Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pod kým se houpe židle? U Sobotky, Babiše i Bělobrádka zvolí nové vedení

Autor: Václav Lang - 
3. ledna 2017
05:45

Na podzim se strany utkají ve volbách. Ještě předtím budou ale koaliční partaje čelit vnitrostranickým kláním. Volební sjezdy mají v první polovině letošního roku naplánované u sociálních demokratů, ANO i lidovců. Napjatou atmosféru slibuje zejména sjezd ČSSD, odborníci ale očekávají personální smršť až po volbách. 

Jako první se o posledním únorovém víkendu sejdou tradičně v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově delegáti Babišova hnutí ANO. Hned vedle sídla Agrofertu s největší pravděpodobností potvrdí stávajícího předsedu Andreje Babiše v čele hnutí. Žádné velké překvapení se nepředpokládá ani na místopředsednických postech.

O týden později bude zřejmě divočejší atmosféra panovat na opačném konci republiky. Na brněnském výstavišti se mezi 3. a 5. březnem rozhodne, kdo povede do voleb ČSSD, a potažmo i to, jak bude vypadat další budoucnost vlády a také vztahy nejsilnější české strany a Pražského hradu.

Zimola nezkusí ani místopředsedu

Hlavu na špalek dá premiér Bohuslav Sobotka, kterému někteří vlivní spolustraníci vyčítají dosavadní politiku. Z krajských voleb vzešel jako jedna z nejsilnějších postav ČSSD jihočeský hejtman Jiří Zimola, který na podzim v krajských volbách už potřetí dovedl stranu k vítězství a začal Sobotkovi okopávat kotníky tvrdou kritikou jeho stranické politiky. Ostatně svou neloajalitu k němu prokázal už před lety, kdy se v roce 2013 zúčastnil tzv. lánského puče. Tvrdí ale, že šlo o neškodnou večeři u prezidenta.

Lánská schůzka byla jen nevinná večeře, tvrdí Jiří Zimola:

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Že by se chtěl v březnu Sobotkovi postavit, Zimola opakovaně odmítá. V pondělí dokonce pro Blesk.cz uvedl, že neuvažuje ani o kandidatuře na jiný post ve vedení.

Sobotku nechce svrhnout ani další účastník lánské schůzky Jeroným Tejc. „Poslední týdny mě řada členů sociální demokracie vyzvala, abych na předsedu kandidoval. Vážím si toho, ale nemohl jsem to přijmout. Kdybych uspěl jako předseda, znamenalo by to pravděpodobně pád vlády šest měsíců před volbami. Nedovedu si představit, že by předseda a premiér neobhájil svou funkci,“ uvedl Tejc koncem listopadu pro ČTK.

Bohuslav Sobotka odmítá Jeronýma Tejce ve vedení strany:

Video  S Tejcem po boku ne, řekl Sobotka v Blesku. Na sjezdu podpoří Chovance.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tejc se však bude ucházet o post prvního místopředsedy, kde by nahradil Milana Chovance. Při posledním sjezdu ČSSD v roce 2015 se mu to nepovedlo, třebaže Chovanec tehdy uspěl až na druhý pokus. Zájem krýt Sobotkovi záda měl před dvěma lety i dnes již exministr Jiří Dienstbier, ten se ale letos do repete nežene. „Zatím jsem takovýto záměr neměl,“ prohlásil v pondělí pro Blesk.cz.

Sobotka už dříve uvedl, že podpoří Chovance a že v Tejce nemá důvěru. Dá se však předpokládat, že Tejc k sobě nakumuluje Sobotkovy odpůrce, jejichž dosavadním neformálním vůdcem byl Michal Hašek. Ten vzkázal Blesk.cz, že si chce od vrcholné politiky po neúspěchu v krajských volbách odpočinout a o posty se ucházet nebude. „Po osmi letech exekutivy v čele Jihomoravského kraje a Asociaci krajů ČR si rád dám pauzu,“ řek Hašek. Kandidaturu do vedení strany vyloučil i další lánský „pučista“ Zdeněk Škromach. Nominaci na místopředsedu ve svém Ústeckém kraji naopak získal poslanec Jaroslav Foldyna, ani on přitom kritikou Sobotky nešetří.

„Masakr až po volbách,“ tvrdí politolog

Politologové připouštějí, že sociální demokraté možná pragmaticky nechají Sobotku dovládnout do voleb a až pak mu vystaví účet. „Popravdě řečeno bych i věřil všem těm, kteří říkají, že ho na sjezdu podpoří a že proti němu na předsedu kandidovat nebudou. Ale všechno to působí takovým tím dojmem, že vzkazují: ‚My tě zvolíme ještě naposled, možná i s nějakým slabším mandátem, ale počítej s tím, že s největší pravděpodobností stejně pár měsíců po sjezdu skončíš‘,“ řekl už dříve pro Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek.

Tandem Sobotka–Chovanec mezitím posbíral nominace na všech krajských konferencích ČSSD, někdo nový se však může o slovo přihlásit až na sjezdu.

Zajímavý souboj slibuje i zasedání křesťanských demokratů, kteří se sejdou koncem května v Praze. V boji o vedení strany totiž stávajícího předsedu Pavla Bělobrádka možná vyzve první místopředseda Marian Jurečka. O Vánocích prohlásil, že se přes svátky rozhodne, zda se pokusí stranu převzít. Na dotaz Blesk.cz, zda a jak se rozhodl, ale neodpověděl.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek promluvil o vztazích v koalici:

Video  Bělobrádek vzkázal koaličním partnerům: Některé ministry bych vyměnil.  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Politolog Bohumil Doležal neočekává, že by stranické sjezdy přinesly letos nějaký zásadní otřes, více prý do partajních záležitostí promluví volby. „Nepředpokládám, že by byl svržen Andrej Babiš, to mi nepřipadá pravděpodobné, tam bych velké změny nečekal. Řekl bych, že strany budou spíš čekat na to, jak dopadnou volby, a pak teprve u lidovců a u ČSSD nastane ten konečný masakr,“ prohlásil pro Blesk.cz.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
panda82 ( 22. dubna 2017 19:27 )

No víc pobavil Fiala se svými úsporami, vlastně shodil Kalouska se superhrubou mzdou, takže s jejich sliby se připravit zas na složenky kolik budeme každý dlužit, oživené ekonomice dáme sbohem, vzdyt vůbec neví o čem mlubil, ekonomiku jedině Babiš

prezny ( 3. ledna 2017 09:21 )

Nekomanduj je, konátore

dzery ( 3. ledna 2017 08:47 )

Hezky ti to natloukli souzi do hlavy.

fexe ( 3. ledna 2017 07:42 )

Tam jsem se začetl a psal omylem.To nevadí, tam jsou na diskuzi jiní.

byvalyvoIiccssd4 ( 3. ledna 2017 07:28 )

To už píšeš vedle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa