Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Práskači“, policie a Babišovo podnikání. Známe sedm bouří v Sobotkově vládě

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    8. 2. 2017
    17:55

    Zatímco se bouřkové mraky pomalu roztahují nad nákupem dluhopisů vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), z dálky zní další hřmění. Už jednou se totiž ministr financí pohádal s ČSSD kvůli ochraně oznamovatelů korupce, tzv. whistleblowerů. Jeho vlastní návrh na řešení této problematiky leží ve Sněmovně, a navrch ve středu vládou prošla i komplexní novela z per ministrů pro legislativu Jiřího Dientsbiera a jeho následovníka Jana Chvojky (oba ČSSD). Osobní rovina se sice možná „vyčistila“ Dienstbierovým odchodem, v té věcné se toho příliš nezměnilo. Teď se tak ukáže, nakolik Babišovi vadil Dientsbier a nakolik samotné řešení. Společně s whistleblowery už prošel kabinet celkem sedmi velkými bouřemi.

  • 1.Přetahovaná o ohlašování korupce

    Dlouho diskutovaná novela zákona o ochraně oznamovatelů korupce, tzv. whistleblowerů, rozkmotřila před několika měsíci opět Babiše s ČSSD. Ten nebyl spokojen s variantou a rychlostí zpracování Jiřího Dienstbiera (ČSSD) a společně se svým ministrem Robertem Pelikánem (oba ANO) připravili konkurenční návrh. Ten teď leží ve Sněmovně.

     

    Babiš chce pro „udavače“ až 50 platů, pokud by přišli kvůli nahlášení korupce o práci, Pelikán zase anonymní komunikaci se státním zastupitelstvím. Jejich návrh byl údajně reakcí na analýzu tehdejšího ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera. Ten tomu ale nevěřil, prý normu nemohli stihnout tak rychle připravit. „Pánové Babiš a Pelikán to nemohli za těch několik dní stihnout. Zřejmě se sešli někde v Čapím hnízdě a probrali tam, jak nejlépe bojovat proti korupci,“ poznamenal ironicky s tím, že dopředu věděl, že dva ministři ANO připravují konkurenční návrh.

     

    Po odchodu Dienstbiera z vláda se „dodělávek“ chopil Jan Chvojka. „Základem úpravy je novela občanského soudního řádu. Nepovažuji za vhodné přijímat celý nový samostatný zákon, zvlášť když vidíme, že třeba na Slovensku existuje, ale není reálně využíván,“ potvrzuje Chvojka, že jde v tomto směru v Dienstbierových stopách. Ministr financí se zase dál drží své kritiky. Rozhodne se ve Sněmovně a s blížícími volbami to bude zřejmě na ostří nože. Boj proti korupci je totiž lákavým předvolebním tématem.

    Jedním z nejznámějších českých whistleblowerů je senátor Libor Michálek (BEZPP). Ten oznámil pletichy na ministerstvu životního prostředí. Soud ale nakonec nic neprokázal. Jedním z nejznámějších českých whistleblowerů je senátor Libor Michálek (BEZPP). Ten oznámil pletichy na ministerstvu životního prostředí. Soud ale nakonec nic neprokázal. | Archiv Libora Michálka

  • 2.Reorganizace policie

    Zatím největším tornádem, které se prohnalo kabinetem Bohuslava Sobotky (ČSSD), byly dohady kolem reorganizace policie. Změny ve struktuře celostátních policejních útvarů členové vlády projednávali od poloviny loňského roku, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dokonce hrozil rezignací a jeho stranický šéf vypovězením koaliční smlouvy.

     

    O tom, že emoce zdaleka nevychladly, svědčila ostrá a především velmi dlouhá debata, která doprovázela zveřejnění výsledků sněmovní vyšetřovací komise. Ta měla zjistit, zda za sloučením útvarů nestály snahy zbavit se exšéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, nebo jiné nekalosti.

     

    Téma reorganizace využilo hnutí ANO v předvolební kampani, za což si poté, co dala komise za pravdu spíše ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), vyslechl jeho šéf řádnou kritiku. Jeden z členů KSČM označil Babišovy výroky za hnojomet, šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák zase za divadlo. „Myslel jsem, že tu zprávu přijmeme a půjdeme od toho. Byl jsem naivní. Vždyť by stačilo prosté ‚Sorry jako‘,“ rýpnul si se zadostiučiněním ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

     

    „Pro mě závěr vyšetřovací komise je ‚české Palermo vyhrálo‘. Občanům bych rád připomněl, kdo je české Palermo. To jsou strany, které tady od revoluce měly nejvíce korupčních skandálů. To jsou ČSSD, ODS a vrchol korupce pan Kalousek,“ bránil své dřívější výroky Andrej Babiš (ANO).

    Anketa
    Vydrží vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL až do říjnových voleb?
    počet hlasujících: 41
    Anketa
    Vydrží vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL až do říjnových voleb?
    Ano, ale napadání v rámci vlády bude čím dál častější.
    78 %
    Ne, ale dovládne jako vláda v demisi.
    10 %
    Ne, bude muset nastoupit úřednická vláda.
    7 %
    Ano, v podstatě se nic neděje.
    5 %
    počet hlasujících: 41

  • 3.Babišovo podnikání

    Andrej Babiš (ANO) byl i u dalších hádek. Hned dvakrát se řešilo jeho podnikání. Poprvé kvůli možnému zneužití dotací na ekofarmě Čapí hnízdo, podruhé kvůli nákupu dluhopisů vlastní firmy. Několikrát pak musel vysvětlovat, kde na dluhopisy Agrofertu vzal. Součet příjmů se v Babišově podání několikrát měnil. Podle premiéra Sobotky měl celou věc uspokojivě vysvětlit, ve Sněmovně ho interpeloval i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiš Sobotkovi veřejně nic nevysvětlil a na Kalouskovu interpelaci nedorazil, i když několik desítek minut před ní tvrdil, jak se těší, až se bude moci obhájit.

    Andrej Babiš (ANO) se musel vzdát části svého majetku. Přikázal mu to zákon o střetu zájmů. Andrej Babiš (ANO) se musel vzdát části svého majetku. Přikázal mu to zákon o střetu zájmů. | ČTK

  • 4.Sobotku rozčílily změny v EET

    Babiš byl v hlavní roli také v ostrých diskuzích kolem EET. Elektronická evidence tržeb měla více či méně pevnou podporu vlády, když ale přišel ministr financí se změnami týden před začátkem, bouchly ve Strakově akademii saze. „Myslím, že si tím ministr nijak nepomohl a zpochybnil profesionalitu přípravy EET. Zákon je dávno schválený, v parlamentu vůbec otevřen není. Ministr jen spustil vlnu přílepků, které se teď objevily na plénu Sněmovny. Přitom už začal ostrý start,“ pustil se do Babiše Sobotka v rozhovoru pro deník Právo. Jindy klidný premiér dokonce připustil, že se rozčílil.

     

    „Pan premiér zrazu se rozčílil a postavil se a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak já jsem se sbalil a odešel,“ popsal napjatou situaci šéf ANO. Vlajková loď vlády a Andreje Babiše tak dostala trhliny, sotva začala.

    Proti Babišově EET vyrukovala Kalouskova TOP 09 s tímto heslem. Proti Babišově EET vyrukovala Kalouskova TOP 09 s tímto heslem. | TOP 09
     

  • 5.ANO potopilo protikuřácký zákon

    Koaliční souboje probublaly v plné síle ve Sněmovně během projednávání tzv. protikuřáckého zákona. Poslanci hnutí ANO ho nejdřív smetli ze stolu, protože ho nepodpořili, ačkoliv šlo o vládní návrh z dílny ministerstva zdravotnictví. ČSSD i lidovci svorně hlásali, že ANO porušilo koaliční smlouvu. Andrej Babiš se bránil, že ostatní koaliční strany udělali z protikuřáckého zákona prokuřácký.


    „Je faktem, že se stalo teď už potřetí, že nás ČSSD podrazila. Systém funguje následovně: koaliční vláda schválí zákon, například o zdravotním pojištění, o regulaci pojišťoven a makléřů. A potom přijde pan poslanec Šincl a prolobbuje přes rozpočtový výbor svůj návrh zlobbovaný pojišťovnami. V rámci koalice to následně neprojde. Stejné to bylo s hazardem. Ale o tom už média nepsala,“ bránil se šéf hnutí ANO.

     

    „Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera, já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o koaliční návrh. Práce stovek hodin, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, je pryč,“ stěžoval si po hlasování, kde chybělo zákonu osm hlasů, tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Nakonec ale zákon rezort poupravil a nový šéf zdravotnictví Miloslav Ludvík ho prosadil.

    Veselo ve Sněmovně: Kalousek foukal dým z elektronické cigarety na ministra zdravotnictví Němečka. Veselo ve Sněmovně: Kalousek foukal dým z elektronické cigarety na ministra zdravotnictví Němečka. | ČTK

  • 6.Mýto jako past na ministry

    Vylámal si na něm zuby Antonín Prachař (za ANO). Post ministra ale výběr mýta na českých dálnicích stál málem i jeho následovníka Dana Ťoka (za ANO). Nepodařilo se totiž pořádně vysoutěžit nového provozovatele, a tak spadlo prodloužení smlouvy do ruky tomu stávajícímu – firmě Kapsch. Z toho premiér Sobotka nebyl dvakrát nadšený, i proto Ťoka v rámci bilančních schůzek se všemi ministry nejvíce kritizoval a naznačoval, že by ho měl Babiš „vyhodit“. Ten to ale odmítl.

    Jak se v Česku v roce 2016 vybírá mýto. Celkem už přiteklo do státní kasy přes 4 miliardy korun. Jak se v Česku v roce 2016 vybírá mýto. Celkem už přiteklo do státní kasy přes 4 miliardy korun. | Infografika Blesk

  • 7.Brabcův boj o vodu

    Jako o předvolebním házení klacků pod nohy pak mluvil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) o kritice své novely vodního zákona. Panovaly totiž obavy, že výrazně zdraží vodu, nejhlasitěji je prezentovala ČSSD. „Mirek Dušín by asi řekl, že to je nečestné a nesportovní. Já budu trošku ostřejší a řeknu, že to považuju za pokrytecké a podrazácké,“ rozohnil se Brabec. I tento spor ale nakonec vyšuměl a koalice stále drží pohromadě.

    Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v terénu Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v terénu | ČTK

Doporučujeme
Hunt ( 8. února 2017 19:56 )

repelos:Pedofile,co tady hysterčíš?

1pravda1 ( 8. února 2017 18:33 )

Když člověk nedá hlas nakonec ANO tak ho dá SPD, protože až dojde na lámání chleba, tak víme, že Okamura říká stále totéž a až se bude rozhodovat o multikulti městech a výstavbě mešit podle počtu menšin, tak Okamura je jistota, že se o tom bude mluvit ve Sněmovně a bude jisté, kdo je na straně Čechů a kdo na straně lidí, které žádají!!! o možnost bydlet na území naší České republiky. V Německu řeší 50 tisíc nově obřezaných malých holčiček, takže neziskovky, neříkejte nám, že se dost neusmíváme na muslimy, tady máte téma, nebo jste pro mrzačení dětí? V 8 letech odřezat přirození, zašít, o svatební noci rozřezat nožem a pak tím zmrzačeným pohlavím rodit děti. Kdo nevěří, na netu je informací dost. Musíme stále připomínat, že na území EU platí rovnost pohlaví!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa