Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Volební rok 2017 plný obav: Napadnou hackeři Česko?

Autor: pet - 
5. ledna 2017
12:08

Na podzim Českou republiku čekají volby do Sněmovny a na začátku příštího roku 2018 nastane již očekávaná nová volba prezidenta. Tyto události mohou být živnou půdou pro hackerské organizace, které se budou snažit nabourat do citlivých státních údajů a ovlivnit tak možné výsledky. Informovaly o tom dnes Hospodářské noviny.

Tyto útoky se stát mohou a nemusejí. Není zde však jediný důvod, proč by se to Česku mělo vyhnout. „Samozřejmě je nutné se na to přichystat. K hackerským útokům dochází každý den, a je mylná představa, že se to Česku vyhne. A jak ukazují události v zahraničí, volby jsou pro některé hackery velmi zajímavé,“ vysvětluje počínání Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) mluvčí Radek Holý.

Ochránce české kybernetické společnosti tak posiluje ochranu u potencionálně ohrožených úřadů, kterými jsou zajisté Úřad vlády nebo jednotlivá ministerstva. Kdyby hackeři napadli tyto instituce, mělo by to nedozírný dopad na průběh celých voleb, ztrátu citlivých informací, které by byly určitě zneužity před volebními kampaněmi. „Možnost ovlivňování voleb prostřednictvím narušení integrity či dostupnosti těchto systémů je jednou z hrozeb, kterou vnímáme,“ dodává Holý.

„Hacknutá“ Hillary

Jedním, vyloženě učebnicovým příkladem je kauza z nedávných amerických voleb. Hackeři napadli soukromou elektronickou poštu kandidátky na prezidentku USA, Hillary Clintonové. Více než stovka členů volebního týmu Clintonové obdržela podivný e-mail, který vypadal, jako by jej poslal Google. Po následném kliknutí na zaslaný odkaz, který si vyžádal změnu hesla, tak členové týmu „otevřeli dveře dokořán“ hackerům. Ti následně zveřejnili citlivé dokumenty Hillary a poškodili tak nenávratně její kampaň. Podle výzkumů americké tajné služby za hackerským útokem stojí Rusko.

Foto: 

Rusko však údajně strká nos nejen do záležitostí Ameriky. Sousední Německo čekají podzimní volby do Spolkového sněmu a německá kancléřka Angela Merkelová slovy kritiky rozhodně nešetří. Myslí si, že k narušování voleb ze strany Ruska již dochází. Obdobně se k Rusku staví i šéf německé tajné služby BND Bruno Kahl, který se domnívá, že se Kreml pokusí ovlivnit volby do Spolkového sněmu.

Hlavně zareagovat včas

„Je nutné se útoků obávat, dojít k nim může. Ze státních institucí by se například daly získat informace, díky nimž by se dalo klima ve společnosti ještě více segmentovat,“ říká Karel Randák, bývalý šéf civilní rozvědky.

Hackeři by se mohli nabourat do počítačů státních úřadů, do elektronické pošty anebo i do samotné korespondence řádových úředníků. „Velmi důležité je umět včas odhalit, že se v systému děje něco nestandardního, a co nejdříve reagovat,“ řekl Holý.

Úřady tak musejí spolupracovat s NBÚ, potažmo i s Národním centrem kybernetické bezpečnosti, které pod NBÚ spadá. Jistou kooperaci projeví úřady i s Národním CSIRT týmem České republiky, který se zabývá bezpečnostními incidenty v kybernetických sítích.

Holý dále poznamenal: „Kvůli podobným útokům, jaké proběhly v USA, ale například i na Ukrajině během prezidentských voleb, buduje Národní centrum kybernetické bezpečnosti kapacity pro včasné varování a pro snížení rizik.“ Dále si NBÚ vyžádalo spolupráci s FBI a dalšími bezpečnostními agenturami USA, se kterými si vyměňuje informace.

Školení pro zaměstnance

I když bude ochrana a bezpečnost na nejvyšší úrovni, může však selhat poslání samotných jedinců. Aby se tomuto riziku předešlo anebo se omezilo na minimální hranici, bude připraven speciální kurz pro všechny zaměstnance státní správy, který by je měl naučit, jak se správně pohybovat v kyberprostoru.

Tým ministerstva vnitra kromě kurzů pro zaměstnance bude také kontrolovat české weby, které se falešnými nebo upravenými zprávami v předvolebním období jen hemží. Problém dezinformovanosti je na webech jedním z hlavních cílů, které se snaží ministerstvo eliminovat. Vyhledává chybné informace a snaží se na ně ostatní uživatele kyberprostoru informovat nebo je vyvracet.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Nezadat ( 16. dubna 2017 16:09 )

Putin ani ne,ale Lenina jsem viděl v objetí Sobotky ve Strakovce.

Nezadat ( 16. dubna 2017 16:06 )

Napadnou,na co by jinak Sobotka a Chovanec zřizovali speciální tým počítačových expertů.Určitě ne na vyhledávání a cenzurování článků o cigošech a muslimáků.Preference v řííti a tak musí něco dělat pro udržení koryta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa