Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Obnovená ODA jde do voleb. Chce euro, nižší daně a účtenku u doktora

Autor: Václav Lang - 
25. ledna 2017
12:22

Na politickou scénu vstupuje další strana, která má v čele úspěšného podnikatele. Jedná se Pavla Sehnala, miliardáře šéfujícího šesti desítkám firem, který obnovil značku Občanská demokratická aliance (ODA). Na středeční úvodní tiskové konferenci přiblížil směřování strany. Chce být pravicovým subjektem, který zvýší účast občanů a pomůže podnikatelům.

„ODA je politickou stranou a dali jsme si za cíl, že je a bude pravicovou politickou stranou. Pro aktivní občany a podnikatele,“ řekl v úvodu tiskové konference v paláci Žofín zakladatel a předseda Pavel Sehnal, mimo jiné vlastník tiskárny Kolín, výstaviště PVA v Letňanech nebo aqaparku v Čestlicích.

Ačkoli primárním cílem tohoto subjektu mají být komunální volby v roce 2018, údajný zájem občanů je přiměl zúčastnit se i letošních parlamentních voleb. ODS nabízí snížení daně z příjmů právnických osob ze současných 19 na 15 procent nebo postupnou eliminaci státních dotací, které podle Sehnala spíš deformují trh a do života podnikatele nepatří.

Předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal (druhý zleva) a členové předsednictva Petr Kachlík (vlevo), Milan Smutný (druhý zprava) a Jiří Staněk (vpravo) vystoupili 25. ledna v Praze na tiskové konferenci k zahájení činnosti strany. Sehnal se rozhodl ODA obnovit. Předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal (druhý zleva) a členové předsednictva Petr Kachlík (vlevo), Milan Smutný (druhý zprava) a Jiří Staněk (vpravo) vystoupili 25. ledna v Praze na tiskové konferenci k zahájení činnosti strany. Sehnal se rozhodl ODA obnovit. | ČTK/Vít Šimánek

Je také pro to, aby se veřejné finance používaly obezřetněji, mnohdy totiž podle něj vstupují tam, kam nepatří, čímž stát škodí podnikatelům. Stát by podle něj měl například zřizovat cyklostezky, ale už ne mlékárny a pekárny, kde se tak stává konkurentem soukromníků.

Zkratka NE se jim nelíbila

Sehnal na tiskové konferenci vychválil exprezidenta Václava Klause, ale neshodnou se v názoru na Evropskou unii. Šéf ODA chce, aby byla strana proevropská, a dokonce by rád v co nejkratším termínu zahájil proces přijetí eura. Většina českých firem podle něj už teď najela na společnou evropskou měnu. „Jediné, co neplatíme v eurech, je cena pracovní síly,“ řekl s tím, že by rád zaměstnancům nabídl evropské platy.

Svým zaměřením i životním příběhem připomíná šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, kterého v mnoha ohledech chválí. Vadí mu u něj jen snaha rozprodat historické budovy, v nichž sídlí úřady. Jinak kvituje například EET. Ostatně rád by, aby účtenku dostávali i lidé u lékařů a hlavně aby se pacienti víc podíleli na placení zdravotnických služeb a zákroků.

Předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal vystoupil 25. ledna v Praze na tiskové konferenci k zahájení činnosti strany. Sehnal se rozhodl ODA obnovit. Předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal vystoupil 25. ledna v Praze na tiskové konferenci k zahájení činnosti strany. Sehnal se rozhodl ODA obnovit. | ČTK/Vít Šimánek

Odmítá ale, že by nová ODA byla podnikatelským subjektem, třebaže tvrdí, že samozřejmě do politiky vstupuje s jistými podnikatelskými návyky. Nejde prý ale o firmu jednoho muže.

Strana chystá na březen sjezd, kde chce dopracovat programové teze. Název ODA prý strana využila kvůli zjednodušení komunikace. „Nemusím nikomu staršímu 35 let vysvětlovat, co je ODA, o čem ten projekt je,“ komentoval Sehnal a dodal, že původně měli i jiné návrhy: „Zvažovali jsme název Nová energie, ale ta zkratka NE by nebyla správná.“

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
danyka ( 25. ledna 2017 21:41 )

krasavci zalezte radši do své nory. Euro - když většina lidí si přeje odchod z EU. Platit opět poplatky u doktorů. To se týká hlavně důchodců, že. Abyste jim co nejdřív dopomohli tam, kde už je chcete mít. Však se vydávejte z peněz na kampaň a uvidíte, jak jste pro národ lukrativní!

e.44 ( 25. ledna 2017 18:03 )

Jestli to tu má být k žití, tak jediná cesta je ven z EU a zbavit se zloděje Babiše a všech starejch struktur, mezi který patřej i tyhle panáci a šimookej lhář.

e.44 ( 25. ledna 2017 17:54 )

Pokud chtějí euro, nemá cenu se o ně jakkoli blíž zajímat. Jsou nevolitelní.

ivarambouskova ( 25. ledna 2017 17:02 )

Lidi vždyť je to jen další z řady nenažraných miliardářů co bude krást a ještě je tak naODĚnej, že si zaplatí dva profesionální podvodníky Luďka Nezmara s manželkou Štěpánkou. Co jsou zač je krásně popsané tady http://ispigl.eu/denik/?q=node/7656. Dělají si z lidí blázny protože paní Nezmarová je kontaktní osoba ODA https://oda-strana.cz/kontakt/. Tohle je už vrchol drzosti...

asijo ( 25. ledna 2017 16:32 )

zdenekk je bude volit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa