• Hnutí ANO jasně ovládlo letošní krajské volby, vyhrálo v devíti krajích, v dalších čtyřech bylo druhé. Naopak ČSSD zvítězila jen v Jihočeském kraji a na Vysočině. V Libereckém kraji zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, na Zlínsku uspěla KDU-ČSL. 
  • Kolika krajům bude nakonec Babišovo ANO vládnout ale není jisté. V některých regionech se ostatní strany zkouší dostat do opozice.
  • Podle předsedy hnutí ANO je jeho úspěch vyjádřením nespokojenosti voličů se současným stavem. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v neděli prohlásil, že jeho hlavu nikdo nechce a odstupovat nehodlá.
  •  V krajských volbách dosáhla volební účast 34 procent, v senátních volbách byla o procentní bod nižší.
  • Detailní informace k volbám najdete v našem volebním speciálu ZDE. Voliči budou ještě příští pátek a sobotu rozhodovat ve 2. kole do Senátu.

ONLINE: Krajské a senátní volby 2016
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
22:00
9. 10. 2016

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste věnovali našemu volebnímu a povolebnímu online zpravodajství. Tímto se s vámi loučíme, další podrobnosti z vyjednávání krajských koalic přineseme v pondělí v samostatných článcích. Připomeňme, že volebním studiem k výsledkům voleb skončilo také krajské turné, ve kterém jsme vám od 23. srpna nabídli debaty s kandidáty ze všech regionů i superdebatu stranických lídrů. V pátek a v sobotu zbývá dovolit 27 nových senátorů.

 

A nemusíte se bát, do roka a do dne tu máme volby zas - na podzim 2017 budeme všichni moci rozhodnout o novém složení Sněmovny. Pak už to bude jen pár týdnů do doby, než v lednu 2018 zvolíme příštího českého prezidenta. Blesk.cz bude u toho, zachovejte nám přízeň.

21:13
9. 10. 2016

Na pokračování jednání o případné koaliční vládě v Olomouckém kraji se dohodlo vítězné ANO s ČSSD, Koalicí pro Olomoucký kraj a ODS. Vyjasnili jsme si stanoviska a v pondělí budeme pokračovat v jednání, řekl večer lídr ANO Oto Košta.

20:20
9. 10. 2016

Podle Sobotky může za neúspěch ČSSD také nízká volební účast. Velká část voličů strany prý zůstala doma, na což chce strana před volbami do Sněmovny reagovat.

19:49
9. 10. 2016

Lídři ČSSD se bavili o vyjednávání v krajích a plánech do budoucna. Strana by měla kandidátky do sněmovních voleb otevřít nestraníkům, řekl Sobotka.

19:34
9. 10. 2016

ČSSD má reálnou šanci, že ve většině krajů bude součástí koalic, řekl předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. Kde strana skončila aspoň druhá, nebude mít podle něj problém sehnat partnery.

19:03
9. 10. 2016

„Je už jedna varianta koalice, kterou upřednostňujeme. Otázkou je, co na ni řeknou ostatní,“ řekl večer Jiří Čunek, který dostal ve Zlínském kraji 14 468 preferenčních hlasů. Podle Čunka by první kolo jednání mělo skončit v pondělí.

18:34
9. 10. 2016

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek chce pokračovat ve vedení strany i do voleb do Poslanecké sněmovny. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz. Zároveň také prozradil, jak to bylo se sázkou o prase s předsedou STAN Petrem Gazdíkem. Kalousek sice výsledky voleb nevnímá jako úspěch, zároveň ale několikrát zopakoval, že jeho strana obhájila všechny zastupitelské posty.

18:12
9. 10. 2016

Lídr středočeské ODS Martin Kupka si přes vyjednávání ANO, STAN a TOP 09 o společné koalici dovede stále představit vznik krajské vlády bez hnutí ANO.

17:49
9. 10. 2016

Babiš přesto nemíní do vyjednávání krajských koalic sám zasáhnout, řekl pro Blesk.cz: „Vyjednávání je odpovědnost lidí, kteří vedli a sestavovali kandidátní listiny. Rozhodně já koalice nevyjednávám, ale o průběhu vyjednávání mne někteří naši vyjednavači informují.“

17:45
9. 10. 2016

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš s krajní nelibostí sleduje, jak se v některých krajích snaží další strany obejít jeho vítězné hnutí a sestavit koalici bez něj. „Nerespektování výsledku voleb a obcházení vítěze je jen důkazem, že tradiční politické strany udělají cokoliv, aby se udržely u koryta za každou cenu. Zároveň ať mi nikdo netvrdí, že za pár hodin najdou v Hradci i v Plzni programový průnik strany, které se označují za pravicové i levicové. Koalice měly pravděpodobně dohodnuté dopředu. A celé volby byly vlastně tak trochu podvodem na voličích. Tohle je politika v podání tradičních politických stran,“ uvedl Babiš pro Blesk.cz.

17:42
9. 10. 2016

Lídr jihomoravského ANO Bohumil Šimek nepředpokládá, že by jeho vítězné hnutí vyjednávalo o možné koalici s KSČM a SPD s SPO. ANO už jednalo s dalšími stranami, například s KDU-ČSL, ale také s ČSSD. Schůzky se sociálními demokraty se nezúčastnil hejtman Michal Hašek (ČSSD), s nímž ANO odmítá spolupráci. Podle Šimka zatím žádná koalice nevznikla.

17:26
9. 10. 2016

Dvojka STAN ve středních Čechách Drábová odmítla výzvu ČSSD k jednání o její podpoře na hejtmanku. Trvá na tom, že bude řadovou zastupitelkou.

17:07
9. 10. 2016

Středočeská ČSSD je připravena jednat s hnutím STAN o podpoře "jaderné baby" Dany Drábové do funkce hejtmanky. Oznámila to v tiskové zprávě. Dvojka na kandidátce STAN Drábová ale už dříve řekla, že chce být jen řadovou zastupitelkou. ČSSD poukázala na to, že Drábová dostala v krajských volbách největší počet preferenčních hlasů. Drábová před zveřejněním výzvy ČSSD v rozhovoru zopakovala, že o místo v krajské radě nebude usilovat.

 
17:00
9. 10. 2016

A můžou brát voliči krajské koalice bez ANO, kde se další strany „spiknou“ proti němu, jako zradu? „Říká se to tak. Zajímavé bude, jestli proti sobě půjdou jednotlivé strany vládní koalice, nebo ne. V jednotlivých regionech záleží na koaličním potenciálu. Může se stát, že bude snaha ANO zeslabit, vyšachovat ho z těch možných koalic,“ dodala politoložka Dvořáková.

 
16:57
9. 10. 2016

Politoložka Dvořáková zkusila také odhadnout, jaké budou vztahy v koalici rok do voleb. „Vnitrostranicky to zeslabilo frakce, které jsou proti panu Sobotkovi. Hašek má významné postavení v Asociaci krajů, tohle znamená jeho oslabení. My jsme byli zvyklí, že opozice vyhrávala na úkor vládních stran. Vždycky se hlasuje proti vládě, a to v tomhle případě nebylo. Bylo to zajímavé hlavně pro tradiční a opoziční strany. Potenciál ODS zůstává. Ke znovuobnovení té strany to stačí. Horší je to s TOP 09. Bez podpory Starostů nemá ukotvení v regionech a poté, co odešel symbol, má strana jen pár nadšenců,“ zmínila Dvořáková.

 
16:55
9. 10. 2016

Výsledky krajských voleb pro Blesk okomentovala profesorka Vladimíra Dvořáková (59). „Nejsou tak dramatické. Nemáme tu nikoho, kdo by byl supervítězem, který by převálcoval zbytek. ANO vstupuje nové, což je vždy výhoda. Pomohl mu také pan Kalousek, protože všechna vyjádření byla proti Babišovi, a ta jeho negativní vyjádření byla pro lidi doporučením. Uvědomme si, že pan Kalousek v době, kdy padla Nečasova vláda, byl jeden z nejméně populárních politiků. Mocenské postavení pana Babiše posiluje i spolupráce s panem prezidentem. Řada voličů KSČM k panu Babišovi přešla, neboť zaznělo, že by s nimi mohl spolupracovat,“ uvedla politoložka.

16:42
9. 10. 2016

Ve středních Čechách by mohla vzniknout koalice ANO, STAN a TOP 09. Jejich zástupci se dohodli, že budou jednat exkluzivně v tomto formátu. Řekli to předsedové středočeské organizace ANO a STAN František Petrtýl a Věslav Michalik.

16:18
9. 10. 2016

Lídr hnutí ANO v Pardubickém kraji Jan Řehounek, řekl České televizi, že ještě o budoucí koalici nejednal. „V současné době za mě stále není nic podepsáno,“ řekl s tím, že první oficiální schůzka proběhne až v pondělí. „Já jsem vždycky dopředu říkal, že by nás zajímala doprava a školství,“ dodal.

15:50
9. 10. 2016

Středočeští komunisté jsou po čtyřletém působení v krajské radě připraveni na odchod do opozice. Strana se ale bude i z opozičních lavic snažit naplňovat svůj volební program, řekl předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič.

 

Všechny klasické politické strany ztratily. My jsme samozřejmě připraveni na opozici, byli jsme opozicí už předtím. Vůbec tím neustupujeme od našeho volebního programu, budeme se snažit ho naplňovat, a víme, že to bude práce s velkou pravděpodobností opoziční a velice náročná,“ uvedl Grospič.

15:45
9. 10. 2016

Jaroslav Faltýnek (ANO) České televizi řekl, že věří, že se hejtmanem v Olomouckém kraji stane lídr hnutí Oto Košta. „Důležité je, že jsme se domluvili na základním bloku se sociální demokracií a nyní čekáme dalšího partnera, kde bude programový průnik,“ řekl 1. místopředseda hnutí ANO. „Včera jsem oslovili KDU-ČSL, dneska jsme mluvili s ODS, já si myslím, že do třech dní jsme schopní se dohodnout,“ uvedl Faltýnek.

15:26
9. 10. 2016

Jednání o koalici v Olomouckém kraji dnes zatím výrazně nepokročila. Vítězné hnutí ANO se sice v noci dohodlo na spolupráci s ČSSD, ale v zastupitelstvu nemají potřebnou většinu. Zástupci ANO s ČSSD proto oslovili s nabídkou koaliční spolupráce ODS a Koalici pro Olomoucký kraj. Koalice pro Olomoucký kraj složená z lidovců a Strany Zelených by se měla k nabídce vyjádřit vpodvečer.

15:15
9. 10. 2016

Jihomoravský předseda ČSSD Roman Hanák potvrdil, že Hašek zůstává členem vyjednávacího týmu. "Nicméně hnutí ANO si s námi vyžádalo schůzku bez něj, což my respektujeme. On to také akceptoval. Řešíme podmínky s možnými partnery a bariéry, nikoli personální záležitosti," řekl Hanák. Schůzku s ČSSD bez Haška už ráno potvrdila dvojka na kandidátce ANO Taťána Malá i Hašek, který uvedl, že nemusí být na všech schůzkách.

15:10
9. 10. 2016

Hnutí ANO, které zvítězilo v krajských volbách v Ústeckém kraji, preferuje vznik dvojkoalice. O možné spolupráci dnes jednali jeho zástupci s druhou nejsilnější stranou, dosud vládnoucí KSČM. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) řekl, že variant možné spolupráce je několik. Nevyloučil ani to, že by hejtmanem mohl zůstat Oldřich Bubeníček (KSČM).

14:50
9. 10. 2016

Stávající hejtman Michal Hašek je připraven být v opozici. Plnění programu ČSSD je pro něj důležitější než jeho funkce v nové samosprávě. Zůstává ve vyjednávacím týmu i ČSSD.

14:24
9. 10. 2016

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v lánech řekl, že Babišovo hnutí má poměrně velký koaliční potenciál. Prezident si dovede představit koalice ANO s KSČM, ČSSD i ODS, jen s TOP 09 nikoli. Právě u jejího volebního výsledku podle svých slov radostně pozdvihl obočí. "TOP 09 pokládám za marketingový produkt, který už je trochu vyčichlý. Miroslav Kalousek založil celý svůj program na útocích na Babiše a na mě," řekl Zeman v rozhovoru v moderátorem Blesk.cz Davidem Vaníčkem.

Na celý záznam rozhovoru s prezidentem Zemanem se můžete podívat ZDE.

14:15
9. 10. 2016

Jiří Čunek, který dovedl KDU-ČSL k vítězství v krajských volbách ve Zlínském kraji, suverénně uspěl také ve Vsetíně, kde je starostou. Lidovci tam získali 34,55 procenta hlasů, zvítězili také v celém vsetínském okrese se ziskem 33,16 procenta hlasů.

13:53
9. 10. 2016

Tři strany, které ve volbách do zastupitelstva Pardubického kraje získaly nejvyšší počty hlasů, začnou oficiálně vyjednávat o možné koalici v pondělí. Nejdříve se sejdou zástupci ČSSD a lidovecká Koalice pro Pardubický kraj (KPK), které spolu dosud spolupracovaly v krajské vládě, a poté si k jednání přizvou vítěze voleb hnutí ANO.

13:31
9. 10. 2016

Zástupci stran zvolených do zastupitelstva Středočeského kraje mají za sebou první povolební schůzky, které proběhly už v noci. Dohoda o budoucí koalici zatím není a jednání pokračují. Řekl to lídr Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan, jehož uskupení skončilo na druhém místě.

13:28
9. 10. 2016

Marie Zelníčková, matka Ivany Trump a tchyně kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa, žije střídavě ve svém Zlíně a v Americe. Poté, co odvolila v Česku, míří do zpátky do USA podpořit Trumpa v tamních volbách. Více čtěte ZDE.

13:20
9. 10. 2016

V Karlovarském kraji začně vítězné hnutí ANO oslovovat případné koaliční partnery. Postupně chce jednat se všemi osmi stranami, které se do zastupitelstva dostaly. Řekla to Jana Vildumetzová, která stála v čele krajské kandidátky.

12:52
9. 10. 2016

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá obavy z toho, že by například už na dnešním večerním jednání grémia strany ostatní členové vedení či dosavadní hejtmani mohli požadovat jeho odstoupení. "ČSSD nepotřebuje personální hádky a rvačky, to je to, co by nás mohlo oslabit a nahrát hnutí ANO," uvedl Sobotka. Nikdo podle něj ani podobný požadavek neavizoval.

12:50
9. 10. 2016

Lidovci, kteří vyhráli krajské volby ve Zlínském kraji, v noci na dnešek slavili i zahájili jednání o koalici. Mluvili již se zástupci hnutí ANO, ČSSD a Starostů a nezávislých (STAN)KDU-ČSL získala 22,97 procenta hlasů a 12 z celkových 45 mandátů. "Oslavili jsme to, ale ne moc bujaře. Čeká nás hodně práce," řekla krajská tajemnice lidovců Karla Vaculínová, podle níž by další jednání měla pokračovat v pondělí.

12:44
9. 10. 2016

Volební výsledky ČSSD ovlivnilo podle premiéra Bohuslava Sobotky hlavně to, že sociální demokracie byla v čele mnoha krajů už osm let. V regionech podle něj rozhodovaly především osobnosti tamních kandidátů a jejich pověst. "Do voleb do Sněmovny musí příští rok strana najít silnější lídry a sestavit kvalitnější kandidátky," řekl dnes Sobotka.

12:34
9. 10. 2016

Za mandáty získané v krajských volbách dostane peněz od státu hnutí ANO. Za 176 krajských zastupitelů mu bude náležet roční příspěvek 44 milionů korun. Druhá ČSSD bude dostávat 31,25 milionů korun a třetí KSČM si přijde zhruba na 21,5 milionů ročně.

12:11
9. 10. 2016

V Olomouckém kraji se vítězné ANO dohodlo na koaliční spolupráci s ČSSD, s níž ale nemá v zastupitelstvu potřebnou většinu. Stejnou nabídku, podle které by ANO mělo obsadit funkci olomouckého hejtmana, proto dostala ještě ODS a Koalice pro Olomoucký kraj vytvořená KDU-ČSL a Stranou zelených. Vyjádření jejich zástupců očekává hnutí ANO odpoledne, řekl lídr ANO Oto Košta.

10:54
9. 10. 2016

Nejaktivnější voliči byli letos ve Zlínském kraji, zdejší účast byla 38,50 procenta. Druhá nejvyšší volební účast byla na Vysočině - 37,34 procenta. Nejmenší zájem o volby naopak měli voliči v Ústeckém kraji, kde k urnám dorazilo jen 28,94 procenta voličů.

10:14
9. 10. 2016

"V krajských volbách hlasovali podle celostátních úvah. Takže jsou krajské volby předzvěstí voleb sněmovních," komentoval Zeman výsledky voleb.

10:08
9. 10. 2016

K výsledku ČSSD prezident řekl následující: "Byl bych do určité míry soucitný. Nechci tančit na hrobě sociální demokracie," řekl Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz. Následně nepřímo naznačil, že by premiér Bohuslav Sobotka měl zvážit svou rezignaci. "Když jsem byl předseda ČSSD, v roce 2000 strana pod mým vedením dostala v průměru asi 13 procent hlasů. Byla to porážka a já jsem tehdy uvažoval rezignaci," uvedl Zeman v rozhovoru.

10:03
9. 10. 2016

"Pokud někdo z nás budeme tvrdit, že jsme tyto výsledky očekávali, tak nebudeme mluvit pravdu. Pro nás všechny to bylo překvapení," řekl prezident Miloš Zeman Blesk.cz ve svém prvním komentáři k volbám. "Chtěl bych blahopřát hnutí ANO a Andreji Babišovi, který ani on sám nečekal," uvedl Zeman. Upozornil také na to, že se velmi často stává, že se druhý a třetí v pořadí spojí proti vítězovi.

10:51
9. 10. 2016

ČSSD v Jihomoravském kraji zaznamenala největší propad voličů v Brně, kde dominovalo hnutí ANO. Zatímco sociální demokraté dostali jen přes 12 procent hlasů, ANO jich mělo více než 23 procent.

10:43
9. 10. 2016

Politická uskupení, která se ve svých programech zaměřovala na migranty a islám, žádného velkého úspěchu nedosáhla. Snad s výjimkou okamurovců, kteří se společně s velebovci dostali do řady zastupitelstev napříč Českem. Neuspěla tak "růžová barbie" Dominika Myslivcová ani antiislámský bojovník Martin Konvička. Podrobnější analýza v tomto článku.

10:25
9. 10. 2016

Nejvyšší účast v letošních krajských volbách byla v obci Čilá na Rokycansku. Hlasovat tam přišlo 15 z celkem 16 voličů, tedy zhruba 94 procent. Nejnižší účast byla v Čečovicích na Domažlicku, kde přišli hlasovat jen 3 z 63 voličů, což  je účast 4,7 procent.

10:14
9. 10. 2016

V Průhonicích u Prahy, kdy bydlí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, zvítězilo jeho hnutí ANO se ziskem téměř 28 procent hlasů. Je to zhruba o sedm procent více než v rámci celého Středočeského krajeANO v Babišově bydlišti volilo 210 lidí, tedy 27,74 procenta.

10:12
9. 10. 2016

Komentáře k volebním výsledkům na sociálních sítích dál přibývají. Kromě úspěchu Babišova hnutí ANO se řeší i propadák Kalouskovy TOP 09 či neúspěch jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD).

10:08
9. 10. 2016

Do krajských zastupitelstev bylo zvoleno celkem 137 žen, tedy 20,3 %. Ačkoli vůbec poprvé zastoupení žen na krajích přesáhlo 20 %, nejedná se o zásadní posun, tvrdí organizace Fórum 50 %. „Za šestnáct let, kdy se do krajů volilo poprvé, vzrostlo zastoupení žen celkem o pouhých 6 %. Při tomto tempu se rovnováhy v politice, kdy se jí bude účastnit alespoň 40 % žen, dočkáme v roce 2080, což skutečně není příliš optimistický výhled,“ komentuje Veronika Šprincová.

9:56
9. 10. 2016

Obec Milhostov na Chebsku měla při volbách do krajského zastupitelstva v Karlovarském kraji nejnižší volební účast. K volbám zde přišlo jen 9,16 procenta lidí, tedy 23 lidí z 251 oprávněných voličů. Naopak nejvíce lidí přišlo v kraji volit v obci Teplička, kde byla účast přes 60 procent. Celkově byla volební účast v Karlovarském kraji 30,23 procenta, což byla po Ústeckém kraji druhá nejnižší

9:51
9. 10. 2016

Europoslanci Pavlu Teličkovi (za ANO) se vývoj v Královéhradeckém kraji, kde suverénního vítěze voleb ANO mohou z koalice "vyšoupnout", líbí pramálo.

9:49
9. 10. 2016

Pražskou kavárnu Louvre, kde měla TOP09 volební štáb, opustil šéf strany Miroslav Kalousek pozdě v noci. Byl viditelně unaven.

9:42
9. 10. 2016

Svá křesla si ve Zlínském kraji udrželo 21 lidí. Nově mandát zastupitele získalo 24 politiků. Mezi nimi jsou například advokát, disident a bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Stanislav Devátý (za ODS) nebo lídr koalice Soukromníků a Svobodných, senátor a majitel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu usedne deset žen, v minulém zastupitelstvu jich bylo o jednu méně

9:40
9. 10. 2016

Zemanovci, respektive nynější Strana práv občanů, přišli včera večer zapít žal z neúspěchu v krajských volbách do srubu prezidentského kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Samotný kancléř, který ve volbách kandidoval, se sešlosti také zúčastnil. Podrobnosti si přečtěte tady.

9:34
9. 10. 2016

Starostové pro Liberecký kraj v krajských volbách vyhráli ve většině obcí tohoto kraje. Na prvním místě neskončili jen ve 26 z 216 obcí. Ve dvou ze tří největších měst kraje je ale předčilo ANO

8:56
9. 10. 2016

Voliči mohli v krajském hlasování udělovat i přednostní hlasy. Nejvíce jich v rámci zvolených zastupitelů získali dva kandidáti KDU-ČSL, a to Jiří Čunek (14 468) ve Zlínském kraji a Stanislav Juránek (14 269) v Jihomoravském kraji. Třetí nejvyšší počet přednostních hlasů obdržela šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (11 592) ve Středočeském kraji.

8:25
9. 10. 2016

Jasnou výhru hnutí ANO Andreje Babiše a neúspěch ČSSD Bohuslava Sobotky rozebral pro Blesk.cz politolog a šéf agentury Phoenix Research Jan Kubáček. A přidal i dalších sedm vzkazů z letošních voleb. Hořká zpráva pro premiéra a složitá situace pro ANO. Více čtěte ZDE.

VIDEO
Video se připravuje ...
8:19
9. 10. 2016

Jiří Dolejš sdílel na Facebooku výsledky včerejších voleb s komentářem: Ztráty kromě Babiše (ten před 4 roky ještě nebyl) mají skoro všichni.

8:08
9. 10. 2016

Jako tanečnice, se kterou nikdo nechce tancovat. Tak vypadá hnutí ANO, do jehož volebního štábu během sobotního večera nepřisel nikdo vyjednávat o koalici. Mezi členy bylo vidět určité napětí – sice vyhráli volby, ale celkově vyhráno nemají. „Tak silný výsledek by nám mohl spíš uškodit, protože se všichni semknou proti nám,“ uvedl zdroj z hnutí.

7:42
9. 10. 2016

O vytvoření koalice v Králověhradeckém kraji už v sobotu večer začali jednat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu by měli 24 mandátů. V kraji by vítězné hnutí ANO (13 mandátů) v případě vytvoření této koalice zůstalo s dalšími subjekty v opozici. Hejtmanem by měl měl být lídr kandidátky ČSSD Jiří Štěpán. ANO se chce pokusit chystanou koalici pěti stran zvrátit.

7:25
9. 10. 2016

Dobré ráno, pokračujeme v online přenosu k povolebním událostem. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vybrali voliči vybrali v krajských volbách 675 zastupitelů z 11 803 kandidátů. Do 20,3 % křesel v krajských zastupitelstvech usednou ženy. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 50 let. Nejstarším zvoleným zastupitelem je 73letý Jan Kůrka z Plzně, nejmladším pak 21letá Tereza Hyťhová z Krupky.

22:45
8. 10. 2016

Komentářem Andreje Babiše v pozici vítěze krajských a 1. kola senátních voleb končíme volební online zpravodajství. Další podrobnosti z voleb zejména o vyjednávání krajských koalic vám nabídneme už v neděli.

 

A nezapomeňte, že na Blesk.cz se jako první v neděli od 11 hodin dozvíte volební komentář prezidenta Miloše Zemana. Vysíláme totiž osmý díl pořadu S prezidentem v Lánech.

22:41
8. 10. 2016

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš poskytl po volbách Blesku rozhovor. V něm se rozpovídal o tom, jaké esemesky mu poslali političtí konkurenti i jakou měl noc před volbami. 

VIDEO
Video se připravuje ...
22:32
8. 10. 2016

Opustí Miroslav Kalousek po volebním debaklu post šéfa TOP 09? Pokud si to budou přát jeho straničtí kolegové ve vedení topky, prý to s pokorou přijme, naznačil na Twitteru.

22:30
8. 10. 2016

Další možnost vyjádřit svůj názor budou mít voliči příští víkend, kdy se koná 2. kolo senátních voleb.

22:19
8. 10. 2016

Je sečteno 100 procent hlasů krajských voleb.

22:15
8. 10. 2016

Zatímco Martin Kupka z ODS jednal s lidmi ze štábu TOP 09, předseda strany Miroslav Kalousek zamířil domů. 

22:14
8. 10. 2016

Hašek ani po neúspěchu ve volbách nehodlá opustit krajskou politiku, ačkoliv podle svých slov vnímá "vzkaz voličů". "Přesto si myslíme, že máme takový volební výsledek, abychom se účastnili koaličních jednání," řekl Hašek.

VIDEO
Video se připravuje ...
22:13
8. 10. 2016

Referendum o nádraží v Brně není platné, přišlo 23,8 pct lidí. Hlasovali většinově pro modernizaci u Nádražní ulice v centru a otevřené návrhové soutěže

21:55
8. 10. 2016

Je sečteno téměř 100 % volebních hlasů. Zbývá poslední okrsek.

21:45
8. 10. 2016

"ODS lítá všude mozně, jen aby se spojila proti nám. Za námi ještě nebyli. Kupka uz ale jedná s topkou," řekl reportérovi zdroj z volebního štabu hnutí ANO.

 
21:30
8. 10. 2016

V Královéhradeckém kraji začali o vytvoření krajské koalice jednat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu by měli 24 mandátů. V kraji vítězné hnutí ANO by v případě vytvoření této koalice zůstalo s dalšími subjekty v opozici

21:22
8. 10. 2016

Podle průzkumu katedry politologie se Brňané v referendu vyjádřili pro nádraží v centru, přišlo jich ale málo. Oficiální výsledky ještě nejsou.

21:01
8. 10. 2016

K senátním volbám přišlo 33,5 % voličů. V čase 20:39 byly zpracovány konečné výsledky prvního kola senátních voleb. Lidé volili v 27 obvodech. Vybírali z 233 kandidátů. Žádný z nich nezískal nadpoloviční většinu hlasů potřebnou ke zvolení. 

 
20:59
8. 10. 2016

KDU-ČSL i ODS chtějí jednat s vítězným ANO o koalici v Moravskoslezském kraji. Strany vítají, že se rozpadne dosavadní koalice ČSSD a komunistů.

20:55
8. 10. 2016

Jiří Pospíšil poděkoval svým příznivcům na twitteru. Stal se „skokanem roku“.

20:49
8. 10. 2016

Do volebního štábu TOP 09 dorazil kandidát ODS na hejtmana Středočeského kraje Martin Kupka. Spolu s některými členy TOP 09 se údajně odebral mimo zraky návštěvníků do jedné z uzavřených místností Café Louvre. 

20:36
8. 10. 2016

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci uznal vítězství hnutí ANO. Lidé podle něj po osmi letech krajské nadvlády sociální demokracie dali najevo, že chtějí změnu. 

VIDEO
Video se připravuje ...
20:35
8. 10. 2016

V Královéhradeckém kraji je sečteno 99,78 % a do stovky chybí už jen kousek. Poslední z krajů, který nebyl sečten stoprocentně, však má o vítězi dávno jasno. Je jím král letošních krajských voleb ANO, které získalo 25,18 % a konkurenci nechalo daleko za sebou.

 

Předvolební debaty Blesku se zúčastnila i jeho lídryně Klára Dostálová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtové. Další pořadí: ČSSD (13,09 %), ODS (9,93 %), Koalice pro Královéhradecký kraj (9,77 %), KSČM (9,4 %), Starostové a Východočeši (8,94 %)TOP 09 (7,73 %), Koalice SPD a SPO (5,54 %), Koalice Piráti a SZ (5,28 %).   

20:21
8. 10. 2016
20:10
8. 10. 2016

"Volební účast byla skandální, na nás teď je, abychom svou prací dokázali voličům, ze jsme si jejich přízeň zasloužili," řekl Blesku Petr Gazdík. Volební štáb navštívil i herec Miloslav Mejzlík. "Starostům fandím, je to sympatická forma politiky, která vychází zdola. V divadle jsem výsledky napjatě sledoval a jsem za to, jak dopadli, moc rád," řekl Blesku.

20:16
8. 10. 2016

"Vítěz hnutí ANO, Andrej Babiš. Poražený sociální demokracie, Bohuslav Sobotka. Poměrně velkým vítězem celého toho uskupení voleb je KDU-ČSL, na druhé straně neúspěch KSČM. Účast byla nízká a KSČM je slabá,"

sečetl výsledek krajských voleb politolog Herzmann ve studiu Blesku.

20:15
8. 10. 2016

Předposledním sečteným krajem je Pardubický kraj. Zvítězilo v něm opět hnutí ANO, které v kraji do voleb vedl pardubický zastupitel Jan Řehounek. Dostalo 19,17 % hlasů. Hořkou pilulku tak musel spolknout hejtman Martin Netolický, ČSSD skončila druhá s 18,01 %. Další pořadí: 3. Koalice pro Pardubický kraj s historicky prvním hejtmanem Romanem Línkem v čele (15,69 %), 4. ODS (8,99 %), 5. KSČM (8,36 %), 6. STAN (5,62 %).     

20:12
8. 10. 2016

Tak Středočeský kraj je sečtený a SPD SPO na poslední chvíli přišlo o pětiprocentní hranici a tudíž o tři mandáty. Nakonec má jen 4,96% hlasů. Reálně šlo o desítky hlasů. "Je to škoda. Tušíme, kde je příčina. Ale celkově jsme spokojení," řekl Blesku Okamura.

20:10
8. 10. 2016

"Senátní volby obecně postrádají výrazné tváře až na několik vzácných výjimek. Voliči jsou vděční, když mohou dát hlas někomu, koho slyšeli mluvit v televizi, koho alespoň přes tu obrazovku znají,"

uvedl politolog Jan Herzmann ve studiu Blesku. Nebylo pro něj tak velkým překvapením, že do 2. kola postoupila exministryně spravedlnosti Helena Válková. "U Pana Váni mě to ani trochu nepřekvapuje... On je podporovatelem pana Babiše již několik let," zmínil i žokeje Josefa Váňu.

20:06
8. 10. 2016

"Byl to takový osobní pocit, který mi říkal, že to tam pro Michala Haška nedopadne dobře. Tohle by mohlo znamenat jeho politický konec, nebo alespoň velkou přestávku... Možná těch změn v sociální demokracii uvidíme na jaře na kongresu více,"

uvedl ve studiu Blesku politolog Jan Herzmann. Právě ČSSD však může být podle něj partnerem pro ANO i v krajích. "Podle mého názoru sociální demokracie naopak bude ten, kdo bude mít zájem. Protože má mnoho svých členů, kteří měli krajské funkce, rádi by si je udrželi, i když o stupínek nižší," míní Herzmann.

20:01
8. 10. 2016

ANO v Moravskoslezském kraji dotáhl k vítězství Ivo Vondrák. Získalo 25,7 % hlasů a s přehledem "strčilo do kapsy" druhou ČSSD s hejtmanem Miroslavem Novákem (16,66 %). Třetí skončila KSČM (11,38 %), čtvrtá KDU-ČSL (10,17%), pátá Koalice SPD a SPO (7,02 %) a šestá ODS (6,93 %).

19:58
8. 10. 2016

Zpěv, šampaňské a přání všeho nejlepšího. Jihomoravští lidovci slaví volební úspěch, partaj jde do jednání o novém vedení kraje z druhého postu za ANO s veselou. A drží palce svým favoritům, kteří v senátních obvodech Blansko, Hodonín a Brno-město postoupili do druhé kola. „Máme dobře našlápnuto v kraji i v senátních obvodech. Tak si popřejme úspěch a nezůstaňme v půli cesty,“ nechal se slyšet Roman Celý, lídr kandidátky do krajských voleb.

19:52
8. 10. 2016

Druhá ze dvou náplastí na sociálně demokratickou bolest: Jihočeský kraj. ČSSD v čele s hejtmanem Jiřímu Zimolou tam "urvala" volební vítězství ziskem 22,55 % hlasů. Hnutí ANO na druhém místě má 17,67 %, ODS na třetím 12,67 % a čtvrtí komunisté 10 %. Do krajského zastupitelstva prinikly ještě Pro Jižní Čechy (8 %), KDU-ČSL (6,63 % a Jihočeši 2012 (5,8 %).

19:48
8. 10. 2016

Na štábu TOP 09 se mění komentář k výsledům voleb. Předseda Miroslav Kalousek po závěrečné tiskovce na hodinu zmizel do místnosti, kde se radil se svými lidmi. A tam přišli na to, jak nedosažení cíle mít v každém krajském zastupitelstvu alespoň jednoho „topkaře“, argumentačně obrátit. „Přes všechny nepříznivé podmínky, kterým jsme byli vystaveni (...) jsme neztratili žádný mandát. Tak to zase takový průšvih není,“ řekl nyní Kalousek v živém vstupu do České televize. Což je tak trochu zavádějící. Roku 2012 totiž TOP 09 kandidovala se Starosty a nezávislými v regionálních koalicích, letos sama - tedy jako jedinečný politický subjekt. Žádné mandáty tedy neobhajuje...

19:46
8. 10. 2016

Stoprocentní součet hlasů chybí už je ve čtyřech krajích - Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském. Jihomoravský kraj se také stal kořistí ANO. Získalo 20,94 % hlasů. Další pořadí? Druhá KDU-ČSL (15,94 %), třetí Haškova ČSSD (15,49 %), čtvrtá KSČM (9,69 %), pátá ODS (8,07 %), šestí TOP 09 s Žít Brno (6,67 %), sedmí Starostové pro Jižní Moravu (6,21%) a osmá koalice SPD a SPO (5,66 %).

19:35
8. 10. 2016

A výčet série úspěchů ANO pokračuje Středočeským krajem. S lídryní Jaroslavou Jermanovou jej ANO ovládlo s 20,76 % hlasů. Druzí STAN sice dotahovali, ale nakonec se skončili s 18,43 %, třetí ČSSD získala 13,75 %, čtvrtá ODS 13,05 %, pátá KSČM 10,13 % a šestá skončila TOP 09 s 6,54 %.

19:31
8. 10. 2016

Kompletně sečtený Plzeňský kraj přinesl další triumf ANO. Babišovci skončili první s 21,52 % hlasů před druhou ČSSD (17,35 %). Lídr ANO Miloslav Zeman dostal i nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce svého hnutí. Třetí je ODS s 14,63 %, která v posledních krajských volbách v kraji vyhrála, čtvrtí jsou nyní komunisté s 11,58 %. Více než pět procent hlasů dostala ještě čtyři uskupení: STAN (spolu s Patrioty, Svobodními a Soukromníky) 8,15 %, TOP 09 dostala 7,09 %, Koalice SPD a SPO 5,33 % a Koalice pro Plzeňský kraj 5,11 %.

19:20
8. 10. 2016

Podle Pavla Bělobrádka nejsou volby drtivým vítězstvím KDU-ČSL, ale ani prohrou. Na tiskové konferenci pochválil Jiřího Čunka, který uspěl ve Zlínském kraji. "Vypadá to, že bychom mohli mít po delší době opět hejtmana," řekl. 

VIDEO
Video se připravuje ...
19:28
8. 10. 2016

Také Olomoucký kraj se stal volebním soustem pro ANO. V čele s Otou Koštou, který v předvolební debatě Blesku říkal, že jako David Rath nedopadne, získalo 23,77 procent hlasů. Na záda mu s výrazným odstupem koukají druhá ČSSD (13,88 %), třetí KSČM (11,56 %), čtvrtá Koalice pro Olomoucký kraj (11,39 %). Do zastupitelstva se prodrali i Starostové Pro Olomoucký kraj (9,68 %), ODS (7,54 %) a koalice SPD a SPO (7,33 %).

VIDEO
Video se připravuje ...
19:21
8. 10. 2016

Vítězem krajských voleb v Karlovarském kraji je ANO s 22,91 % hlasů, do voleb jej vedla Jana Vildumetzová, která s přehledem skončila první i v přednostních hlasech. Druhá ČSSD v čele se současným hejtmanem Martinem Havlem získala 13,91 %, třetí KSČM 11,5 %, čtvrtí STAN s podporou široké koalice (KOA, KDU-ČSL, TOP 09) 10,09 %, pátá ODS 7,59 % a šesté Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst 6,4 %. Do krajského zastupitelstva se těsně dostaly i další dvě uskupení - koalice SPD a SPO (5,52%) a Česká pirátská strana (5,46 %).

19:13
8. 10. 2016

Babišovi do volebního štábu volala jeho dcera Vivien. Nejspíš se ptala, kdy přijede domů, protože odpověď zněla: „Miláčku, pozdě přijedu. Ty nekoukáš na televizi?

19:13
8. 10. 2016

Koalice SPD a SPO získala zatím mandáty v deseti krajích. Zastoupení nebude mít v Jihočeském a Pardubickém kraji. Čeká se na Středočeský kraj, kde je sečteno 99,71% hlasů a SPD SPO kleslo na 4,98%. Jde řádově o desítky hlasů.

19:05
8. 10. 2016

Hotovo je i v Ústeckém kraji, který ovládlo Babišovo ANO s lídrem Petrem Urbánkem a celkovým ziskem 23,24% hlasů. Na druhém místě skončili komunisté v čele s dosluhujícím hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem s 15,82%, třetí je ČSSD (11,9 %), čtvrtá ODS (8,54 %), pátá koalice SPD a SPO (6,07 %).

19:03
8. 10. 2016

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že mladí voliči, kteří vyjadřovali jeho straně podporu, si neudělali čas na hlasování. Je prý ale vinou strany, že jim nedokázala vysvětlit důležitost voleb. 

VIDEO
Video se připravuje ...
19:00
8. 10. 2016

Čunkův triumf potvrzen. KDU-ČSL po sečtení hlasů ve Zlínském kraji získala 22,97 %. Druhé ANO má 15,68 %, třetí ČSSD 12,46 %, čtvrtí Starostové a nezávislí 11,62 %, pátá KSČM 8,22 %, šestí Svobodní a Soukromníci 7,88 % a sedmá ODS 6,39 %.

18:57
8. 10. 2016

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) je dalším úspěšným lídrem. SLK získali 32,35 % hlasů, na druhém místě za nimi je v Libereckém kraji ANO (17,08 %), pořadí na dalších místech bylo velmi těsné - třetí skončila KSČM (8,1 %), čtvrtá ČSSD (8,04 %), pátá ODS (7,91 %), šestá Změna pro Liberecký kraj (7,06 %), sedmá koalice SPD a SPO (5,2%).

18:47
8. 10. 2016

Labutí píseň ČSSD černá na bílém. Dlouho to vypadalo na Plzeňský kraj, nakonec byl jako první kompletně sečten Kraj Vysočina, uvedly volby.cz. Jde o jeden ze dvou krajů, kde sociální demokraté uhájili vedení. ČSSD s lídrem Jiřím Běhounkem vyhrála s 19,37 %, druhé ANO obdrželo 17,04 %, třetí KDU-ČSL 13,41 %, čtvrtí komunisté 11,4 %, pátá ODS 9,1%, šestí Starostové pro Vysočinu 6,84 % a sedmá koalice SPD a SPO s 6,4 %. 

18:45
8. 10. 2016

KDU-ČSL se v podvečer v krajských volbách na jižní Moravě dostala po sečtení 92% okrsků s téměř 16 procenty hlasů před sociální demokracii na druhé místo za suverénním ANO. V krajském zastupitelstvu by lidovci nyní získali dvanáct zástupců. „Je to potěšující, já bych hovořil o střízlivém optimismu,“ řekl lídr krajské kandidátky Roman Celý.

Fotogalerie
109 fotografií