Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš porazí Sobotku, Zeman vyhráno nemá. Jak vidí rok 2017 politolog?

Autor: Václav Lang - 
2. ledna 2017
06:02

Rok 2017 bude v rámci politického dění velmi významným milníkem. Parlamentní volby přinesou rozuzlení souboje mezi šéfem ANO Andrejem Babišem a současným premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Do toho se začnou rozjíždět kampaně před prezidentskou volbou. Statistik a autor politických průzkumů Jan Herzmann, majitel stejnojmenné agentury, popsal v rozhovoru pro Blesk.cz, co se bude nový rok na politické scéně odehrávat.

Co očekáváte, že se bude dít v roce 2017 na politické scéně?

Očekávám velice ostrý volební boj, který bude pravděpodobně brzdit efektivitu působení vlády. Protože jednou z hlavních os toho boje bude soupeření dvou největších vládních stran.

Předsedu ČSSD bude čekat i obhajoba vedoucího postu ve straně. Podívejte se, co řekl o personálních změnách:

Video  S Tejcem po boku ne, řekl Sobotka v Blesku. Na sjezdu podpoří Chovance.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

To znamená, že bude dominovat spor Bohuslav Sobotka versus Andrej Babiš?

Pokud jde o dominanci osob, tak si nejsem úplně jist, jestli se odehraje jenom v duelu Sobotka – Babiš. Výraznou roli bude hrát prezident Zeman. Nevím zatím jakou, nevím, jestli bude nějakým způsobem zasahovat do volební kampaně k parlamentním volbám, ale určitě to bude nepřehlédnutelná osoba na politickém poli. A pak očekávám, že se se vyprofiluje nějaká výrazná pravicová opoziční osobnost. Jestli to zůstane Miroslav Kalousek, nebo to bude pan Fiala či třeba někdo jiný, to si v tuto chvíli netroufám říct.

A co ostatní, třeba menší a nové strany? Mají vůbec šanci se v takto krátkém čase před volbami vyprofilovat a získat podporu?

Určitě bych to nevylučoval, protože určitá část českých voličů je těkavá, takže pořád hledají, komu by tak nejraději dali hlas. Rok před volbami ten prostor určitě ještě existuje. Na Realistech (nová konzervativní strana – pozn. red.) je vidět, že pokusy o jeho obsazení jsou. Spíš je trochu problém, kam by se taková strana nebo hnutí chtěla umístit. Protože jak z hlediska pravolevého spektra, tak z hlediska konzervativnosti a modernity je scéna poměrně hodně obsazená.

Dokonce i na ose programovosti a řekněme pragmatičnosti – když nechci použít slovo populismus – tak i tahle osa je hodně obsazená na obou pólech. Prostor pro vznik nějakého nového subjektu není zrovna velký.

Co bude politickým tématem v roce 2017?

Myslím, že půjde o souboj o peněženky. Že tématem budou peníze, ať v podobě výdajů státu nebo v podobě soubojů o daňový systém, sociální dávky a takovéhle záležitosti.

Politolog Jan Herzmann Politolog Jan Herzmann | Blesk / Martin Pekárek

Máte představu, kdo na konci roku 2017 bude v politice vítězem a kdo poraženým?

V tuhle chvíli opravdu nechci předvídat, protože je to za dlouho a stát se může lecos. Mohu se jen dívat na dosavadní trendy a podle nich hnutí ANO mírně posiluje a sociální demokracie jako druhá nejsilnější strana spíše mírně oslabuje. Určitě se to bude snažit zvrátit, vůbec jí nechci podsouvat, že se s tím stavem smíří, ale zatím všechno nasvědčuje tomu, že pokud se nestane něco zcela mimořádného, tak vítězem voleb by mělo být ANO. Klíčovou otázkou ovšem je, jestli bude dostatečně silné na to, aby dokázalo postavit vládu v situaci, kdy pravděpodobně budou všichni proti němu, to je velká otázka a tu opravdu neumím zodpovědět.

Jakou roli sehrají prezidentské volby?

Myslím si, že největší roli začnou hrát po parlamentních volbách, do té doby budou všichni velmi zdrženliví. Možná, že se objeví nějací další kandidáti, kteří nebudou spoléhat na podporu politických stran, ale strany se svými kandidáty asi přijdou na poslední chvíli, tedy až někdy kolem parlamentních voleb.

Přesto kampaň poběží. Poběží pravděpodobně jak ve prospěch Miloše Zemana – pokud se rozhodne, že bude kandidovat, což očekávám – tak proti němu. On asi bude klíčovou osobou, kolem níž se bude prezidentská kampaň točit. Samozřejmě kdyby nekandidoval, tak najednou uvidíme spousty nových zájemců o funkci prezidenta, protože všem se bude zdát, že dveře jsou otevřené.

Bude Miloš Zeman znovu kandidovat v prezidentských volbách? Podívejte se, co odpověděl v srpnu v pořadu S prezidentem v Lánech:

Video  Zeman bude kandidovat znovu, zní z kuloárů. Co na to prezident?  - redakce BleskTV
Video se připravuje ...

Je šance Miloše Zemana porazit?

Šance je vždycky, ale spíš je otázka, jaký typ člověka by to dokázal. Na tohle téma zatím nemáme dost průzkumů, takže bych to považoval za naprosto předčasné. Rozhodně si nemyslím, že Miloš Zeman má dneska stoprocentně vyhráno, ale pravděpodobnost, že obhájí, má v tuhle chvíli opravdu vysokou.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Hunt ( 2. ledna 2017 15:34 )

stacho:Tak to jsi gumo v pr.deli,totiž v hnoji!

londynskypes ( 2. ledna 2017 12:45 )

v 2013 dostal babinsky ceske obcanstvi no jo na Slovaci by nemohl zbohatnout je to mensi stat nerad jeden

stacho ( 2. ledna 2017 10:59 )

Výlev politologa z bohnické léčebny....

pajaad ( 2. ledna 2017 10:16 )

pajaad ( 2. ledna 2017 10:13 )

Babiš ho nepodpoří, to je jasné, potřebuje tam mít svého podřízeného koně a navíc to vypadá, že má něco na Miloše v těch svých StBáckých složkách..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa