těžiště mého života se bude přesouvat spíše sem.

V Německu budou letos volby také. Jak vidíte šance Angely Merkelové proti Martinu Schulzovi? 

Paní Merkelová je přespříliš dlouho v úřadě. Dělá chyby a podlehla asi i problému, který mají většinou státníci, kteří jsou příliš dlouho u moci – že neví, kdy přestat. Když bude situace pro ni zvláště nepříznivá, volby vůbec vyhrát nemusí. Když, nedej pánbůh, dojde k jednomu, dvěma nebo více atentátům v předpolí voleb v Německu, tak je to velký problém právě pro ni. Její rozhodnutí otevřít hranice bylo tragicky chybné.

Její vláda není schopna dostatečně zajišťovat bezpečnost svých občanů. To voliči neřeknou v nějakém výzkumu, ale když jsou potom sami za plentou ve volební místnosti, tak rozhodnou, jak cítí. To není zrovna příznivé pro CDU/CSU a pro paní Merkelovou. Její rozhodnutí bylo chybné a proti vůli velké části národa. Na druhou stranu pro sociální demokracii Německa může cesta vést nahoru. Se svými minulými vůdci byla ve velké krizi a pan Schulz patrně dosáhne slušného výsledku. Ve volbách se vždy vystavuje účet. A ten účet dostane paní Merkelová.

V německých volbách bude migrační karta hrát jistě svou roli. Jakou roli však bude hrát u nás, kde se o uprchlících hodně mluví, ale de facto zde nejsou?

Že je jich tu málo, je důsledkem toho, jak se česká společnost a její politická třída postavila právě proti oněm kvótám a k celému tématu. Přičemž musím říct, že kdyby česká společnost nereagovala tak rozhodně, jednoznačně proti, tak nemám bohužel důvěru v současnou vládu, že by se chovala tak rozhodně, jako se chovala. Je zásluhou obyčejných lidí, že v této zemi není uprchlický problém v takovém rozměru jako třeba ve vedlejším Německu, kde situace vypadá úplně jinak.

Jako bezpečnostní analytik však velmi dobře vím, jak rychle se situace může změnit. Když mi někteří lidé říkají: Vždyť tady žádní nejsou, tak tím ten problém nevymazali z mapy. Ten tu stále je A může se stát, že se situace radikálně změní v tu chvíli, kdy turecký prezident se rozhodne opět otevřít hranice přestane hrát pohraničníka pro Německo. Pak máme ten problém my všichni a musíme být na něj připraveni.  

S tím souvisí váš realistický imigrační program SOS, který jste představili videem s názvem „Češi nejsou troubové“. V čem spočívá?

Spočívá v tom, že se vždy a u všech témat snažíme hledat rozhodující vlivy ke zlepšení situace. SOS je složen ze základních tří kroků, které mají problém migrace pro ČR udělat zvládnutelnějším. První S znamená „stop nelegálním migrantům“. O znamená „ochotu těch, které my jsme ochotni přijmout“. Chovat se podle našich pravidel, což je asi nejzákladnější problém obecně a ve vedlejším Německu to vidíme velmi zřetelně. Druhé S je „systém, jak integrovat migranty do české společnosti“.

Je tam celá řada opatření, o kterých přemýšlíme. Jedno z nich je, aby ženy migrantů skládaly povinně opravdovou jazykovou zkoušku. Ne, když nějaká nezisková organizace řekne: Ano, složila. A ona umí říct pouze dobrý den. Myšlenka je ta, že jestliže v muslimské společnosti sedí tyto ženy doma a nesmí nic, tak když neumí řeč hostitelské země, tak ani tady nemohou nic. Tyto ženy by měly dostat možnost vydat se do světa, ve kterém nyní žijí. Spřátelit se s ním a jeho obyvateli, emancipovat se alespoň co nejblíže úrovni, na jakou jsme zvyklí mít tady. To je základní problém muslimské společnosti, který se dá pojmenovat jako utlačování žen.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
krupan10 ( 18. února 2017 09:05 )

zato ty hrdino, jseš jen placenej havloidní icik

Prdka ( 13. února 2017 14:20 )

 berlín71: Snad jsi pochopil že je to na tebe, ikdyž dle tvého provopisu bych pochpil že ne

Prdka ( 13. února 2017 14:17 )

 A ty nicko levicová, ty jsi podle všeho v německu, tak nekafrej do záležitostí této země, takovým jako ty bych sebral volební právo, kážeš vodu a piješ víno, a ještě jsi sprostějši než já, a to jsem Zedník, čili i dlaždič ;-)

Prdka ( 13. února 2017 14:12 )

 Lidé pletete se, nemůžete býti rasisti pokud nesnášíte islám, to totiž není rasa

Prdka ( 13. února 2017 14:06 )

 Co to je za levicového inteligenta, to jsou přesně oni, nemají argumenty ale sprostota a agresivita jim nechybí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa