Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Okamura místo uprchlíků loví hlasy. Ve volbách jich chce aspoň 10 procent

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. listopadu 2016
16:20

Tomio Okamura si užívá úspěch z podzimních krajských voleb a rád by se příští rok vrátil do Sněmovny ve velkém stylu. Po hořkém rozchodu s Úsvitem, který bez něj nyní strádá, se česko-japonský podnikatel opět dokázal postavit na nohy s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Ve sněmovních volbách líčí na zisk 8 až 10 procent, jak řekl Blesk.cz, aby vzápětí členy svého hnutí burcoval: „Naším cílem musí být dvouciferný výsledek.“

V Praze na Pankráci se v sobotu uskutečnila 3. celostátní konference Okamurovy SPD. Její lídr měl samozřejmě hlavní proslov. Krátce před ním redaktorovi Blesk.cz sdělil: „Krajské volby ukázaly, že je pevné místo našeho hnutí SPD na české politické scéně. Ambice pro volby do Poslanecké sněmovny jsou, že bychom rádi dosáhli mezi 8 až 10 procenty.“ 

Okamurovci v rozhodujícím tažení

Své spolustraníky však o chvíli později Okamura burcoval k tomu, aby se snažili o ještě lepší úspěch. „Abychom měli sílu zákony nejenom navrhovat, ale také schvalovat, musíme usilovat nejlépe o dvouciferný výsledek, abychom se stali partnerem pro budoucí vyjednávání o vládní koalici,“ říkal delegátům konference.

Co Okamuru vede k optimismu? „Namlsaly“ ho krajské volby, do kterých šla SPD společně s někdejšími zemanovci, dnes jen SPO. „Neměli bychom se spokojit s tím, že pět procent je dobrý výsledek, nabádal Okamura. Podle něj prý mohlo ostatně být ještě lépe. „Samozřejmě náš výsledek poznamenala informační blokáda a cenzura ze strany médií a zfalšované průzkumy,“ stěžoval si.

Zástupci okamurovců usedli po krajských volbách do 10 ze 13 krajských zastupitelstev, byť ve vládnoucí koalici jsou pouze v jediné – jako třetí do party společně s KSČM a ČSSD v Ústeckém kraji.

Proč se tak stalo, vysvětloval místopředseda hnutí Radim Fiala. Od koaličních partnerů prý dostali černé na bílém, že „kraj nebude podporovat umísťování imigrantů na území kraje v rámci řešení imigrační krize EU“ a bude podporovat přímou volbu starostů a hejtmanů.

K říjnovým volbám do Poslanecké sněmovny tak Okamura nyní upírá veškerou pozornost. „Jsou klíčové z jednoho důvodu: Je to poslední moment, kdy můžeme čekat důvěru našich občanů. Pokud neuspějeme, tak chtěj nechtěj vyroste v Česku jiná alternativa a naše hnutí SPD skončí. Chtěj nechtěj, musíme ve volbách uspět. A co je hlavní: V nadcházejících volbách musíme bojovat o co největší úspěch,“ dodal Okamura.

„Nejde jen o uprchlíky,“ ujišťoval Okamura

Jako hlavní téma prezentovala SPD při krajské kampani protiuprchlické téma. Od něj nyní Okamura lehce ukročil stranou. „Musíme lidem také sdělit, že nejsme jen proti migrantům… My nejsme prvoplánově proti něčemu. V prvé řadě jsme pro to, aby se v naší zemi žilo dobře, aby naše děti po nás zemi převzaly lepší, bezpečnější a bohatší, než jakou jsme ji zdědili my,“ upozorňoval Okamura.

„Abychom byli volitelní pro co nejširší vrstvu občanů, musíme občanům ukázat, že přinášíme řešení, která jim skutečně zlepší život,“ apeloval.

Co by Čechům dle Okamury mělo zlepšit život? Okamura zmínil třeba zákon o referendu či změny v exekucích, kdy navrhuje zestátnění exekutorů a zrušení exekutorů soukromých tak, „aby vymáhání dluhů nebyl lichvářský byznys jako dnes“. „Odmítáme pozitivní diskriminaci a parazitismus nepřizpůsobivých občanů. Musí skončit diktát státu zvýhodňující určité menšiny na úkor běžného občana,“ hlásili po konci konference okamurovci ve svém manifestu.

Váží si Zemana, chtějí vystoupit z EU

Hostem konference byl i francouzský europoslanec Nicolas Bay. I ten představil smělé plány. „Věřím, že v květnu 2017 se Marine Le Penová, předsedkyně mojí strany Národní fronta, může stát prezidentkou mé země, Francie,“ říkal generální tajemník strany Le Penové, zatímco Fiala dodával, že doufá v to samé.

Strana Le Penové je přitom „proti mašině stvořené ke zničení národů, kterou se bruselská Evropa stala“, jak v Praze upozorňoval Bay. SPD přitom požaduje referendum o czexitu – o vystoupení Česka z EU. „Říkáme jasné ne multikulturnímu evropskému superstátu. Říkáme jasné ne nelegální imigraci a islamizaci Evropy,“ shodli se na sjezdu okamurovci.

V rámci závěrů konference došlo přitom i na českého prezidenta Miloše Zemana. „Vážíme si také faktu, že prezident republiky prosazuje v otázkách nelegální imigrace, boje proti radikálnímu islámu, obhajoby suverenity České republiky a přímé demokracie stejné názory, které dlouhodobě prosazuje naše hnutí SPD a jeho předseda,“ uvádí okamurovci.

Okamura tepal vládu, Fialovi prý nejde o „koryta“

Řeč se na konferenci stočila i k údajným nutným změnám v justici. SPD prý pracuje na návrhu instituce, která by měla pravomoc zkoumat justiční omyly a zločiny.

„Bohužel vládní koalice si dojednala pravidlo, že žádný jiný zákon, než vládní návrh, koalice z principu neschvaluje. Byť by takový zákon byl sebelepší. Jinými slovy – vládní koalice v podstatě zrušila parlamentní demokracii, protože opoziční návrhy nemají sebemenší šanci na schválení. Pokud volby vyhraje stávající garnitura, tak nemůžeme čekat změny k lepšímu,“ tepal Okamura koalici ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Okamurovci se přitom bránili, že by jim šlo „jen“ o poslanecké židle. „Pokud se sem nějakou neuvěřitelnou shodou okolností a náhod přece jenom zatoulal nějaký oportunista, nějaký lovec koryt, vyzývám ho: Odejděte. My tady nejsme proto, abychom dávali lidem a politikům koryta,“ tvrdil Fiala.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dzery ( 20. listopadu 2016 13:32 )

safez ( 20. listopadu 2016 08:26 )

Mám to v diskuzi psáno slušně, ba i ubráno jak to bylo ve zprávách prezentováno. To jsou tu denně horší nechutné texty a to se nikdo neozve, zřejmě sympatizant strany.

prezny ( 19. listopadu 2016 23:19 )

dědci dobytčata, to byly i hezký holky v modrejch hadrech a ty jejich muslimský rusácký papaláši čuňata od pohledu to by mě zajímalo co s tím Puťka udělá a proč dosud neudělal nic

prezny ( 19. listopadu 2016 23:15 )

Tady se smí nadávat jen na tmavé muslimáky .

sportak ( 19. listopadu 2016 22:35 )

Mně by až tak nevadil, ale není moc oblíbencem a myslím že na to nemá. Jistě že kulatokýho uvítáme radši.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa