Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pět žen v ohrožení. Ubrání svá křesla v Senátu před Slováčkem či Humlem?

/
  • Které senátorky budou v podzimních volbách obhajovat své křeslo?
    23. srpna 2016 ● 06:14

    Podporu má každá z jiné politické strany. Pětici českých senátorek však nyní spojuje to, že budou hájit v říjnových senátních volbách svá křesla. Týká se to třeba Babišovy kritičky a exmilenky Saši Vondry Veroniky Vrecionové (ODS) či Ivany Cabrnochové (SZ), kterou na Praze 10 vyzve třeba saxofonista Felix Slováček či ředitel „pohlavkář“ Miroslav Koranda. Zuby na senátní křeslo a na „skalp“ jedné z pěti senátorek si však brousí i další známí kandidáti – poslanec Stanislav Huml, hokejista Jiří Šlégr, vzpěrač Oto Zaremba. Komu z nich se podaří ukončit ženskou nadvládu nad „jejich“ volebními obvody?

  • 1.

    Ivana Cabrnochová (Strana zelených, Praha 10)

    Původní profesí klinická biochemička z nemocnice Na Homolce a pedagožka zdravotně postižených dětí Ivana Cabrnochová (41) oslaví 25. srpna narozeniny. A poté již bude vyhlížet souboj o své senátní křeslo. Do Senátu přitom zatím poprvé a jedinkrát nastoupila až v září 2014 – po doplňkových volbách nahradila Jaromíra Štětinu, který odešel do europarlamentu. Podpořila jí tehdy i vršovická fotbalová legenda Antonín Panenka.

     

     

    Zelená kandidátka Cabrnochová se po výhře nad vyzyvatelkou z ANO radovala z toho, že se stala nejmladší členkou Senátu v novodobé historii. Ve věku 40 let, 1 měsíc a 2 dny. Jejím partnerem je zastupitel MČ Prahy 8 a historik fotografie Petr Vilgus, mají tři děti.

     

     

    Cabrnochová v Senátu působí coby členka Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Letos na jaře se zapojila i do vyvěšování vlajek Tibetu během návštěvy čínského prezidenta v Praze – tibetskou vlajku pozdvihla u radnice Prahy 10, na dohled stadionu fotbalové Slavie, vlastněné Číňany.

     

     

    V senátních volbách na Praze 10 tentokrát již v řádném termínu bude čelit třeba viceprezidentce Hospodářské komory Ireně Bartoňové Pálkové (ODS), náměstkyni primátorky Evě Kislingerové (ANO), ale také saxofonistovi Felixi Slováčkovi (Strana soukromníků ČR), řediteli „pohlavkáři“ Miroslavu Korandovi (Patrioti ČR), který skončil po pohlavku neposlušnému žákovi, lékařům Jiřímu Holubáři (TOP 09 a STAN) a Zdeňku Schwarzovi (Pro Prahu), důchodci Josefu Hörlovi (ČSNS), vedoucí projektu v hnutí Arnika Renatě Chmelové (tu podporují Vlasta – koalice občanů Prahy 10, lidovci, Piráti i LES) či Ludmile Nedělkové (KSČM). Cabrnochová je senátorkou od roku 2014.

    Senátorka Ivana Cabrnochová (Strana zelených)
    Autor: ČTK

  • 2.

    Veronika Vrecionová (ODS, Mělník)

    Bývalá starostka obce Přezletice Veronika Vrecionová (50, ODS) je v Senátu místopředsedkyní Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. A také členkou Organizačního výboru. Společně s Pirátem Ivanem Bartošem se letos pustila do boje proti cenzuře internetu a opatření, které má úředníkům z Babišova ministerstva financí umožnit blokovat internetové stránky. „Ať si pan Babiš cenzuruje přístup k internetu v Agrofertu,“ zaútočila.

     

     

    U Vrecionové je přitom zajímavostí i jisté (ne)rodinné pouto z minulosti – s exministrem Alexandrem Vondrou má totiž nemanželského syna Jáchyma. Otěhotněla v době, kdy pracovala na oddělení zahraničního protokolu v Kanceláři prezidenta Václava Havla, Vondra působil coby Havlův poradce právě pro zahraničí. V době narození Jáchyma měl roční dítě se svou manželkou Martinou. Vrecionová pak má ještě dceru, již se svým manželem.

     

     

    Veronika Vrecionová usedla do Senátu v roce 2010. Sesadit ji chtějí poslanec Stanislav Huml (ČSSD), lékař Igor Karen (ANO), starosta Kralup Petr Holeček (TOP 09 a STAN), krajský radní Zdeněk Štefek (KSČM), starosta Mšena Martin Mach (SZ a KDU-ČSL), ale také zemanovec Petr Zavadil (SPO), vandasovec Svatopluk Černý (DSSSS), okamurovec Jiří Kobza (SPD) či sládkovec Pavel Matějka.

    Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) s Pirátem Ivanem Bartošem a Markem Antošem z iniciativy PřicházíCenzor.cz
    Autor: ODS

  • 3.

    Alena Dernerová (Severočeši.cz, Most)

    Lékařka a dětská neuroložka Alena Dernerová (57) je senátorkou od roku 2010. V Senátu zastává pozici místopředsedkyně Výboru pro zdravotní a sociální politiku. Její manžel přitom z lékařského prostředí pochází také – je rentgenolog. Spolu mají syna.

     

     

    Ve zdravotnictví pracovala jako lékařka na dětském oddělení mostecké nemocnice, v roce 2010 přebrala na pražském Žofíně Cenu Lékařského odborového klubu a Svazu českých lékařů za statečnost, ve stejném roce obdržela i Cenu Františka Kriegla, kterou uděluje Nadace Charty 77. V obou případech šlo o Dernerové „vystoupení proti tunelování veřejných zakázek při nákupu předražených zdravotnických přístrojů a uzavírání nevýhodných smluv v nemocnicích Ústeckého kraje“. Kvůli tomu, že vystoupila s kritikou, v nemocnici skončila.

     

     

    Dernerová se však pustila také například do prosazování novely zákona o elektronických komunikacích, tzv. „biče na operátory“, který měl docílit narovnání údajně neférových pravidel pro operátory a spotřebitele, včetně toho, aby si operátoři nemohli měnit smlouvy, jak se jim zlíbí. Novela však neprošla.

     

     

    Čelit nyní bude Dernerová ve volbách tlaku bývalých sportovců, kteří si brousí zuby na její místo. Proti ní se totiž ve volbách postaví třeba bývalý hokejový reprezentant Jiří Šlégr (ČSSD) či bývalý vzpěrač Ota Zaremba (DSSS). Ale také třeba lékař Jiří Biolek (STAN), bývalý starosta Lomu Josef Nétek (KSČM) či ředitelka školy Libuše Hrdinová (ODS). A podnikatel Jiří Maria Sieber (Řád národa).

    Senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz)
    Autor: ČTK

  • 4.

    Dagmar Terelmešová (ČSSD, Plzeň-jih)

    Za minulého režimu pracovala Dagmar Terelmešová (46) coby zdravotní sestra ve fakultních nemocnicích v Plzni na Lochotíně a v Ostravě. Do ČSSD vstoupila již v roce 1989 a skrze komunální politiku vystoupala až do Senátu. Je dlouholetou zastupitelkou Dobřan, od roku 2002 také místostarostkou města.

     

     

    Terelmešová má s manželem – řezníkem, který ji prý uhnal na jídlo – syna a dceru, za své záliby označuje přírodu a houbaření či cestování po Česku. Oblíbené však má také silné motorky. V Senátu působí coby členka Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku a také Organizačního výboru. Od toho se odvíjí i její agenda. Letos na jaře podporovala mj. školský zákon.

     

     

    „Problémem byl povinný rok před nástupem do školy. Nechápu, co se vlastně v tomto případě jako problém řeší. Zaprvé se tím naplní ubývající kapacity školek, zadruhé je to zajištění návyků a zvládání českého jazyka. Zaprvé u dětí ze špatného sociálního prostředí, těch se týká to zajištění těch návyků a zvládnutí českého jazyka, to je u národnostních menšin. Vždyť kolik romských dětí umí dobře česky, když nastupují do první třídy,“ poznamenala při dubnovém projevu v Senátu.

     

     

    Také Terelmešová sedí v Senátu od roku 2010. Ženou, která by ji ráda nahradila, je Miloslava Rutová, poslankyně za ANO. Kromě lékařů Jiřího Dorta (TOP 09/STAN) a Marcela Hájka (ODS s podporou KDU-ČSL) by rád do Senátu filmař Václav Chaloupek (Občané patrioti) či majitel řeznictví Pavel Havlíček (Strana soukromníků ČR). Aby byl seznam kandidátů úplný, zbývají ještě bývalý starosta Dešeni Jan Rejfek (KSČM) a vojenský analytik Martin Koller z Úsvitu.

    Senátorka Dagmar Terelmešová (ČSSD) v bílém kostýmku během návštěvy ministryně Michaely Marksové
    Autor: Facebook
     

  • 5.

    Miluše Horská (Nestraníci, Pardubice)

    Ředitelka ZŠ a praktické školy Svítání, která se zaměřuje na děti, mládež i dospělé s mentálním a kombinovaným postižením. Ale také místopředsedkyně Senátu a nestranická senátorka, která je zároveň místopředsedkyní Organizačního výboru.

     

     

    Miluše Horská (57) sama sebe na svých stránkách charakterizuje jako ženu spíše do nepohody, která je „aktivní až radioaktivní“, pozitivně naladěná a vidící láhev zpola plnou, ne zpola prázdnou. Široké úsměvy předváděla i při svém zvolení. „Propolitikovala jsem ale věno svých dcer,“ říkala v roce 2010 nově zvolená senátorka a dvojnásobná matka, které dcera Radka pomáhala s kampaní.

     

     

    Horská se přitom dlouhodobě netají tím, že by bylo třeba umožnit ženám měkčí vstup do politiky. „Je důležité, aby ženy ve vysoké politice byly. I mnoho průzkumů dokazuje, že v politice, v ekonomice, na manažerských postech i jinde ženský element chybí. Jestli to jsou zbytky totality, těžko říci. Ženy jsou osobnostně jiné, nejsou tak dravé, nemají v sobě tolik rivality,“ říkala letos v rozhovoru pro E15. S cílem zvýšit počet a vliv úspěšných kandidátek na všech úrovních české politiky pak zahájila společně s lidovci projekt Volební akademie žen.

     

     

    Horská se v Pardubicích utká s ředitelem chrudimské nemocnice Vladimírem Ningerem (ČSSD), starostou městského obvodu 1 Jaroslavem Menšíkem (ANO), ekonomem Jiřím Čáslavkou (TOP a STAN), zemědělcem Davidem Novákem (ODS), bývalým vojenským pilotem Karlem Daňhelem (Úsvit), trenérem Pavlem Studničkou (KSČM), projektantem Petrem Novotným (Strana soukromníků ČR), soudním znalcem Emanuelem Žďárským (nezávislý) či publicistou a hudebníkem Petrem Štěpánkem (Alternativa pro ČR 2017).

    Senátorka Miluše Horská (vpravo) u voleb. Vlevo její dcera Radka.
    Autor: ČTK

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

aleksandra: Doufám, že v našem volebním obvodu v Plzni bude paní Terelemešová konečně vystřídána někým kompetentnějším. Mým favoritem je docent Jiří Dort za TOP 09.

(24. 08. 2016 15:20)

st.rec: Hlásila se Anča Julčová aby podpořila pyskounbierovy kvóty,ale odmítli ji.

(23. 08. 2016 08:40)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy